Dünya basınında bugün | May geri adım attı; anlaşmasız Brexit ihtimali yakın

Dünya basınında bugün | May geri adım attı; anlaşmasız Brexit ihtimali yakın

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Theresa May, dün (24 Mayıs) istifa edeceği tarihi açıkladı. May'in 7 Haziran'da istifa edeceğini duyurmasının üzerine dünya basını, 3 yıl başbakanlık sürecinde Brexit anlaşması için çabalayan May'den sonra Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin nasıl etkileneceğini değerlendirdi. ABD ve İngiliz gazeteleri, May'den sonra gelecek başbakanın 'anlaşmasız Brexit' ihtimalini güçlendireceğini yazdı. Fransız gazete Le Monde ise süregelen Avrupa Parlamentosu seçimlerini ilk sayfasına taşıdı. ABD-İran arasında süren gerginlik ise Al Arabiya'da, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in sözleriyle yer buldu. 

25 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Times | Her şey göz yaşlarıyla biter

Britanya Başbakanı Theresa May, 7 Haziran’da istifa edeceğini gözyaşları içinde açıkladı. May’in istifası üzerine İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yalnızca başbakanın değil hükümetin de işlemediğini söyleyerek erken seçim çağrısında bulundu. İstifanın ardından başlayacak adaylık yarışında aralarında Corbyn, Boris Johnson, Esther McVey, Andrea Leadson ve Rory Stewart’ın da bulunduğu toplamda 16 aday olacağı düşünülüyor.

 

The New York Times | May’in istifasının ardınan Britanya ‘sendeliyor’

3 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Theresa May, dün gözyaşları içinde istifa edeceğini açıkladı. 3 yıl boyunca ülkesini Avrupa Birliği’nden çıkarmak için çabalayan ve son noktada Britanya’yı içinden çıkılamaz bir duruma getirdi. İstifa açıklamasını yaparken May, Brexit olarak bilinen bölünmeyi çözmek için farklı bir lidere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

 

The Washington Post | May geri adım attı; anlaşmasız Brexit ihtimali yakın

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasında anlaşmalı bir yol izlemek için çalışan Başbakan Theresa May, istifa edeceği tarihi açıkladı. May’in istifasının ardından Britanya için ‘anlaşmasız Brexit’ ihtimalinin güçlendiği konuşuluyor.

 

Le Monde | Avrupa seçimleri: Zorlu geçen bir oylama

Avrupa Parlamentosu seçimleri için Birleşik Krallık ve Hollanda, 23 Mayıs’ta oylarını verdi. Yapılan bir ankete göre, Hollanda’da İşçi Partililer parlamentodaki koltuklarını neredeyse iki katına çıkaracak. Fransa’da ise, Sosyalist Parti ilk kez Parlamento’da yer alamama ihtimaliyle karşı karşıya.

 

Al Arabiya | İran Dışişleri Bakanı Zarif: ABD kuvvetleri uluslararası barışa tehdit oluşturuyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin Orta Doğu’ya 1.500 ek kuvvet göndereceği iddialarını değerlendirdi. Zarif, “Bölgemizde artan ABD varlığı çok tehlikeli ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturuyor” yorumunda bulundu.