T24 Dış haberler
Dünya basının gündeminde yine Suriye'deki gelişmeler geniş yer buldu. The New York Times ve The Wall Street Journal, ABD'nin Menbiç'ten çekilmesinin ardından Rus ordusunun bölgeye girmesini "Moskova dizginleri ele aldı" ifadeleriyle aktardı. ABD'nin bir başka gündemi ise dün gece Demokrat başkan aday adaylarının konuştuğu tartışma programı oldu. 12 adayın da gündeminde ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturması vardı. Britanya'da ise gündem Brexit oldu. Başbakan Boris Johnson'ın İrlanda sınırı konusunda AB'ye imtiyazlar vererek anlaşma yapmaya yaklaştığı belirtilen manşetlerde, Johnson'ın imtiyazları konusunda ikna sürecine girmesi gerektiği yer aldı.
16 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...
Britanya Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği’ne İrlanda konusunda büyük imtiyazlar vermesinin ardından Brexit konusunda anlaşmaya varmaya yaklaştı. Başbakanlık onay verirse anlaşmaya dair bir taslak metni bugün kamuoyuyla paylaşılacak. Buna göre anlaşmanın taraflarının İrlanda Denizi’nde bir gümrük sınırı olması konusunda anlaştı. Eski Başbakan Theresa May anlaşmayı bu madde nedeniyle reddetmişti. Boris Johnson’ın anlaşmaya vardıktan sonra kamuoyunu da ikna etmesi gerekiyor.
ABD'de Demokrat başkan aday adayları arası canlı yayın tartışmalarından biri dün gece gerçekleşti. 12 adayın yer aldığı tartışmanın gündemi ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturması etrafında şekillendi. Adaylar sıra sıra söz alara Trump hakkında ‘yozlaşmış, vatansever olmayan, bencil’ gibi suçlamalar yöneltti. Adayların ortak fikri ABD Başkanı Trump’ın azil sürecinin devam etmesi oldu.
The Independent, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecinde anlaşmaya yaklaşılmasının ardından bazı araştırma kuruluşlarının değerlendirmelerini kapağa taşıdı. Buna göre Hükümet Enstitüsü, bir anlaşmaya varılsa dahi Brexit görüşmelerinin 2020’ye kadar süreceğini öngörüyor. Avrupa Reformu Merkezi ise bu zamana kadar ‘ayrılık’ için verilen oyun Britanya’ya 69 milyar pound masraf çıkardığını söylüyor. The Independent, cumartesi günü gerçekleşecek ‘Son Söz’ eylemini de hatırlatarak vatandaşları yürüyüşe çağırdı.
ABD ordusunun Menbiç’ten çekilmesinin ardından bölgede Rusya ve Suriye bayrakları görüldü. Moskova, ABD’nin çekilmesinin ardından bölgeye askerler gönderdi. Trump yönetimi ise Türkiye’ye operasyonu durdurma çağrısı yapmaya devam ediyor.
ABD’nin Suriye’de uzun zaman savaşılmış bölgelerden biri olan Menbiç’ten çekilmesinin ardından Moskova yeni bir fırsatla bölgeye asker gönderdi. Rusya bölgede Suriye ordusuna yardım amacı ve Orta Doğu’da güç dengelerini kuran yükselen bir aktör olma yolunda bir adım daha attı. Dün yaşanan el değiştirme 8 yıldır süren Suriye çatışmasında gücün ABD’den Rusya’ya kaydığının bir göstergesi oldu.
Suriye’de geçen hafta başlattığı operasyonun ardından Ankara uluslararası arenada yalnızlığının ardından ABD’nin yaptırımlarıyla da ekonomik bir darbe alma tehlikesiyle karşı karşıya. Fakat uluslararası tepkiler ve ABD’nin yaptırımları Erdoğan’a ülkesinde gücünü tekrar ele alma şansı sağlıyor.
Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı harekâtın ardından dünya kamuoyundan gelen tepkileri bazı ülkelerin silah satışlarını askıya alması ve ABD’nin yaptırımları takip etti. Savunma Demokrasileri Vakfı’ndan Türkiye uzmanı Jonathan Schanzer, “Türkiye Suriye’de geri adım atmazsa ABD yaptırımlarının devamı büyük ihtimalle NATO’da büyük bir bölünme yaratacak ve bu Ankara’nın NATO’dan çıkmasına doğru bir adım olabilir” dedi.