Dünya basınında bugün | "Kiev için önemli zafer: ABD, Ukrayna'ya Patriot füze sistemi sağlayacak"

Dünya basınında bugün | "Kiev için önemli zafer: ABD, Ukrayna'ya Patriot füze sistemi sağlayacak"

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı savaştan bu yana ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştirdi. Zelenski'nin ABD'de Joe Biden ile görüşmesi ve Kongre'deki ortak oturuma yaptığı konuşma dünya basınında geniş yer buldu. Britanya'nın gündeminde Ulusal Sağlık Sistemi'nde yaşanan grev krizi yer alırken Fransa'da Macron'un tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin planları aktarıldı. 

22 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

Financial Times | ABD teknoloji şirketlerinin Avrupa ofislerinden çekilmesi, kıtanın mülk sahiplerine yük bindiriyor

Financial Times, ABD'li büyük teknoloji şirketlerinin yavaşlayan ekonomi ile hızlı büyümesinin durduğunu; bu sebeple de devlerin Avrupa'daki ofislerini kapatmaya başladığını ifade etti. Gazeteye konuşan kaynaklara göre Google'ın sahibi Alphabet, Facebook'un sahibi Meta ve yazılım devi Salesforce gibi şirketler Londra ve Dublin'de kiraladıkları ofislerini terk etme planı yapıyor.

New York Times |  Zelenski'den Kongre'ye: Ukrayna'ya yardım 'hayır işi' değildir

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Kongre'ye seslendi. Kongre'nin ortak oturumunda konuşan Zelenski, "Hayır işi için Ukrayna'ya para vermiyorsunuz, bu bir yatırım" dedi ve gelecek senenin savaş için bir dönüm noktası olacağını ifade etti. New York Times, bazı Cumhuriyetçilerin konuşmayı atladığına dikkat çekti. 

Moscow Times | Kiev için önemli zafer: ABD, Ukrayna'ya Patriot füze sistemi sağlayacak

ABD, ülkenin kendisini Rusya'nın hava saldırılarından koruyabilmesi için Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri sağlayacağını duyurdu. Fransız haber ajansı AFP, Patriotların sağlanması konusunda anlaşılmasını Kiev için büyük bir zafer olarak nitelendirdi. Ukrayna, füze sistemlerini uzun süredir ABD'den talep ediyordu.

The Guardian | NHS, ambulans personelinin grevi sonrası hasta sayısında artış bekliyor

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) kapsamında çalışan ambulans görevlilerinin dün gerçekleşen grevi sonrası binlerce insanın sağlık hizmetlerini ertelemek durumunda kaldığı belirtilirken Noel’e kadar olan günlerde hastanelerde yoğunluk yaşanması öngörülüyor. Hastanelerdeki doktorlar, ambulans görevlilerinin 24 saatlik grevi sırasında hastaneye başvurmaya çekinen hastaların şimdi yoğunluk oluşturmasından endişe ettiklerini söyledi. İngiltere ve Galler’de binlerce ambulans çalışanı dün grevdeydi, NHS 999’a yapılan pek çok aramaya dönüş yapamadı.

Le Monde | Macron’un iki aşamalı emeklilik planı

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daha önce protestolarla karşılanan emeklilik reformu planının iki aşamayla gerçekleşmesi planlanıyor. Hükümet ilk aşamada emeklilik reformunu sosyal güvenlik finansmanını değiştiren bir yasa tasarısı ile geçirmeyi gündeme getirirken bu durumda yasama süresi kısalacak ve Anayasa’nın 49.3’üncü maddesi uyarınca Parlamento’da oylama yapılabilecek. Yasa tasarısında Emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi çok sayıda madde yer alacak. İkinci aşamada ise emeklilik yaşındakilerin yeniden istihdamı gibi konular gündeme gelecek.

Al Jazeera | İsrail’de hükümeti kurmak için aşırı sağ ile anlaşıldı

İsrail'de Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı'na bir koalisyon kurmayı başardığını bildirdi. İsrail'de ülke tarihinin en sağcı ve Arap karşıtı hükûmeti olacak koalisyonun kısa süre içinde yemin etmesi bekleniyor.  Netanyahu'nun öncülüğündeki sağ koalisyon, ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı, ırkçı ve şiddet yanlısı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.