Dünya basınında bugün | Ukrayna'da hedeflerine ulaşamayan Putin, ordusunu büyütüyor

Dünya basınında bugün | Ukrayna'da hedeflerine ulaşamayan Putin, ordusunu büyütüyor

T24 Dış Haberler

Ülkesi 6 aydır işgal ettiği Ukrayna'da hedeflerine ulaşmaya zorlanırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun büyütülmesi yönünde emir verdi. The Sun'ın haberine göre Britanya'da Kraliçe, yeni başbakanı ilk defa Londra'daki Buckingham Sarayı yerine İskoçya'daki yaz konutu Balmoral'da göreve getirecek. ABD’de federal yargıç, Adalet Bakanlığından eski Başkan Donald Trump’ın evinde yapılan FBI araması ile yeminli beyanın yeniden düzenlenmiş versiyonunu kamuoyuna açıklamasını istedi.

26 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times |  Truss'ın açıklayacak büyük paket, enerji faturalarına yardımcı olacak

Britanya'da Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve ülkenin yeni başbakanı olmak için favori olarak görülen Liz Truss, kazanması durumunda dönemine enerji krizinin damga vuracağını kabul etti. The Times'ın haberine göre Truss, kabinesinde yer alacak potansiyel isimlerle "büyük bir paket" hazırlama konusunda konuştu.

 

The Sun | Başbakan'ı Balmoral'da atama planı; Majesteleri için Londra'ya yolculuk "çok zorlayıcı"

The Sun'ın haberine göre Britanya'da Kraliçe, yeni başbakanı ilk defa Londra'daki Buckingham Sarayı yerine İskoçya'daki yaz konutu Balmoral'da göreve getirecek. 96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth'in "hareket" sorunları yaşadığı ve Londra'ya gitmemesinin tavsiye edildiği belirtildi. 5 Eylül'de Muhafazakar Parti Liz Truss veya Rishi Sunak'ı yeni lideri olarak seçtikten sonra Kraliçe 6 Eylül'de kazananı başbakan olarak atayacak. 

New York Times | Hakim, Trump aramasıyla ilgili redakte edilmiş yeminli beyanın mührünün kaldırılmasını istedi

ABD’de federal yargıç, Adalet Bakanlığından eski Başkan Donald Trump’ın evinde yapılan FBI araması ile yeminli beyanın yeniden düzenlenmiş versiyonunu kamuoyuna açıklamasını istedi.

Florida Güney Bölgesi Federal Mahkeme yargıcı Bruce Reinhart, Adalet Bakanlığının bugün aksi yönde karar için yaptığı başvurudan saatler sonra iki sayfalık açıklamasında, yeminli beyanın redakte edilmiş versiyonunun yarın öğlene kadar yayınlanması emrini verdi.

Kararda Reinhart, Adalet Bakanlığının önerilen redaksiyonlarını değerlendirdiğini ve bunların "Hükümetin devam eden soruşturmanın bütünlüğü konusundaki meşru çıkarlarına hizmet etmek için dar bir şekilde uyarlanmış" olduğunu belirtti.

"Bu noktada, kısmı redaksiyonların anlamsız bir ifşayla sonuçlanacak kadar kapsamlı olacağını söyleyemem.” ifadelerini kullanan Reinhart, Adalet Bakanlığının tezlerini dinledikten sonra bu sonuca vardığını kaydetti.

The Washington Post | Ateşli ara dönem konuşmasında Biden, Cumhuriyetçi Parti'nin "yarı-faşizme" döndüğünü belirtti

ABD Başkanı Joe Biden, kasımdaki ara seçimlere giden süreçte vites artırarak Maryland'de ateşli bir konuşma yaparak Cumhuriyetçi Parti'yi "anti-demokratik" güçlerin ele geçirmeye başladığını ve partinin "yarı-faşizme" yöneldiğini ifade etti. 

Moscow Times | Putin, Rusya ordusunun personel sayısının 2 milyonun üzerine çıkmasını emretti

Ülkesi 6 aydır işgal ettiği Ukrayna'da hedeflerine ulaşmaya zorlanırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun büyütülmesi yönünde emir verdi. 

Moscow Times'a göre yapılacak değişiklikler kapsamında Rusya Silahlı Kuvvetleri'ndeki askeri ve sivil çalışan sayısı 1.9 milyondan yaklaşık 2.04 milyona yükselecek. 

Rusya Silahlı Kuvvetleri'nde sayı artırımı sadece askeri personel alımıyla gerçekleştirilecek. Bu, asker sayısının 137 bin artarak 1.15 milyona ulaşacağı anlamına geliyor. 

Devlet başkanlığı kararnamesine göre Rus ordusu, 2023'ün başından itibaren bu seviyede faaliyet göstermeye başlayacak. 

ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın işgali sırasında 75 bin Rus askerinin öldüğüne ve Rus ordusunun iş gücü kıtlığı çektiğine inanıyor. 

Al Jazeera | Zaporijya Nükleer Santrali geçici olarak şebekeden koptu

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiğini bildirdi. Santrale elektrik, dizel jeneratörlerin devreye girmesiyle tekrar sağlandı.

Konuyla ilgili olarak "Eğer bizim ekiplerimiz elektrikler gittikten sonra reaksiyon göstermese, şimdi bir radyasyon kazasının sebep olduğu sonuçları aşmaya çalışıyorduk" diyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, "Rusya hem Ukraynalıları hem de Avrupalıları radyasyon felaketinin sınırına getirdi" ifadelerini kullandı.

Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ni savaşın ilk günlerinde Rusya ele geçirdi. Santralde Rusya denetiminde Ukraynalı mühendisler çalışmaya devam ediyor.