Dünya basınında bugün | Koronavirüs, Batı'da manşetlere geri dönmeye başladı

Dünya basınında bugün | Koronavirüs, Batı'da manşetlere geri dönmeye başladı

T24 Dış Haberler

İtalya, Çin'den gelen tüm yolculara Koronavirüs testi yapacağını duyurarak, Pekin'in Covid önlemlerini aniden kaldırmasından sonra ülkeye yönelik kısıtlama uygulayan ilk Batı ülkesi oldu. Çarşamba günü savcılar, özgeçmişi hakkında yalan söylediğini kabul eden yeni Kongre üyesi George Santos hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralık ortasında yaptığı üçlü mekanizma teklifinin ardından dün Moskova’da Rusya, Türkiye ve Suriye’nin savunma bakanları görüştü. 

29 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Demans hastalarının ailelerine “bakımevlerinde korkunç kriz” uyarısı

Britanya’da bu yıl müfettişlerin bakımevlerine gerçekleştirdiği teftişlerde, tesislerin yarısından fazlasının gerekli geliştirmeleri yapmakta “yetersiz” olduğu sonucuna ulaşıldı. Demans hastalarının aileleri, bakımevlerindeki yetersizliklerle ilgili ulusal bir kriz yaşanabileceğine dair uyarıda bulundu. Teftişlerde bazı bakımevlerinde hastaların aylarca yataktan çıkmadığı, bazı yerlerde hastalar arasında şiddet olayları yaşandığı, ağrı kesicilerin yetersiz geldiği, kötü beslenme sorunu yaşandığı görüldü. Bir yerde bir hastanın bir ay boyunca yemek yemediği ortaya çıktı. Britanya’da yaşlanan nüfus arasında demans vakalarının artmasından da endişe ediliyor.

The Independent | Sendika lideri: Britanya’yı grev kaosu dolu bir yıl bekliyor olabilir

Britanya’da İşçi Sendikaları Kongresi lideri Paul Nowak, hükümetin ücret artışları konusunda müzakere masasına oturmayı reddetmesi durumunda grev kaosunun tüm yıl boyunca sürebileceğini söyledi. Britanya’da demir yolu işçileri, sınır güvenlikleri, sağlık çalışanları tarafından düzenlenen grevler tartışılmaya devam ederken Paul Nowak, Başbakan Rishi Sunak’ın kamu sektörünün geçim koşullarına ilişkin duruşunu değiştirmemesi durumunda bir sonraki seçimde seçmenin Muhafazakâr Parti’yi “cezalandırabileceğini” söyledi.

New York Times | George Santos federal ve yerel soruşturmalar; ayrıca halkın tepkisiyle karşı karşıya

Çarşamba günü savcılar, özgeçmişi hakkında yalan söylediğini kabul eden yeni Kongre üyesi George Santos hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu. Santos hakkında hem yerel hem de federal seviyede soruşturmalar yürütülüyor. 

New York Times'a konuşan bir kaynak, federal soruşturmanın Santos'un finansal işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti. Yerel soruşturma ise Santos'un geçmişiyle ilgili söylediği yalanlara odaklanıyor. 

Santos, pazartesi günü New York Post'a verdiği söyleşide üniversiteden mezun olduğu konusunda yalan söylediğini ve  Citigroup ile Goldman Sachs'ta çalıştığıyla ilgili yanıltıcı açıklamalar yaptığını belirtti. Santos, ailesinin gayrimenkulleri konusunda da yalan söylediğini ve toprak sahibi olmadığını belirtti. Eşcinsel olduğunu göreve gelmeden önce açıklayarak Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk Cumhuriyetçi olan Santos'un daha önce bir kadınla evlilik yaptığı ve kira borcu olduğu da ortaya çıktı. 

Financial Times | Batı, virüs artışıyla mücadele ederken İtalya Çin'den gelenlere testi zorunlu kıldı

İtalya, Çin'den gelen tüm yolculara Koronavirüs testi yapacağını duyurarak, Pekin'in Covid önlemlerini aniden kaldırmasından sonra ülkeye yönelik kısıtlama uygulayan ilk Batı ülkesi oldu. Japonya ve Hindistan da Çin'e yönelik kısıtlama kararı aldı.

Financial Times, Çin'de günde 10 milyonlarca yeni vaka görüldüğünü belirtirken, uluslararası seyahat yasağının kalkmasının ardından Çin'den yurt dışına seyahat taleplerinin yüksek seviyede olduğu belirtildi. 

İtalya'nın kararının ardından başka Avrupa başkentlerinde de benzer çağrılar yapıldı Almanya'da muhalefet, hükûmetten Çin'e seyahat kısıtlaması getirmesini istedi. 

Moscow Times | Medvedev, ülkeden yeni ayrılanların Rusya'ya dönmesinin yasaklanması çağrısı yaptı

Rusya'nın eski devlet başkanı, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra ülkeyi terk eden vatandaşların "toplumun düşmanları" ilan edilmelerini ve Rusya'ya dönmelerinin yasaklanmasını önerdi.

Medvedev'in "toplumun düşmanı" ifadesi, akıllara Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde kullanılan "halk düşmanları" ifadesini getirdi. Bu suçlama; Josef Stalin döneminde idamları, hapis cezalarını veya sürgünleri gerekçelendirmek için kullanılıyordu.

Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda Medvedev, "Ülkelerinden yenilmesi ve yok olmasını isteyecek kadar nefret edenlerin evlerine dönme hakkı ellerinden alınmalı ve Rusya'daki gelirleri kesilmeli" dedi.

Rus haber platformu The Bell'e göre 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana yarım milyondan fazla insan kötüleşen siyasi ve ekonomik durum nedeniyle Rusya'yı terk etti.

Medvedev, "Bu insanlar sadece halk önünde özür dilerse eve dönmeli. Uygun vakalarda af da çıkarılabilir" dedi.

Le Monde | İklim: Dönüm noktası senenin kırılgan gelişmeleri

2022 yılı dünyanın dört bir yanında iklim krizine bağlı felaketlerle geçerken bir yandan da mücadelede çeşitli gelişmeler yaşandı. Bu yıl, biyoçeşitliliğin korunması, küresel ısınmayla mücadele için ve karbon vergisi getirmek amacıyla önemli uluslararası anlaşmalar imzalandı. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın damga vurduğu yıl olarak 2022 dünya düzenini de etkilerken çevreci aktörler, önlemler yetersiz de olsa, hızla harekete geçilmesi de gerekse atılan adımların değerli olduğunun altını çizdi.

Al Jazeera | Türkiye, Suriye ve Rusya’nın savunma bakanları Moskova’da bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralık ortasında yaptığı üçlü mekanizma teklifinin ardından dün Moskova’da Rusya, Türkiye ve Suriye’nin savunma bakanları görüştü. Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas, Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi. Üçlü görüşmede ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Rusya ve Suriye istihbarat başkanları yer aldı. Türkiye ve Suriye savunma bakanlarının 11 yıl sonra ilk kez görüşme gerçekleştirdiği vurgulandı.