Dünya basınında bugün | Rusya'da rezervler otobüslere yükleniyor, gençler ülkeden kaçıyor

Dünya basınında bugün | Rusya'da rezervler otobüslere yükleniyor, gençler ülkeden kaçıyor

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 300 bin kadar rezerv güç mensubunu askere çağıracak kararının ardından perşembe günü binlerce kişiye askere alım kağıdı gönderildi. Askerlik çağındaki birçok Rus erkek ülkeden kaçmaya çalışırken, bazı bölgelerde de seferberlik karşıtı eylemler düzenlendi. Ukrayna'da Moskova kontrolündeki bölgelerde, işgal altındaki toprakların Rusya tarafından ilhak edilmesi için referandumlar yapılacak. İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını son 14 yılın en yüksek seviyesine, yüzde 1,75'ten yüzde 2,25'e çıkarttı.

23 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İngiltere Merkez Bankası: Ekonomi durgunlukta

İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını son 14 yılın en yüksek seviyesine, yüzde 1,75'ten yüzde 2,25'e çıkarttı. Banka, ülkenin şimdiden ekonomik durgunluğa girmiş olabileceğini açıkladı. Merkez Bankası, vergi kesintileri içeren yeni bütçe açıklayan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i, bütçe açıklaması sonrası daha yüksek faiz açıklamak durumunda kalabilecekleri yönünde uyardı.

The Daily Telegraph | Maliye Bakanı’ndan Merkez Bankası’na “enflasyonu kontrol altına alın” uyarısı

Britanya Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, çift haneye yaklaştığını belirttiği enflasyonun hane halklarının geçimini zorlaştırdığını, enerji faturalarının ödenemeyecek duruma yaklaştığını söyledi. Kwarteng, yüzde 9.9 seviyesinde olan enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesinin Merkez Bankası’nın görevi olduğunu vurguladı.

New York Times | Putin'in askere alımları savaşı genişletirken Rusya'da isyan

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 300 bin kadar rezerv güç mensubunu askere çağıracak kararının ardından perşembe günü binlerce kişiye askere alım kağıdı gönderildi. Birçok kişi otobüslere bindirilerek eğitime götürüldü; bu insanların yakında Ukrayna'da cephede olabileceği düşünülüyor. 

New York Times, Putin'in seferberlik kararının Rus toplumunun bir bölümünü "savaştan koruyan" kalkanı kırdığını; savaşın halk arasında daha büyük bir gündem haline geldiğini ifade etti.

Çarşamba günü Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından Rusya'da protestolar düzenlendi ve bin 312 kişi gözaltına alındı. Perşembe günü Dağıstan'da protestocular bir otoyolu kesti.

Öte yandan askerlik çağındaki birçok erkeğin İstanbul gibi yurt dışındaki şehirlere kaçtığı belirtildi.

Wall Street Journal | Putin rezervleri aktive ederken, Ruslar daha fazla kişinin askere çağrılmasından korkuyor

WSJ, kısmı seferberlik kararından sonra perşembe günü binlerce Rus erkeğin askere teslim olma noktalarına giderken, binlercesinin de ülkeden kaçmaya çalıştığını ifade etti. Yerel medyaya göre sınır bölgelerinde trafikte ciddi bir arış görüldü. En az dört bölgede erkeklerin yerel ordu yetkililerinden izin almadan bölgeden çıkmaları yasaklandı. WSJ, Rusların rezerv güçlerden daha fazlasının savaşmak için askere alınabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Moscow Times | Rusya, Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerde oylama düzenliyor

Ukrayna'da Moskova kontrolündeki bölgelerde, işgal altındaki toprakların Rusya tarafından ilhak edilmesi için referandumlar yapılacak. Kiev ve Batılı müttefikleri, referandumun adil bir şekilde yapılmayacağını ve Ukrayna topraklarının yasa dışı bir şekilde Moskova'ya bağlanmaya çalışılacağını savunuyor.

Cuma gününden başlayarak Ukrayna'nın Donbas'ı oluşturan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yanı sıra Herson ve Zaporojye'de de salı gününe kadar oylamalar yapılacak. 

Uluslararası gözlemciler, referandum sonuçlarının 4 bölgenin de Rusya'ya bağlanması yönünde olmasına 'kesin' gözüyle bakılıyor. Seçimlerin adil bir ortamda yapılacağına inanılmıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda referandumları "sahte" olarak nitelendirirken, "Bunun Devlet Başkanı Putin'in yanına kalmasına izin veremeyiz, izin vermeyeceğiz" dedi.

Referandumlar, 2014'te Rusya Kırım'ı ilhak etmeden önce yapılan uygulamayı hatırlatıyor. Birçok Batılı yetkili, o dönem de referandum sonuçlarının sahte olduğunu savunmuş; Rusya yasa dışı biçimde Kırım'ı kendisine bağlamıştı. 

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali başlamadan önce bağımsızlıklarını tanıdığı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde yaşayanların pusulalarında "Cumhuriyetinizin Rusya'ya katılmasını destekliyor musunuz?" sorusu yer alacak. 

Herson ve Zaporojye'deki pusulalarda ise, "Ukrayna'dan ayrılıp, bölgede bağımsız bir devlet kurup, Rusya Federasyonu'na katılmayı ve onun bir parçası olmayı kabul ediyor musunuz?" sorusu sorulacak.

Referandumlar, "teknik ekipman eksikliği nedeniyle" elektronik olarak yapılmayacak ve kağıt pusulalar kullanılacak. 

Yetkililer ile 4 günde kapı kapı gezip oy pusulası toplarken, isteyenler için salı günü oy verme merkezleri açık olacak. 

Le Monde | Putin, bahsinin limitleriyle karşı karşıya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘kısmi seferberlik’ duyurmasının ardından binlerce kişi protesto etmek için sokağa çıktı. Rus insan hakları kuruluşu OVD-Info, en az 1300 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Putin'in açıklamasının ardından Rusya'dan diğer ülkelere tek yönlü uçuşların da hızla tükendiği görülüyor. İstanbul ve Erivan gibi destinasyonlara uçak biletlerinin fiyatları hızla yükseldi.

Al Jazeera | Suriye yakınında sığınmacıları taşıyan tekne battı; onlarca kişi öldü

Lübnan'dan Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecileri taşıyan tekne, Tartus karşısındaki Ervad Adası yakınında battı. En az 150 kişiyi taşıyan teknedeki 20 kişi kurtarıldı, 34 sığınmacı hayatını kaybetti. 20 kişinin kurtarıldığı belirtilen habere göre, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü açıklandı. Teknede en az 150 sığınmacının bulunduğu sanılıyor.