T24 Dış Haberler
Madrid'deki zirvede NATO ülkelerinin yeni liderleri ittifakın yeni stratejik konseptini kabul etti. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Avrupa’daki kara, hava ve denizdeki NATO birliklerinin güçlendirileceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan görüntüler, Ukrayna'da hedeflenen ilerlemenin kaydedilememesinin ardından son haftalarda Rus ordusunun komuta yapısında değişikliklere gidildiğine işaret ediyor.
30 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...
Muhafazakâr Parti reformu kapsamında Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı bakım hizmetlerinin özelleştirilmesi, hizmette kalite düşüşü ve tedavi edilebilir vakalarda ölüm oranlarının artmasıyla ilişkilendirildi. Hazırlanan rapor, 2012 yılında dönemin Sağlık Bakanı Andrew Lansley’in attığı adımla vergi mükelleflerinin verdiği milyarlarca Pound’un NHS hastalarını tedavi etmeleri için özel şirketlere verildiğini gösterdi. Özel şirketlerle yapılan sözleşmelerle sağlık hizmetlerinde kalitenin gözle görülebilir bir oranda düştüğü belirtildi.
Britanya’nın bir numaralı kadın tenisçisi Emma Raducanu’nun Wimbledon’a gitme planları dün suya düştü. Raducanu, daha önce Indian Wells’te yendiği rakibi Caroline Garcia karşısındaki ikinci maçında kaybetti.
Madrid'deki zirvede NATO ülkelerinin yeni liderleri ittifakın yeni stratejik konseptini kabul etti. NATO'nun yeni güvenlik doktrinini yansıtan belgede, Rusya'yı ittifak için "en ciddi ve doğrudan tehdit" olarak tanımlandı. İttifak, Çin'i de ilk kez bir 'stratejik zorluk' olarak nitelendirdi.
NATO'nun stratejik konsepti en son 2010 yılında güncellenmişti. Rusya, 2010'daki belgede NATO'nun stratejik ortağı olarak tanımlanıyordu.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Avrupa’daki kara, hava ve denizdeki NATO birliklerinin güçlendirileceğini duyurdu. ABD, Polonya'ya kalıcı olarak asker konuşlandıracağını bildirdi. WSJ, kararları ABD'nin Avrupa'ya Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri genişlemesi olarak nitelendirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan görüntüler, Ukrayna'da hedeflenen ilerlemenin kaydedilememesinin ardından son haftalarda Rus ordusunun komuta yapısında değişikliklere gidildiğine işaret ediyor.
Moscow Times'ın aktardığına göre Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Gennadi Zidko'nun bu hafta sonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla Ukrayna'nın doğusunu ziyaret etmesi; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başına Zidko'nun getirildiğinin konuşulmasına sebep oldu.
Rusya'nın işgalinin komutanı olan General Aleksandır Dvornikov, haftalardır görülmedi.
Twitter paylaşımında bulunan savunma analisti Rob Lee, ''Bu görüntüler Zidko'nun Ukrayna'daki Rus güçlerinin komutanı yapıldığını doğrular nitelikte'' yazdı.
Moscow Times, Rusya'nın komuta yapısında değişikliğin, üstün cephanelik ve ekipmanlarına rağmen Ukrayna'da istenilen ilerlemenin kaydedilememesinden Moskova'nın duyduğu rahatsızlığa işaret ediyor olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Rusya, saldırılarını Ukrayna'nın doğusuna odaklandırdıktan sonra Popasna kasabasını ve stratejik önemdeki Severodonetsk şehrini ele geçirse de yine hedeflerine ulaşması isteneneden uzun zaman alıyor.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Study of War, ''Eğer Rusya ordusunda gerçekten büyük değişiklikler yapıldıysa bu kazanmanın eşiğinde olan bir ordunun yapacağı şeylere benzemiyor'' değerlendirmesinde bulundu.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin Ulusal Meclis’te çoğunluğu kaybettiği seçimin ardından Macron ve Başbakan Elisabeth Borne, yeni dönem için sundukları reform ve yasaları bir kenara bırakarak sistem krizine sebep olmadan işleyebilecek bir meclis için çabalıyor. Hükûmet sözcüsü, amacın sosyal, ekonomik ve ekolojik sorunlar birikirken sistemi bloke edecek bir sürecin önlenmeye çalışıldığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Tahran ve Washington arasında 2015 nükleer anlaşmasına ilişkin Doha’da gerçekleşen dolaylı müzakerelerden bir sonuç alınamadığını söyledi. ABD, İran’ın 2015 nükleer anlaşmasına ilişkin sorunlarını dile getirdiği ve anlaşmaya dönmek konusunda temel bir karar almaya hazır olmadığını söyledi. Tahran ve Washington arasındaki dolaylı müzakerelere Avrupa Birliği aracılık ediyordu. İran, nükleer programı hakkında 2015'te BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Britanya, ABD, Çin, Fransa ve Rusya'nın yanı sıra Almanya ile anlaşma imzalamıştı.ABD, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde 2018'de anlaşmadan ayrıldı.