Dünya basınında bugün | Theresa May: "Çaresiz, aldatılmış, hükmü verilmiş"

Dünya basınında bugün | Theresa May: "Çaresiz, aldatılmış, hükmü verilmiş"

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş 

Britanya Başbakanı Theresa May'in, Avam Kamarası'na yeni bir Brexit anlaşması sunma planı milletvekillerinden destek görmedi. May'i "Çaresiz, aldatılmış, hükmü verilmiş" diye nitelendiren The Telegraph, kendi partisindeki insanların başbakana tepkili olduğunu yazdı. ABD'de Kongre İran'ın "ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğu" konusunda bölündü. Almanya'da "Nazi soyadlı" seçim posterleri büyük tepki gördü.

22 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | May'in destek kazanmak için bulunduğu en son girişim milletvekilleri 'yeni anlaşmaya' destek vermeyince boşa çıktı

Britanya Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'na yeni bir Brexit anlaşması sunacağını açıkladı. The Guardian, bunun parlamentonun desteğini kazanmak için May'in yapacağı son girişim olduğunu yazdı. Ancak birçok Avam Kamarası üyesi bu başbakanın bu fikrine destek vermedi. May'in kendi partisinden bazı isimler de anlaşamaya karşı olduklarını açıkladı.

The Telegraph | Çaresiz, aldatılmış, hükmü verilmiş

The Telegraph, Muhafazakar Partililerin Genel Başkan May'e "İşçi Partisi'ne karşı geri adım attığı" gerekçesiyle tepki gösterdiğini yazdı. Habere göre birçok partili May'den istifa etmesini talep etti. Gazetenin editörleri May'i "Çaresiz, aldatılmış, hükmü verilmiş" olarak nitelendirdi.

New York Times | Temsilciler Meclisi Trump'a karşı daha sert taktikler uygulayacak 

2018 ara seçimlerinde Demokratlar 4 yıl aradan sonra ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmişti. NYT'nin haberine göre meclisteki liberal Demokratlardan oluşan bir blok, ABD Başkanı Donald Trump'a karşı bir meclis soruşturması başlatmak ve başkanı itham etmek istiyor. Temsilciler Meclisi Bakanı Demokrat Nancy Pelosi ise "sistemli" bir yol haritası izlemek istiyor. Pelosi daha önce başkanın itham edilmesine karşı olduğunu açıklamıştı.

The Washington Post | İran konusunda tansiyon yükseldi ve bölünme başladı

The Washington Post'un haberine göre ABD'li yasa yapıcılar İran gerilimi hakkında ikiye bölündü. Bazı vekiller İran'ın ABD'ye gerçek bir tehdit oluşturduğunu savunurken, bazıları Trump yönetiminin aldıkları istihbaratı abarttığını iddia etti.

Moscow Times | Rus Duması'nın kararına göre HIV hastaları kendi baktıkları çocukları evlat edinebilecek 

Rusya'daki yeni yasaya göre HIV pozitif bireyler kendileriyle yaşayan çocukları evlat edinebilecek. Geçen senelerde çıkarılan bir yasa HIV pozitif bireylerin çocuk evlat edinmesini yasaklıyordu. Duma tarafından kabul edilen yasa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.

The Local Deutschland | Almanya'nın satirik partisi Nazi isimli adaylar sebebiyle tepki görüyor

Alman mizah dergisi 'Titanic'in eski genel yayın yönetmeni Martin Sonneborn tarafından kurulan 'Die Partei', Avrupa Parlamentosu seçimleri için soyadı Nazi rejimi üyeleriyle benzer olan birçok adayla katılacak. Adaylar arasında Kevin Goebbels, Fabian Hess and Tobias Speer gibi isimler bulunuyor. Seçim afişlerinde adayların soyadı büyük puntolarla yazılıyor. Birçok Alman Die 'Partei'ya sert bir şekilde tepki gösterdi. 'Die Partei'ın vaatleri arasında Berlin Duvarı'nı yeniden inşa etmek ve iklim değişikliğini reddedenleri cezalandırmak bulunuyor.

Al Arabiya | ABD'li Senatör Graham: Orta Doğu'daki gemi saldırılarını İran koordine etti

Cumhuriyetçi Lindsey Graham, yetkili isimlerin senatörlere verdiği bilgiye göre Orta Doğu'daki gemi sabotajlarının ve petrol pompası saldırılarının arkasında İran'ın olduğunu söyledi.