Dünya basınında bugün | "Konu, Ukrayna'ya silah sağlamaya geldiğinde ABD'nin sınırları var"

Dünya basınında bugün | "Konu, Ukrayna'ya silah sağlamaya geldiğinde ABD'nin sınırları var"

T24 Dış Haberler

New York Times, "Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin Washington ziyareti, ABD'nin Ukrayna'ya milyarlarca dolar destek daha sağlama sözüyle bitti. Ancak Zelenski, en çok istediği şeyleri alamadı: Amerikan savaş tankları, savaş jetleri ve uzun mesafeli hassas güdümlü füzeler" yazdı. ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rus paralı asker grubu Wagner'e füze sattığını belirtti. Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, Filistin'de maslahatgüzar seviyesindeki temsilciliklerini yükselteceklerini belirterek, ülkede büyükelçilik açacaklarını söyledi.

23 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Başbakan, İskoçya’nın yasal cinsiyet değiştirme yasasını engellemekle tehdit ediyor

İskoçya, cinsiyetini yasal olarak değiştirmenin önünü açarak Britanya’da bunu yapan ilk yönetim olmaya hazırlanırken Britanya’da 10 Numara bu gelişmeyi engelleyebileceğini belirtiyor. İskoçya, trans haklarını anayasal olarak güvence altına almaya hazırlanırken 10 Numara, yasa tasarısını engelleyeceğini açık bir şekilde söyledi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve kabinesini, “demokrasi inkarcısı” olmakla suçladı.

The Independent | Noel seyahatlerinde beklenmedik aksaklıklar

Britanya’da milyonlarca kişinin bu hafta sonu Noel seyahatleri için tren, otoyol ve havalimanlarında aksaklıklarla karşılaşacağı belirtildi. Gelecek iki günde 17 milyon kişinin araçla seyahat etmesi beklenirken ciddi bir trafik oluşmasına karşı hazırlıklık olunması uyarısında bulunuldu. Havalimanı yolcularının ise gerçekleşen grevler sebebiyle uçuşta gecikmeler, alanda yoğunlukla karşılaşabileceği kaydedildi.

New York Times | Konu Ukrayna'ya silah sağlamaya geldiğinde ABD'nin sınırları var

New York Times, "Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin Washington ziyareti, ABD'nin Ukrayna'ya milyarlarca dolar destek daha sağlama sözüyle bitti. Ancak Zelenski, en çok istediği şeyleri alamadı: Amerikan savaş tankları, savaş jetleri ve uzun mesafeli hassas güdümlü füzeler" yazdı. New York Times, ABD'nin sıklıkla Ukrayna'ya göndermeyeceği silahlar olduğunu söylese de durumun değişebileceğini ve Zelenski'nin taleplerinin karşılanabileceğini, çünkü Ukrayna konusunda ABD'nin sıklıkla duruş değişikliğine gittiğini belirtti.

Wall Street Journal | FTX kurucusu Bankman-Fried 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı

Dolandırıcılıkla suçlanan FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried', 250 milyon dolarlık kefalet karşılığında serbest bırakıldı. Bankman-Fried'ın yeni bir karara kadar ebeveynlerinin California'daki evinde kalmasına karar verildi. 

FTX, kasımda, ABD’de iflas sürecini başlatmış ve şirketin CEO'su Sam Bankman-Fried istifa etmişti. ABD’de federal savcılar, geçtiğimiz hafta Bahamalar’da gözaltına alınan ve ABD’ye getirilen FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried hakkında; “dolandırıcılık”, “finans yasalarını ihlal etmek” ve “kara para aklamak” dahil çeşitli suçlardan dolayı iddianame hazırlamıştı.

Moscow Times | ABD, Kuzey Kore'nin Rusya'nın Wagner grubuna silah sattığını söyledi

ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rus paralı asker grubu Wagner'e, füze sattığını belirtti.

Perşembe günü gazetecilere açıklamada bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Wagner, Ukrayna'daki askeri operasyonlarını desteklemesi için dünyanın her yerinde onlara silah sağlayacak tedarikçiler arıyor" dedi.

"Kuzey Kore'nin Wagner'a ilk silah teslimatını yaptığını doğrulayabiliriz" diyen Kirby,  Rus paralı asker grubunun bu füze ve roketler için ödeme yaptığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü, Bahmut kentini kuşatan paralı asker grubunun Ukrayna'daki faaliyetlerine ayda 100 milyon dolardan fazla harcadığını dile getirdi. 

Le Monde | ABD ve Ukrayna müttefikliğini pekiştirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın başlattığı işgalden bu yana gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyaretini ABD’ye yaptı. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden’la görüşen Zelenski, daha sonra ABD Kongresi’nde ortak oturumda konuştu. Biden, gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında Zelenski’ya, “Asla yalnız durmayacaksınız” mesajını verdi. ABD Kongresi ise, konuşmak üzere salona gelen Ukrayna liderini, iki dakika ayakta alkışladı. Zelenski, yaptığı konuşmada, Rusya’ya karşı zafer için ABD’nin desteğinin sürmesinin önemini vurguladı.

Al Jazeera | Şili, Filistin bölgelerinde Büyükelçilik açmayı planlıyor

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, Filistin'de maslahatgüzar seviyesindeki temsilciliklerini yükselteceklerini belirterek, ülkede büyükelçilik açacaklarını söyledi. Hükümetinin Filistin'deki resmi temsilciliğini büyükelçilik seviyesine yükseltileceğini belirten Boric, "Hükümet olarak aldığımız kararlardan biri, sanırım bunu daha önce açıklamadık, bununla risk alıyorum, Filistin'deki resmi temsilciliğin seviyesini bugün var olan maslahatgüzardan yükselteceğimizi ve uygun temsilciliği vermek için hükümetimiz döneminde bir elçilik açacağız." ifadelerini kullandı.