Dünya basınında bugün | "Trump, darbe girişimine liderlik etti"

Dünya basınında bugün | "Trump, darbe girişimine liderlik etti"

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, 2020 Başkanlık Seçimleri sonuçlarını değiştirme girişiminin kalbinde eski ABD lideri Donald Trump olduğunu belirtti. İşgal karşısında Ukrayna için savaşan iki Britanya vatandaşı, Rusya destekçisi ayrılıkçı gruplar tarafından yakalandı ve idam cezasına çarptırıldı. Atina, Türkiye'nin Yunan adaları ile ilgili iddialarının "tarih dışı" olduğunu belirtti.

10 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | "Düşük maaşlı bakım çalışanları, işe gidecek benzin alamıyor"

Britanya'nın en büyük sendikasının başkanı, ülkede benzin fiyatları rekor seviyeye çıkarken düşük maaşlı sağlık ve bakım çalışanlarının işe gitmek için gereken benzini almaya paralarının yetmemesi nedeniyle izin almak zorunda kaldıklarını söyledi. Unison Başkanı Christina McAnea, işçilerin yakın zamanlarda greve gidebileceğini söyledi. Britanya'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte benzin fiyatı 1.82 sterline, dizel akaryakıtın litresi ise 1.88’e yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Ortalama bir aile arabasının deposunu benzinle doldurmanın maliyeti ise ilk kez 100 sterlini aştı.

The Independent | Ukrayna'da savaşan Britanyalılara ölüm cezası

İşgal karşısında Ukrayna için savaşan iki Britanya vatandaşı, Rusya destekçisi ayrılıkçı gruplar tarafından yakalandı. Ayrılıkçı Donetsk yönetimi tarafından terörizmle suçlanan Shaun Pinner ve Aiden Aslin'in ölüm cezasına çarptırıldığı belirtildi. Britanya, iki Britanyalının savaş mahkumu olarak kabul edilmesi gerektiğini ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

New York Times | Panel: Trump, darbe girişimine liderlik ettiWall Street Journal | 6 Ocak komitesi, halka açık ilk oturumda bulgularını anlattı

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, 2020 Başkanlık Seçimleri sonuçlarını değiştirme girişiminin kalbinde eski ABD lideri Donald Trump olduğunu belirtti.

Komite, Trump'ın merkezinde olduğu kapsamlı komploların, sonunda 6 Ocak 2021'de bir "darbe girişimine" neden olduğunu belirtti.

Komite, perşembe akşamı iki saat boyunca ABD Kongresi'nin maruz kaldığı en büyük saldırılardan biri sırasında ona ev sahipliği yapan Kapitol Binası'nın koridorlarında yaşananları detaylandırdı.

Komite başkan yardımcısı Cumhuriyetçi Liz Cheney, 6 Ocak'ta Trump'ın yardımcılarının ABD liderine, "Baskını yapanlar Başkan Yardımcısı Pence'i asmak istiyorlar" dediğini; Trump'ın ise "Belki hak etmiştir" yanıtını verdiğini aktardı. Pence, Biden'ın başkanlığını engellemek için yürütülen girişimlere destek vermemişti.

eKathimerini | Atina, Türkiye'nin Yunan adaları ile ilgili "tarih dışı" iddialarını reddetti

Yunanistan hükümet sözcüsü  Yannis Oikonomu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Yunan adalarının askerden arındırılmış statüsü bulunduğu" söylemlerini reddederek, "Tarih dışı iddialar ve dayanağı olmayan mitler uluslararası hukuk ve anlaşmaların yerine geçemez" dedi.

Moscow Times | Putin, eylemlerini Büyük Petro'nun fetihleriyle kıyasladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi hamlelerini eski Rus çarı Büyük Petro'nun 18. yüzyılda İsveç'le savaşta Baltık kıyısını ele geçirmesiyle kıyasladı. 

Moskova'da Büyük Petro'nun 350. yaşı için açılan sergide bir grup genç girişimciyle konuşan Putin, "İsveç'le savaşırken bir şeyler kapmaya çalıştığı hissiyatına kapılabilirsiniz. Kimsenin elinden bir şey almıyordu; onu geri alıyordu" dedi.

Putin; Petro, St. Petersburg kentini kurduğunda ve Rusya'nın başkenti ilan ettiğinde hiçbir Avrupa ülkesinin, şehrin bulunduğu toprakların Rus İmparatorluğu'na ait olduğunu kabul etmediğini söyledi. Rus lider, "Herkes buraların İsveç toprağı olduğunu düşünüyordu. Ancak çok uzun zamandan beri Slavlar orada Fin-Ugorlarla birlikte yaşıyordu" diye konuştu. 

Putin, "Geri almak ve güçlendirmek bizim sorumluluğumuz" diye devam etti. Birçok kişi, bu açıklamanın Ukrayna'ya yönelik olduğu değerlendirmesinde bulundu. Rus lider, "Evet, ülkemizin tarihinde geri çekilmek zorunda kaldığımız zamanlar olmuştur; ancak bunu sadece gücümüzü toparlamak ve tekrar ilerlemek için yaparız" dedi.

Rus İmparatorluğu, 1700-1721 arasındaki Büyük Kuzey Savaşı'nda İsveç'i yendikten sonra Baltık Denizi'nin egemen gücü ve Avrupa'da önemli bir oyunca haline gelmişti. 

Büyük Petro, 1682 ila 1725 arasında tahtta kaldı.