Dünya basınında bugün | Londra Polis Teşkilatı’nın utancı

Dünya basınında bugün | Londra Polis Teşkilatı’nın utancı

T24 Dış Haberler

Londra Polis Teşkilatı’nda mensup bir polis memuru, seri tecavüz ve şiddet suçlusu olduğunu kabul etti. İtalya Başbakanı Matteo Salvini, ülkenin en çok aranan mafya lideri Sicilyalı Matteo Messina Denaro'nun, 30 yılın sonunda yakalandığını açıkladı. Çin ekonomisi, 2022'de yıllık bazda yüzde 3 büyüme kaydetti. Bu, on yıllardır Pekin'in kaydettiği en yavaş hızda büyüme. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Beytüllahim kentindeki Dehişe Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın sırasında açtıkları ateş sonucu başından vurulan 14 yaşındaki Ömer Hammur’un, hayatını kaybettiği belirtildi.

17 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Londra’dan polis memuru tecavüz ve şiddet suçlarını kabul ettiThe Independent | Londra Polis Teşkilatı’nın utancı

Londra Polis Teşkilatı’nda mensup bir polis memuru, seri tecavüz ve şiddet suçlusu olduğunu kabul etti. Neredeyse 20 yıldır suç işleyen ve en az 48 tecavüzden sorumlu olan David Carrick’in davranışlarının sekiz uyarıya rağmen teşkilat tarafından göz ardı edildiği ortaya çıktı. Polis ve savcılık, Carrick’in, yıllar boyunca polis memuru olarak görevinden faydalanarak kadınlara, şiddet uyguladığını, tecavüz ettiğini ve tehdit ettiğini tespit etti. Carrick, hakkındaki suçlamaları kabul etti. Polis teşkilatı içinde Carrick dışında da binden fazla istismar ve taciz vakası olduğu bilgisine ulaşıldı.

New York Times | İtalya, üst düzey mafya patronunu 30 yılın sonunda yakaladı

İtalya Başbakanı Matteo Salvini, ülkenin en çok aranan mafya lideri Sicilyalı Matteo Messina Denaro'nun 30 yılın sonun yakalandığını açıkladı. 

Denaro, Palermo'da yakalandı; kendisi Cosa Nostra'nın liderleri Toto Riina ve Bernardo Provenzano'nu halefi kabul ediliyordu.

Salvini, yaptığı yazılı açıklamada, "30 yıl kaçtıktan sonra, 'süper patron' Metteo Messina Denaro, tutuklandı. Asla pes etmeyen kadın ve erkek devlet çalışanlarına teşekkür ediyorum. En sonunda kaçan büyük suçluların bile yakalanacağını göstermiş oldular" dedi.

İtalya lideri, bunun tüm mafya mensupları için bir uyarı olduğunu söyledi. 

Kolluk kuvvetleri, Denaro'nun tedavi için gittiği tıbbi merkezde yakalandığını bildirdi.

Denaro, uzun süredir İtalya'nın en çok arananlar listesinin tepesindeydi. Mafya liderinin 1990'dan sonra çekilmiş bir fotoğrafı kayıtlara geçmemişti. İtalya polisi, Denaro'nun çevresindekileri tutuklayıp, mal varlıklarına el koyarak mafya liderini izole etmeye çalışıyordu.

Wall Street Journal | Çin'in GSYH büyümesi yüzde 3'e indi

Çin ekonomisi, 2022'de yıllık bazda yüzde 3 büyüme kaydetti. WSJ, bunun Çin'in on yıllardır kaydettiği en yavaş büyümelerden olduğuna dikkat çekerken, Kovid-19 kapanmaların, harcamaları önlediğini vurguladı. Çin, 2021'de yüzde 8,1 büyümüştü.

Moscow Times | İddia: Rus eski Wagner kumandanı Norveç'e kaçtı, sığınma talebinde bulundu

Rus paramiliter grup Wagner'in Ukrayna'da savaşan eski komutanlarından olduğunu ve birçok yargısız infaza tanık olduğunu söyleyen bir kişi, Rusya'dan Norveç'e kaçtı ve sığınma talep etti.

Norveç basınına göre, 26 yaşında Andrey Medvedev, cuma sabahı 2.00 sularında Pasvikdalen Vadisi yakınlarından sınırı geçerek Norveç'e girdi ve burada sınır güvenliği tarafından gözaltına alındı.

Norveç Göç Müdürlüğü, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Medvedev'in ülkede koruma istediğini doğruladı, ancak "güvenlik ve gizlilik" nedeniyle daha fazla yorum yapamayacaklarını bildirdi.

Polis de kimliği doğrulamadan cuma günü sabah 1.58'de sınırda yakalanan bir kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu doğruladı. 

Le Monde | Ukrayna için ağır tanklar: Bir tabu kalkıyor

Britanya, Rus işgalinden bu yana ilk defa bir batılı ülke olarak Kiev’e 14 Challenger iki ağır tankı gönderme kararı aldı. Müttefikler, şimdiye kadar güçlü zırhlı araçların teslimatını, “kırmızı çizgi” olarak görüyor ve Moskova ile gerilimi tırmandırma riski taşıdığını savunuyorlardı. Ancak savaşın uzayacağı düşüncesi ve Rus saldırılarının yoğunlaşması, bazı ülkeleri adım atmaya itti. Britanya’nın yanı sıra Finlandiya ve Polonya da tank göndermeye hazır olduklarını söyledi. Berlin’den yeşil ışığa ihtiyaç duyulurken gözler, Almanya Başbakanı Scholz’a çevrildi.

Al Jazeera | İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinli bir çocuğu öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Beytüllahim kentindeki Dehişe Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın sırasında açtıkları ateş sonucu başından vurulan 14 yaşındaki Ömer Hammur’un, hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail askerlerinin, Cenin'in güneyindeki Kubatiyye beldesine düzenlediği baskında da iki Filistinlinin yaralandığı kaydedilmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria, son 17 yılın en kanlı senesi olarak kayıtlara geçen 2022'nin ardından 2023'e de İsrail güçlerinin yoğun baskınları altında girdi.