T24 Dış Haberler
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Moskova'ya Batı tarafından birçok kişiye göre "tarihin en koordineli ve derin ekonomik yaptırımları" uygulanmaya başlamasının üzerinden 9 ay geçti. İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, pazar günü ülkedeki ahlak polisinin (İrşad Devriyeleri) lağvedildiğini açıkladı. Rusya, Ukrayna’da başlattığı savaşta ülkenin kritik altyapı tesislerini hedef alarak pek çok bölgede elektrik ve ısınma sorunlarına neden oldu.
5 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...
Britanya’da yapılan bir araştırma ülke genelinde sağlık ve servet eşitsizliğinin giderek derinleştiğini ortaya koydu. Rapora göre çok sayıda insan artan yaşam pahalılığı içinde “daha sağlıksız ve daha yoksul” bir hale geldi. Hazırlanan raporda çalışma yaşındaki 2.5 milyon yetişkinin sağlık sorunları nedeniyle çalışamadığı da ortaya koyuldu. IPPR isimli Think tank kuruluşu, hükümetin derinleşen sağlık krizine karşı yeterli adım atmadığını savundu.
2022 FIFA Dünya Kupası'nda Senegal'i 3-0 mağlup eden İngiltere, çeyrek finale yükseldi. Direnci kırılan Senegal karşısında oyunu kontrol eden İngiltere, çadır görünümlü Al Bayt Stadı'ndan oteline 3-0'lık galibiyetle gitti. 1966 yılında müzesine götürdüğü kupada 10. kez çeyrek final bileti alan İngiltere, 10 Aralık Cumartesi günü saat 22.00'de Fransa ile karşılaşacak.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Moskova'ya Batı tarafından birçok kişiye göre "tarihin en koordineli ve derin ekonomik yaptırımları" uygulanmaya başlamasının üzerinden 9 ay geçti. Yaptırımlar Rusya'nın ekonomisinin çökmesine sebep olmadı ve Rus işgalini durdurmadı; ayrıca Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke içinde ciddi bir baskı ile karşı karşıya kalmadı.
Ancak New York Times, yaptırımların Rusya'nın ekonomisinin ve yaşam standartlarının hedeflediği Batı düzeyine ulaşmasını engellediğini ifade etti. Washington merkezli Sanayi Sonrası Çalışmalar Merkezi Direktörü Vladislav Inozemtsev, "Artık slogan işlerin daha kötü hale gelmesini engelleyelim oldu" dedi.
İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, pazar günü ülkedeki ahlak polisinin (İrşad Devriyeleri) lağvedildiğini açıkladı. Muntazeri, başörtüsü yasalarının da yargı erki ve parlamento tarafından incelemeye alındığını bildirdi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, "Anayasanın daha esnek olması için uygulanabilecek metotlar vardır" dedi.
Wall Street Journal açıklamayı kesin bir dille haberleştirse de ahlak polisinin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı'ndan konu ile ilgili bir açıklama gelmezken, İran devlet medyası IRNA, başsavcının ahlak polisi üzerinde yetkisi olmadığını belirtti.
Pazar günü Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile kapalı bir görüşme gerçekleştiren milletvekili Nezameddin Mosavi, "Yönetim, halkın taleplerine dikkat ediyor" derken ahlak polisi ile ilgili iddialara değinmedi.
Bu sene Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Rusya merkezli insan hakları kuruluşu Memorial'ın kurucularından İrina Şerbakova, Ukrayna'daki savaşın diplomatik yollarla sonlanamayacağına inandığını söyledi.
Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan törende çalışmaları nedeniyle Marion Dönhoff Ödülü'nü alan Şerbakova, "Putin görevde olduğu sürece onun rejimiyle bir diplomatik çözüm olmayacağına tamamen ikna olmuş durumdayım" dedi.
Şerbakova, "Tek çözüm, askeri olan olacak" dedi.
Eninde sonunda diplomasinin yürürlüğe girebileceğini belirten Şerbakova, "Ancak bu sadece Ukrayna savaşı kazandığına inandığında ve kendi şartlarını sunabildiğinde olacak" dedi.
"Aceleyle yapılan barış çağrılarını çocukça bulduğunu" söyleyen Şerbakova, "Bu savaş birçok şeyi alt üst etti. İşler eskisi gibi olmayacak" diye konuştu.
Rusya, Ukrayna’da başlattığı savaşta ülkenin kritik altyapı tesislerini hedef alarak pek çok bölgede elektrik ve ısınma sorunlarına neden oldu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de elektrik kesintileri nüfusu soğuk ve karanlıkta bıraktı. Rus ordusunun füze ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Kiev'de planlı veya acil durum elektrik kesintileri sürüyor. Kısmen de olsa elektrik sorunlarının yaşadığı başkentte gece saatlerine kadar faaliyetlerini sürdürmeye çalışan kafe, market veya restoranlar genellikle jeneratör kullanıyor.
22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesiyle başlayan protestoların sürdüğü İran’da Başsavcı Muhammed Cafer Muntazeri ahlak polisinin lağvedildiğini açıkladı. Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini dile getiren Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır." dedi. İran Emniyet Teşkilatı'na bağlı olarak kurulan ahlak polisi, ilk olarak 2006 yılında görevine başladı. Başlangıçta kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.