Dünya Basınında Bugün | "Türkiye’de büyük bir insani kriz riski"

Dünya Basınında Bugün | "Türkiye’de büyük bir insani kriz riski"

Le Monde gazetesi, Türkiye’de meydana gelen, 10 ili etkileyen ve en az 30 bin insanın yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, “büyük bir insani kriz riski” yaşandığını aktardı. İsrail'de yapılan reform, Netanyahu ve aşırı sağcı müttefiklerinin koalisyonuna yargıda atamalar konusunda yetki verirken, artık parlamentoda salt çoğunluk Anayasa Mahkemesi kararlarını iptal edebilecek. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, pazartesi yaptığı açıklamada, Rusya'nın, "hükümet karşıtı protestocu kılığındaki" sabotajcıların yardımıyla Avrupa yanlısı hükümetini şiddet kullanarak devirme planı yaptığını iddia etti.

14 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Deprem Suriye’nin krizlerini birleştirirken İdlib’de umutsuzluk

The Guardian gazetesi, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden ağır bir şekilde etkilenen Suriye’de depremzedelerin yaşadıklarını aktardı. İdlib’de deprem sırasında eşi ve iki çocuğunu kaybeden Muhammed Hadi isimli baba, iki oğlu ve bir bebeğiyle birlikte evinin enkaza dönmüş hâli önünde fotoğraflandı. Hadi, deprem odluğunda uyuduklarını, uyandığında dışarıda hava saldırısı olduğunu düşündüğünü anlattı. Türkiye’deki depremler nedeniyle Suriye’de en az 4 bin 400 insan yaşamını yitirdi.

The Daily Telegraph | “Polisin Çin dronları kullanması Britanya güvenliğini riske atıyor”

Britanya’da polisin kullandığı dronların üçte ikisinin ABD’nin kara listeye aldığı Çinli bir şirket tarafından üretildiğinin ortaya çıkması güvenlik endişelerine neden oldu. İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın güvenlik güçlerini, Çin teknolojisi kullanarak kendilerini Pekin’in müdahalesine açık halde bıraktıklarına dair uyardığı öğrenildi. Dronlarla ilgili sözleşmelere ve kullanımlarına dair bir soruşturma başlatılması talep edildi.

Financial Times | İsrail'de anayasa korkusu

İsrail'de yapılan reform, Netanyahu ve aşırı sağcı müttefiklerinin koalisyonuna yargıda atamalar konusunda yetki verirken, artık parlamentoda salt çoğunluk Anayasa Mahkemesi kararlarını iptal edebilecek. Kararın ardından on binlerce kişi parlamento binasının önünde toplanarak reformları protesto etti.

Wall Street Journal | ABD, uçan objelerin düşürülmesinin meşru olduğunu söyledi

ABD'de Biden yönetimi, geçen günlerde Kuzey Amerika hava sahasına giren uçan objeleri düşürme kararlarını savundu ve Washington'un Çin'e gözlem balonları gönderdiği iddialarını yalanladı. 4 Şubat'ta ABD'nin Çin'e ait balonunu düşürmesine sinirlenen Pekin, 2022'nin başından bu yana ABD'nin 10'dan fazla balon gönderdiğini iddia etmişti. 

Moscow Times | Moldova Cumhurbaşkanı, Rusya'yı hükûmetini devirmek için plan yapmakla suçladı

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, pazartesi yaptığı açıklamada Rusya'nın, "hükümet karşıtı protestocu kılığındaki" sabotajcıların yardımıyla Avrupa yanlısı hükümetini şiddet kullanarak devirme planı yaptığını iddia etti. Sandu'nun iddialarına göre plan kapsamında sivil giyimli sabotajcılar devlet binalarına saldırılar yapacaktı.

Le Monde | Türkiye’de büyük bir insani kriz riski

Le Monde gazetesi, Türkiye’de meydana gelen, 10 ili etkileyen ve en az 30 bin insanın yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, “büyük bir insani kriz riski” yaşandığını aktardı. Gazete, depremlerde hayatını kaybedenlerin 100 bine ulaşabileceğine ilişkin öngörüleri aktardı. Gazete, depremlerde yıkılan binaların müteahhitlerinin gözaltına alınmaya başladığını da aktardı.

Al Jazeera | Suriyeli yardım grupları, BM’ye Esad’a veto hakkı verdiği için tepkili

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren "sivil savunma" ekibi Beyaz Baretliler Başkanı Raed al-Saleh, Birleşmiş Milletler’e (BM), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Türkiye-Suriye sınırından yardım tedariğini engelleme konusunda söz hakkı verdiği için tepki gösterdi. BM, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeye daha hızlı insani yardım girebilmesini sağlamak için Türkiye sınırındaki iki sınır kapısını açmayı kabul ettiğini söyledi.  Beyaz Baretliler, Esad’ın sınır kapılarının açılması konusunda söz sahibi olmasının ona “siyasi kazanç” sağladığını savundu.