Dünya basınında bugün | Tunus'ta Said için sonun başlangıcı

Dünya basınında bugün | Tunus'ta Said için sonun başlangıcı

T24 Dış Haberler

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, "kalkışmaya teşvik etme" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" ile suçlanması gerektiği yönündeki tavsiyesini Adalet Bakanlığı'na iletti. Britanya Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) kriz sürüyor. Yarın binlerce acil vaka hastası ambulans personelinin gerçekleştireceği grev sebebiyle acil servise kendi yöntemleriyle ulaşmak zorunda kalacak. Tunus’ta cumartesi günü halk parlamento seçimleri için sandık başına gitti. 

20 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Hastalara zarar vereceği korkusu sürerken sendika liderleri bakanlara görüşmek için ısrar ediyor

Britanya Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) kriz sürüyor. Yarın binlerce acil vaka hastası ambulans personelinin gerçekleştireceği grev sebebiyle acil servise kendi yöntemleriyle ulaşmak zorunda kalacak. Hemşirelerden sonra ambulans personelinin gerçekleştireceği grevin üç gün sürmesi bekleniyor. Hastane yöneticileri, The Guardian’a yaptıkları açıklamalarda, İngiltere ve Galler genelinde greve çıkacak ambulans personelinin hastalar için, “ciddi bir risk” oluşturacağını söyledi. Grev kapsamında yalnızca ölüm riski olan, nefes alamayan hastalara ambulans ulaştırılacak. Sendika liderleri, bu grev kararını almak zorunda bırakıldıklarını, ambulans personelinin çalışma koşulları ve maaşlarının iyileştirilmesi konusunda hükümetle görüşmek konusunda ısrarcı olduklarını vurguladı.

The Daily Telegraph | Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesi’nden tavsiye: Trump suçlanmalı

ABD’de 6 Ocak 2021’de Kongre binasına yapılan baskına ilişkin Temsilciler Meclisi’nde kurulan araştırma komitesi, aylar süren incelemelerin sonunda raporunu hazırladı. Komite, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “kalkışmaya teşvik etme" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" ile suçlanması gerektiği yönünde ABD Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulundu. Böylece ABD’de ilk kez Kongre, bir başkanın suçlanmasını tavsiye etmiş oldu. Trump'ın suçlanması tavsiyesi, dokuz üyenin de oyuyla desteklenerek Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

New York Times | Temsilciler Meclisi Trump'ın suçlanması çağrısında bulundu

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "kalkışmaya teşvik etme" ve "ABD'nin düzenini bozmak için komplo" ile suçlanması gerektiği yönündeki tavsiyesini Adalet Bakanlığı'na iletti. 

Komitenin ilettiği tavsiye ile birlikte ilk kez Kongre, bir başkanın suçlanması için öneride bulunmuş oldu. Trump'ın Joe Biden'ın göreve gelmesini önlemek için yaptığı planı incelemekle sorumlu komite, 18 aydır birlikte çalışmalarını sürdürüyordu.

Kamuya açık son toplantılarında Kongre üyesi Jamie Raskin kararı duyururken, "Komite, eski başkan Donald Trump'ın Kapitol'de ABD'ye şiddetli bir saldırıda bulunanlara yardım ve onlara rahatlık sağladığı için suçlanmasını gerektirecek yeterli kanıttan fazlasına sahip olduğuna inanıyor" dedi.

Wall Street Journal | Yüksek Mahkeme, geçici olarak sınır politikasının bitirilmesini önledi

Yüksek Mahkeme Yargıcı John Roberts, "ABD nüfusunu Kovid'den korumak için" sığınma başvurusu olanların ABD'ye girmesini önleyen bir Trump dönemi politikasını geçici olarak uzattı. Kasım'da federal mahkeme, insanların insani koruma almasını önlediği için politikayı yasa dışı bulmuştu.

Moscow Times | Rusya, Kırım'da Ukrayna ile donanma bilgisi paylaştığı gerekçesiyle bir Rus vatandaşını 12 yıl hapis cezasına çaptırdı

Moskova'nın 2014'te uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak ettiği Kırım'da bir Rus vatandaşı, Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı işgalden önce Kiev'le Rus donanması hakkında bilgi paylaştığı gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rusya'nın Federal Güvenlik Birimi (FSB) Yevgeni Petruşin'in 2020 yılından itibaren Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın istihbarat birimine bilgi aktardığını ifade etti. 

FSB, "Karadeniz Filosu'nun aktiviteler hakkında paylaşılan bilgiler, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini tehlikeye atar" değerlendirmesinde bulundu. 

Halk kapalı yapılan yargılamada Sivastopol Şehir Mahkemesi'nin Petruşin'i, "vatana ihanet"ten suçlu bulduğu ve maksimum güvenlikli bir ceza kolonisinde 12 yıla çarptırdığı bildirildi.

FSB, mahkeme kararının ne zaman verildiğini açıklamazken, "şimdi yürürlüğe girdiğini" ifade etti. Bu da Petruşin'in itirazda bulunduğu ve kabul edilmediği değerlendirmelerine neden oldu.

Le Monde | Olağanüstü final

Le Monde gazetesi, pazar günü Katar’da Arjantin ve Fransa arasında oynanan Dünya Kupası finalini ilk sayfasına taşıdı. Arjantin’in Lionel Messi’yle dünyanın en iyisi olarak kazandığı maç, “Olağanüstü bir final” ifadeleriyle aktarılırken Fransa takımına da Kylian Mbappe’nin damga vurduğu belirtildi. Katar için başarılı geçen Dünya Kupası’nın süreç içindeki eleştiriler ve yolsuzluk şüphelerini durdurmadığı belirtildi.

Al Jazeera |Tunus seçimleri: Said için sonun başlangıcı

Tunus’ta cumartesi günü halk parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Ancak muhalefetin boykot ettiği seçimlerde, katılım yüzde 10’un altında kaldı. Muhalafet partileri Cumhurbaşkanı Kays Said’in istifasını istiyor. Ulusal Kurtuluş Cephesi başkanı Nejib Chebbi seçimi bir, “fiyasko” olarak değerlendirdi ve erken cumhurbaşkanlığı seçimi için büyük protesto çağrısında bulundu.