Dünya basınında bugün | "Nükleer: Avrupa’nın Rusya’ya bağlılığı"

Dünya basınında bugün | "Nükleer: Avrupa’nın Rusya’ya bağlılığı"

Araştırmacılar, Alzheimer tedavisinde yeni bir dönem olarak niteledikleri ilacın klinik test sonuçlarında, ilacın hastalığın erken evrelerinde hastaların bilişsel gerilemesini yavaşlattığını tespit etti. ABD'nin yasama organı Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler ülke genelinde demiryolu grevi yapılmasını önlemek için bir yasa geçireceklerine dair söz verdi. Le Monde’de yer alan haber, özellikle Doğu Avrupa olmak üzere çok sayıda ülkenin Rus nükleer enerji devi Rosatom’a bağlı olduğunu aktardı. 

30 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İlacın başarısı Alzheimer araştırmasında “yeni bir dönem”

Araştırmacılar, Alzheimer tedavisinde yeni bir dönem olarak niteledikleri ilacın klinik test sonuçlarında, ilacın hastalığın erken evrelerinde hastaların bilişsel gerilemesini yavaşlattığını tespit etti. Lecanemab isimli ilacın beyni inşa eden beta amyloid isimli proteinleri temizleyen antikor tedavisi sunduğu belirtildi. İlacı ABD’de Biogen ve Japonya’da Eisai isimli firmalar geliştirdi. New England Journal of Medicine’de yer alan klinik test sonuçları incelenen neredeyse 1800 hastanın 18 ay içinde yüzde 27’sinin mental kapasitelerindeki gerilemenin yavaşladığı görüldü. New England Journal of Medicine’de yer alan klinik test sonuçları incelenen neredeyse 1800 hastanın 18 ay içinde yüzde 27’sinin mental kapasitelerindeki gerilemenin yavaşladığı görüldü.

The Independent | NHS’de doğum skandalı şu ana kadarki en büyüğü

Britanya Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) son zamanlarda en büyük kadın doğum servisi skandalını yaşadığı belirtildi. Notthingham’daki servislerde yapılan incelemelerde 1500’den fazla vaka tespit edildi. 2021’den bu yana toplanan vakalarda kadın doğum servislerinde yetersiz bakım nedeniyle çok sayıda bebeğin hayatını kaybettiği ya da ağır yaralarla hayatta kaldığı tespit edilmişti.

New York Times | Üst düzey yasa yapıcılar demiryolunun kapanmasını önlemek için koşuşturuyor

ABD'nin yasama organı Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler ülke genelinde demiryolu grevi yapılmasını önlemek için bir yasa geçireceklerine dair söz verdi. İki partiden de liderler, tatil döneminde meydana gelecek bir grevin ekonomiye çok ciddi darbe vuracağı konusunda Başkan Joe Biden'la hemfikir olduklarını söylediler. Çarşamba günü, demiryolu şirketleri ile yapılan bir anlaşma, Temsilciler Meclisi'nde oylanacak.

Wall Street Journal | ABD, İran'ı 1-0 yenerek Dünya Kupası'nda sonraki tura yükseldi

Katar'da gerçekleştirilen 2022 Dünya Kupası'nda ABD, "kazan ya da eve git" maçında İran'ı 1-0'lık skorla geçerek son 16 turuna adını yazdırdı. İngiltere'nin arkasında grubunu 2. bitiren ABD Milli Takımı, salı günü çeyrek finale yükselebilmek için Hollanda karşısına çıkacak.

Moscow Times | Ukrayna, müttefiklerine savaşın kışı için desteklerini hızlandırma çağrısı yaptı

Ukrayna, salı günü NATO üyelerine ülkeye silah teslimatlarını hızlandırma ve Rus saldırılarıyla zarar gören güç hattını işler hale getirmesi için yardım etme çağrısında bulundu. Batılı müttefikleri ise Kiev'i Rus saldırılarına karşı kış boyunca destekleyeceklerine dair güvence verdi. 

Bükreş'teki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, hava savunma sistemlerinin "daha hızlı, daha hızlı, daha hızlı" gelmesi gerektiğini söyledi. 

Le Monde | Nükleer: Avrupa’nın Rusya’ya bağlılığı

Le Monde’de yer alan haber, özellikle Doğu Avrupa olmak üzere çok sayıda ülkenin Rus nükleer enerji devi Rosatom’a bağlı olduğunu aktardı. Çok sayıda Avrupa ülkesinin nükleer santrallerin ekipmanlarını ve uranyumu Rosatom’dan sağladığı belirtidi. Fransa ise ekim ayında Rusya’dan stok sözleşmesini sonlandırmıştı. Fransa’nın nükleer santrallerinde Rusya yerine nereden tedarik sağlayacağı bilinmiyor.

Al Jazeera | Dünya Kupası: Suudi Arabistan tarih yazmaya, Arjantin turnuvada kalmaya hazırlanıyor

Dünya Kupası’nda geçen hafta Arjantin ile Suudi Arabistan arasında oynanan Dünya Kupası C Grubu maçı büyük bir sürprize sahne oldu. İlk yarısını mağlup tamamladığı karşılaşmanın ikinci yarısında peş peşe bulduğu gollerle öne geçen Suudi Arabistan, tarihi bir zafere imza attı. Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası’na galibiyetle başlamasını sağlayan goller Saleh Al-Shehri ve Salem Al-Dawsari’den geldi. Arjantin’in tek golünü penaltıdan Lionel Messi kaydetti. Arjantin daha sonra mağlubiyet durumunda Dünya Kupası'nda veda edeceği maçta Meksika ile karşılaştı. Arjantin, Lionel Messi ve Enzo Fernandez'in attığı gollerle sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı.