Dünya basınında bugün | Ordunun çoğu Maduro'ya sadık kaldı, "Guaido 'Özgürlük Operasyonu'nu başlatamadı"

Dünya basınında bugün | Ordunun çoğu Maduro'ya sadık kaldı, "Guaido 'Özgürlük Operasyonu'nu başlatamadı"

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

 Dünya basınının önde gelen birçok gazetesi ön sayfaların Venezuela’daki ‘ayaklanma’ları taşıdı. Maduro’nun “ayaklanma bastırıldı”  açıklamasının ardından Alman gazetesi FAZ, ordunun devlet başkanına sadık kaldığını ve Guaido’nun “Özgürlük Operasyonu”nu başlatamadığını yazdı. Washington Post ise sokaklarda meydana gelen şiddete dikkat çekti.

Al Arabiya Beyaz Saray’ın Müslüman Kardeşler’i ‘terörist grup’ olarak tanımlamaya hazırlandığını yazdı. Le Monde ise Macron’un Sarı Yelekler sonrası alınan kararlar ve önlemlerin maliyetini açıklamasını manşetine taşıdı.

1 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Yeni bir Brexit referandumu çağrısının ardından Corbyn’e öfke

İşçi Partisi Lideri Vekili Tom Watson’dan, Jeremy Corbyn’e İşçi Partisi’nin gelecek Avrupa seçim kampanyasında ikinci bir Brexit referandumunu desteklemesi için çağrı geldi. İşçi Partisi destekçilerinden referandum çağrısına tepkiler gelmesi üzerine, parti açıklama yaptı. Açıklamada, referandumun ‘İşçi Partisi’nin alternatif planı’ olduğu belirtildi.

The Times | Venezuela’da ordu, protestocuları püskürttü

Caracas’ta hükümet karşıtı protestolar ve Juan Guaido’nun orduya Venezula Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirme çağrısı üzerine, Guaido’yu destekleyen askerler ve Maduro’yu destekleyen ordu çatıştı. Maduro rejimine bağlılığını açıklayan ordu protestoculara müdahale etti. Caracas’ta dün yaşanan olaylarda en az 52 kişinin yaralandığı belirtildi.

New York Times | Afyonun yol açtığı yıkım sırasında bir aile yeni bir iş fırsatı gördü

Sackler ailesinin yönettiği ilaç firması Purdue Pharma’nın sattığı afyonlu ağrı kesici ilaçlar sebebiyle ABD’de meydana gelen “afyon bağımlılığı krizinde” büyük rol oynadığı düşünülüyordu. Purdue Pharma bu süreçte 600 milyon dolarlık ceza ödemek zorunda kalmıştı. NYT’nin haberine göre bu ilaç firması afyon krizi sırasında “yeni bir iş fırsatı gördü. Purdue Pharma ortaya çıkmasında rol oynadıkları “afyon bağımlılığı krizi” için yoksunluğun yan etkilerini azaltan bir ilaç üretmeye başladılar: Proje Tango. İlaç “afyon bağımlılığı tedavisi” için piyasaya sürülecekti. “Afyon krizi” sırasında binlerce kişi aşırı doz sebebiyle hayatını kaybetti.

The Washington Post | Venezuela’da şiddet patlak verdi

Washington Post’un haberine göre Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido’nun bazı ordu mensuplarının desteğiyle halka yaptığı “hükümete karşı ayaklanma” çağrısının ardından binlerce kişi sokağa çıktı ve şiddetli çatışmalar yaşandı. Venezuela’daki protestoları takip eden bir gözlem gurubunun aktardığına göre protestolarda bir kişi göğsünden vurularak hayatını kaybetti ve düzinelerce insan kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan biber gazı, mermi ve plastik mermi sebebiyle yaralandı. Sokaklarda sık sık Guaido’yu destekleyen protestocularla Maduro’ya sadık polisler karşı karşıya geldi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Rusya kal demesiydi Küba’ya kaçacaktı” iddiasını yalanladı.

Moscow Times | Rusya, Venezuela’daki muhalefeti şiddete başvurmakla suçladı

Venezuela’daki olaylarla ilgili Rusya’dan yapılan açıklamada “Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir. Venezuela'nın karşılaştığı sorunların ön şartsız ve sorumlu bir müzakere süreci ile çözülmesi gerekiyor. Her türlü işlem, yalnızca anayasaya uygun olarak ve tahrip edici dış müdahale olmaksızın, yasal alan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Vatandaşlar iç anlaşmazlıklarını siyasi ve medeni yollarla kendileri çözmesi gerekir. Ülkenin diyalog yoluyla istikrara kavuşmasını desteklemek için en yakın komşular da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun tüm üyelerine çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Le Monde | Macron’un planları 17 Milyar Euro tuttu

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekler sonrası alınan kararlar ve önlemlerin maliyetini açıkladı. Kamu harcamalarının hesaplanması üzerine belirlenen miktar 17 milyar Euro oldu. Aralık ayına kadar 10 milyar olan maliyetin, daha 7 milyar artması ise, sözü edilen kamu harcamalarının düşürülmesi kararının yerine getirilmediği eleştirisini aldı.

Frankfurter Allgemeine | Venezuela’da kargaşa: “Özgürlük Operasyonu” başlatılamadı

FAZ, Venezuela’daki muhalefet lideri Juan Guaido’nun “orduyu kendi tarafına çekme girişiminde başarısız olduğunu” yazdı. Ordunun çoğunluğunun Maduro’ya sadık kaldığı belirtilen haberde “Guaido yolundan geri dönmeyecek gibi duruyor” ifadeleri yer aldı.  FAZ, sokakta protestocularla kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar yaşandığını da ifade etti. Guaido, dün başlattıkları girişimin adının “Özgürlük Operasyonu” olduğunu söylemişti.

Al Arabiya | Beyaz Saray: ABD, Müslüman Kardeşler’i ‘terörist grup’ olarak tanımlamaya hazırlanıyor

Mısır’da 2012’de seçilen Müslüman Kardeşler, protestolarla devrilmişti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Trump yönetimi ise Müslüman Kardeşler’i ‘yabancı terörist grup’ olarak tanımlamaya hazırlanıyor. Mısır Devlet Başkanı Sisi ise Mısır’da zaten ‘terörist grup’ olarak tanınan Kardeşler’in ABD tarafından da ‘terörist’ olarak tanınmasını istemişti.