T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca
Anketlere göre Britanya'nın bir sonraki başbakanı olması beklenen Boris Johnson "vergi politikaları" eleştiri yağmuruna tutuldu. Geçmişte kokain kullandığını itiraf eden Micahel Gove'un açıklamaları The Guardian'ın ön sayfasında yer buldu. ABD'de Adalet Bakanlığı haftalarca süren müzakerelerin ardından Kongre'ye Mueller soruşturmasının ortaya çıkardığı bazı bulguları teslim edeceğini açıkladı. Washington Post'un ön sayfasında ise Meksika'nın ABD'ye göçmen akışını durdurmak için girişimde bulunacağı hakkında bir haber var. Al Arabiya, "sessizliği endişe yaratan" NYT Tahran büro şefi hakkında bilgi almak için gazeteye ulaştı. Rusya gündeminde ise mahkemenin insan hakları aktivisiti Titiyev'i erken serbest bırakma kararı var.
11 Mayıs 2019tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..
The Guardian gazetesi, Muhafazakâr Parti lideri adayı Çevre Bakanı Michael Gove’un, 90’lı yıllarda kokain kullandığı itirafının ardından ‘sekteye uğrayan’ liderlik yarışını yeniden rayına oturtabileceğini yazdı. Gove’un ‘gözden kaçan aileler ve değeri bilinmeyen topluluklar’ için vaatleri bulunuyordu.
Muhafazakâr Parti liderlik yarışında adaylar Boris Johnson’ın ‘zenginler için vergi indirimi’ planlarını eleştiriyor. The Times gazetesine göre, Johnson’ın açıkladığı vergi indirimi, Tory adayları arasında ilk çatışmayı başlattı. Rakipleri Johnson’ı Tory’i ‘ayrıcalıklıların partisi’ olarak göstermekle suçluyor.
Haftalarca süren müzakerelerin ardından ABD Adalet Bakanlığı Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in 'Rusya soruşturması' boyunca bulduğu bazı kanıtları Kongre'ye teslim etmeyi kabul etti. Demokratlar bu kanıtların Trump'ın adaleti engellediğine ve gücünü kötüye kullandığına dair kanıtlar sunabileceğine inanıyor.
Meksikalı müzakereciler ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkeye ek tarife uygulamasını engellemek amacıyla Güney Amerika'dan ABD'ye göçü azaltmak için daha önce uygulamadıkları derecede baskı uygulayacaklarına dair söz verdi. Washington Post'un aktardığına göre ilk önlemler işe yaramazsa Meksika'da daha da sert girişimlerde bulunacak.
Mahkeme, Rusya'nın Çeçenistan bölgesinde yaşayan Çeçen insan hakları lideri Oyub Titiyeviçin erken serbest bırakma kararı aldı. "Memorial Human Rights Center"ın Rusya'nın güneyindeki Çeçenistan bölgesinde bulunan ofisinin lideri olan Titiyev'e, Mart ayında arabasında uyuşturucu bulunduğu gerekçesiyle 4 yıl hapis cezası verilmişti. İnsan hakları liderinin destekçileri uyuşturucuların Titiyev'e ait olmadığını, sabote edildiğini ve maddelerin arabaya başkası tarafından yerleştirildiğine inanıyor. Mahkeme kararı Titiyev'in avukatının dilekçesini okuduktan sonra verdi. İnsan hakları aktivisti 10 gün içinde serbest bırakılacak.
Almanya'da iktidarda bulunan CDU'nun meclis grubu başkanı olan Ralph Brinkhaus, Angela Merkel'in siyaseti bırakma kararıyla partinin başına geçen Annegret Kramp-Karrenbauer'in bir sonraki Almanya Başbakanı olması gerektiğine ikna olduğunu söyledi.
Fransa’da hastaneler, genel greve gitti. Acil servis çalışanları çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Paris’in Saint Antoine Hastanesi’nde 19 çalışandan 16’sı hafta sonu boyunca aralıksız 18 çalışmaktan şikâyet etti. Hastalık izinleriyle başlayan grevler Fransa’nın pek çok kentine yayıldı.
New York Times gazetesinin Tahran Büro Şefi Thomas Erdbrink’in aylardır gazetede herhangi bir çalışmasının bulunmaması ve kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapmaması, güvenliğiyle ilgili endişeleri beraberinde getirdi. Al Arabiya, NYT’ye ulaşarak Erdbrink’in durumu hakkında bilgi aldı. Erdbrink’in 2012’den beri İran’da çalıştığı fakat akreditasyonu yenilenmediği için Şubat ayından beri çalışamadığı öğrenildi. İran Dışişleri Bakanlığı’nın akreditasyonun sağlanacağını bildirdiği fakat bu konuda bir ilerleme olmadığı belirtildi.