Dünya basınında bugün | İran'da internet tekrar engellendi

Dünya basınında bugün |  İran'da internet tekrar engellendi

T24 Dış haberler

The Independent gazetesi Britanya'da 150'den fazla insanın cinsel yönelimleri sebebiyle ordudan atıldığını yazdı. Washington Post, önümüzdeki aylarca meydana gelecek olayların IŞİD'in geri dönememesi açısından kritik olduğunu yazdı. New York Times, Trump otellerinin siyasi protestolar sebebiyle para kaybettiğini yazarken, ofis binalarının bu açığı kapadığını ifade etti. Rusya'da Noel gününde iki Yehova şahiti tutuklandı.

26 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Koruma altındaki yüzlerce çocuk güvenli olmayan evlere gönderiliyor

Britanya’da koruma altına alınan çocukların yerleştirilebileceği alanların yetersizliği gündeme geldi. Çocuk hakları komisyoncuları, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları yüzlere koruma altındaki çocuğun yasa dışı ve güvenli olmayan evlerde tutulduğunu duyurdu. Hükümete çocukların yerleştirileceği yeni bakım evlerinin yapılması konusunda çağrı yapan eski milletvekili Ann Coffet, “Hükümet acilen çocukların güvenli olmayan yerlere yerleştirilmesinin önüne geçmeli ve doğum büyüdükleri yere yakın bakım evlerinde kalmalarını sağlamalı” dedi.

The Independent | Yüzlerce kişi cinsel yönelimleri nedeniyle ordudan atıldı

Britanya’da 150’den fazla insan ordudan cinsel tercihleri nedeniyle atıldıklarını belirterek tazminat davası açtı. LGBTİ aktivistlerinden Peter Tatchell ise The Independent’a tazminat davası açanların yanı sıra cinsel tercihiyle ordudan alınan insan sayısının binlere ulaştığını ve Savunma Bakanlığı’nın hepsine tek tek ulaşması gerektiğini söyledi.

New York Times | Trump organizasyonu için ofis gökdelenleri sendeleyen otellerin yerini dolduruyor

NYT, ABD Başkanı Donald Trump'ın siyasete girmesinden bu yana Trump organizasyonunun dünyaca ünlü otellerine ilgilinin ciddi anlamda azaldığını yazdı. ABD'deki otellerin önünde sıkça protestolar düzenlendi. Muhabirler Eric Lipton ve Steve Eder, hisselerinin bir bölümü Trump organizasyonunda bulunan ofis binalarının ise farklı bir hikaye anlattığını ifade etti. NYT'ye göre üzerinde 'Trump' ismi taşımayan bu binalar giderek daha çok gelir elde ediyor.

The Washington Post | Çok önemli bir an

The Washington Post, IŞİD üyelerinin ücra yerlerde toplanmaya başladığını ve uyuyan hücrelerin saldırı emri beklediğini yazdı. WaPo, ciddi anlamda yara alan radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in geri dönüp dönmeyeceğini önümüzdeki ayların belirleyeceğini söyledi.

Moscow Times | Rusya Noel gününde iki Yehova şahiti tutukladı

Rusya'da yetkililer ülkenin kuzeybatısındaki iki Yehova Şahitleri dini grubunun liderlerini Noel gününde göz altına aldı. 46 ve 67 yaşındaki adamlar "radikal aktivite organize etmekle" suçlanıyor.

Le Monde | General Salah’ın ölümünün ardından Cezayir’de kartlar Tebbun’un elinde

Cezayir’de Nisan ayında yönetime el koyan Genelkurmay Başkanı Ahmed Gadi Salih’in hayatını kaybetmesi geçen haftalarda Cumhurbaşkanı seçilen Abdulmecid Tebbun için yeni bir kargaşaya neden oldu. Ülkede protestoların devam etmesine neden olan bir seçimle Cumhurbaşkanı olan Tebbun, Salah’ın desteklediği adaydı. Salah’ın ölümünün ardından eylemler ara verilse de halk yönetime olan bıkkınlığını göstermekten vazgeçmiyor.

Al Arabiya | İran’da yeni protesto çağrısının ardından yine internet engeli

İran’da yeni hükümet karşıtı protestoların gündeme gelmesiyle yetkililer yeniden internet erişimine engel yoluna gitti. Sosyal medyada protestolara çağrı yapılmasının ardından İran’ın bazı bölgelerinde denizaşırı internet erişimi kısıtlandı. Yarı resmi haber ajansı ILNA, İletişim ve Bilişim Bakanlığı’nın erişim engeline dair ‘güvenlik önlemi’ açıklaması yaptığını duyurdu. İran’da geçen ay artan benzin fiyatlarına karşı başlayan ve haftalarca şiddetli bir şekilde süren eylemlerde hükümet ülke çapında internet erişimini kısıtlamıştı.