Dünya basınında bugün | Polonya'ya düşen füze tartışması NATO için kapanıyor

Dünya basınında bugün | Polonya'ya düşen füze tartışması NATO için kapanıyor

T24 Dış Haberler

ABD Ara Seçimleri'nde "Kırmızı dalga" beklenirken anketlerin işaret ettiğinden uzak sonuçlar alan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde bekledikleri kadar rahat bir şekilde olmasa da çoğunluğu sağladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'da iki kişinin ölümüne sebep olan füzenin "bilinçli" atıldığına dair bir işaret olmadığını ve tahminen kendini Rus saldırısından korumaya çalışan Ukrayna tarafından atıldığını belirtti. ABD, İran devlet medyasından altı üst düzey ismi yaptırım listesine aldı.

17 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Hunt, tavan fiyatı kaldırır; milyonlar enerji fiyatlarında artışla karşılaşacak

Britanya’da Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın bugün hükümetin doğalgaz ve enerji faturaları destek sistemini kaldırdığını duyurması bekleniyor. Hunt’ın tasarrufa gidilmesi gerektiğini söylemesi ve enerjide tavan fiyat uygulamasını kaldırdığını duyurması beklenirken Britanya’da milyonlarca hanenin gelecek nisandan itibaren daha yüksek enerji faturaları ödemek zorunda kalacağı belirtiliyor. Britanya’da son resmi verilere yıllık enflasyon oranının geçen ay 41 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 11.1’e geldiğini gösterdi.

The Independent | Trump 2024 ve uzun tarih örgüsü

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump, bu hafta 2024 seçimlerinde yeniden Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmayı hedeflediğini açıkladı. Trump, ABD’nin 47’inci başkanı olmak istediğini belirtirken ABD tarihinde çok sayıda isim bunu denese de yalnızca bir kişi geri dönmeyi başarmıştı. Grover Cleveland, ABD’nin 22 ve 24’üncü başkanı olarak seçilmiş, arka arkaya olmadan iki defa seçilebilen tek ABD Başkanı olmuştu.

New York Times | Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirdi

ABD Ara Seçimleri'nde "Kırmızı dalga" beklenirken anketlerin işaret ettiğinden uzak sonuçlar alan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde bekledikleri kadar rahat bir şekilde olmasa da çoğunluğu sağladı. 

Cumhuriyetçi Parti, bazı eyaletlerde sayımlar devam ederken yasama organı Kongre'nin alt meclisinde 218. sandalyesini kazanarak yeni dönemde çoğunluğu Demokratların elinden adlı. ABD Başkanı Demokrat Joe Biden, seçimlere giden 2 yılda bölünmüş bir Kongre ile çalışmak zorunda kalacak.

Demokratlar Kongre'nin üst kanadı Senato'da ise çoğunluğunu korumayı başarmıştı. İki partinin de 50 sandalyesi bulunsa da, Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozuyor. Demokratlar, Georgia'nın Senato sandalyesi için aralıkta yapılacak ikinci tur seçimlerini kazanırsa çoğunluğunu daha da artırabilir. 

Bu vesileyle yeni dönemde Kongre'nin iki farklı kanadını iki parti yönecek, iki taraf için de yasa çıkarmak zorlaşacak. 

Senato Azınlık Liderliği için Cumhuriyetçi Parti içinde yapılan yarışını Mitch McConnell kazandı ve koltuğunu korudu. 

Financial Times | NATO toplaşması: Füze saldırısı 'bilinçli değil'

Salı akşamı Polonya'ya bir füze düşmesinin ardından G20 Zirvesi için Bali'de olan NATO ülkelerinin liderleri toplanıp bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda NATO'da olmayıp G7'de olan Japonya ve AB'nin liderleri de davet edildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın toplantıda yer almaması Türkiye'de tartışma konusu oldu.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'da iki kişinin ölümüne sebep olan füzenin "bilinçli" atıldığına dair bir işaret olmadığını ve tahminen kendini Rus saldırısından korumaya çalışan Ukrayna tarafından atıldığını belirtti. Kiev ise füzenin kendilerine ait olduğu iddialarını reddetmeye devam ediyor. 

Moscow Times | Rusya, Polonya'daki ölümcül patlamadan Ukrayna savunma sistemlerini sorumlu tuttu

Rusya, Polonya'nın Przewodow köyüne düşen füzenin Ukrayna tarafından fırlatıldığını savundu. Rusya Savunma Bakanlığı, çekilen fotoğrafların füzenin Ukrayna'ya ait bir S-300 hava savunma sistemi tarafından ateşlendiğini gösterdiğini ifade etti. 

Le Monde | Polonya’ya düşen füze sonrası NATO’da gerilim

Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne isabet eden füze sonucu iki kişi hayatını kaybetti. NATO ülkesi olan Polonya’ya isabet eden füzelerin ilk olarak Rusya’ya ait olduğuna ilişkin iddialar, NATO’da gerilime sebep oldu. Rusya, Polonya sınırına isabet eden füzelerin Ukrayna’ya ait olduğunu belirtirken NATO da dün son olarak yaptığı açıklamada füzenin Ukrayna’ya ait olabileceğini, “bilinçli bir saldırı” niteliği taşımadığının görüldüğünü açıkladı. Rusya, füzenin Ukrayna’ya ait S-300 hava savunma sisteminin parçası olduğunu belirtiyor.

Al Jazeera | ABD’den İran medyasından isimlere yaptırım

ABD, İran devlet medyasından altı üst düzey ismi yaptırım listesine aldı. Medyadan isimlerin yaptırım listesine alınma sebebinin Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrası başlayan protestoları “kötü göstermek amacıyla zorunlu yapılan itirafları yayınlamaları” olduğu belirtildi. İran medyasında ekrana çıkarılan bazı kişilere akrabalarının gösteriler sırasında öldürülmediğini itiraf etmeleri istenmişti. İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar üçüncü ayına girdi.