Dünya basınında bugün | Ukrayna'da savaşın geleceğini belirleyecek kritik dönemeç

Dünya basınında bugün | Ukrayna'da savaşın geleceğini belirleyecek kritik dönemeç

T24 Dış Haberler

Britanya’da Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından ülkeyi bekleyen enerji krizini yeniden gündeme geldi. Wall Street Journal, Ukrayna güçleri işgal altındaki topraklarında ilerlemeye devam ederken Rusya'nın Harkov bölgesinden daha çok askerini çekmeye başladığını ifade etti. New York Times, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin işgal altındaki kuzey doğusuna yaptığı karşı saldırı ile Rus güçlerini geriye itmesinin ardından Ukraynalı liderlerin pazartesi günü savaşın geleceğini belirleyebilecek kritik kararlar üzerine kafa yorduğunu belirtti. 

13 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Liz Truss, enerji krizi planını açıklama baskısı altında

Britanya’da Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından ülkeyi bekleyen enerji krizini yeniden gündeme geldi. Kraliçe’nin ölümüyle siyaset gündemi durma noktasına gelse de yeni Başbakan Liz Truss, Muhafazakâr Partili milletvekilleri tarafından enerji krizine karşı planını belirlemek konusunda baskı altında. Truss’ın Kraliçe’nin cenazesinden sonra önce Birleşmiş Milletler’e gitmesi, daha sonra Britanya’ya dönerek yeni mali dönemle ilgili duyuruları gerçekleştirmesi bekleniyor.

The Independent | Kraliyet kardeşleri yasta bir araya geldi

Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından çocukları Kral 3. Charles, Prenses Anne, Prens Andrew ve Prens Edward uzun zaman sonra bir arada görüldü. Charles, Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından 73 yaşında Britanya’nın yeni kralı oldu. Prens Andrew, ABD’de yıllar önce 17 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulunduğuna yönelik suçlamaların ardından kraliyet içindeki bütün görevlerinden çekilmişti. Prens Andrew, cinsel taciz ve istismar suçlusu ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’le yakınlığıyla biliniyordu.

New York Times | Büyük kazançlarının ardından Ukrayna kritik seçimlerle karşı karşıya 

New York Times, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin işgal altındaki kuzey doğusuna yaptığı karşı saldırı ile Rus güçlerini geriye itmesinin ardından Ukraynalı liderlerin pazartesi günü savaşın geleceğini belirleyebilecek kritik kararlar üzerine kafa yorduğunu belirtti. NYT'ye göre Rusya'nın daha iyi askeri teçhizata sahip olması, Ukraynalı askerleri çok ilerlemeleri durumunda savunmasız durumda bırakabilir; yanlış yönde ilerlenmesi Rus güçlerine onları dağıtma fırsatı sunabilir; uzun süre beklenirse kış gelip dona sebep olabilir. Ukrayna, geri aldığı topraklarla Donbas'te ilerleme fırsatı elde etse de; bu riskler sebebiyle ülkenin liderleri ne adım atmaları gerektiği üzerine düşünüyor. 

Wall Street Journal | Ukrayna bastırırken Rusya daha da geriye çekildi

Wall Street Journal, Ukrayna güçleri işgal altındaki topraklarında ilerlemeye devam ederken Rusya'nın Harkov bölgesinden daha çok askerini çekmeye başladığını ifade etti. Ukrayna istihbaratı, "Rus işgalciler baskıdan o kadar hızlı kaçıyorlar ki cephanelerini geride bırakıyorlar" açıklamasında bulundu. Ukrayna, bu ay başlattığı karşı saldırısında şu ana kadar 9 bin kilometre kare kadar işgal altındaki toprağını geri aldığını söylüyor. Pazartesi günü Ukrayna ordusu, Ukraynalı askerlerin Rus silahlarıyla dolu bir depoyu incelerken fotoğraflarını paylaştı. 

Moscow Times | Rus belediye meclisi üyeleri Putin'in istifası için dilekçe hazırladı

Rusya'nın St. Petersburg ve Moskova kentlerinden onlarca belediye meclisi üyesi, yayımladıkları açık mektupla Devlet Başkanı Vladimir Putin'in istifasını istedi. 

Putin'e yapılan istifa çağrısı, bu hafta sonu yapılan seçimlerin oy çalma iddialarıyla gölgelendiği ve Ukrayna'nın Rusya'yı işgal ettiği bazı bölgelerde geri ittiği günlerde geldi. 

St. Petersburg'un Semyonovski bölgesini temsil eden Ksenia Torstrem'in Twitter hesabından yayımladığı dilekçede, "Devlet Başkanı Putin'in hamleleri hem Rusya hem de onun vatandaşlarının geleceği için zararlıdır" denildi.

Dilekçede, "Putin'in Rusya Devlet Başkanlığı pozisyonundan istifa etmesini talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Dilekçe, ilk olarak 19 belediye meclisi üyesi tarafından imzalandı. Torstrem, pazartesi günü dilekçeyi 84 kişinin daha imzaladığını bildirdi. 

İstifa dilekçesi, geçen hafta St. Petersburg belediye meclisi üyelerinden Dmitri Palyuga'nın Devlet Duması'na Putin'i Ukrayna'nın işgali nedeniyle 'vatana ihanet'le suçlamaları çağrısı yapmasının ardından yazıldı. 

Palyuga polis merkezine çağrılmış, ancak sonra serbest bırakılmıştı. 

Rusya'da savaş döneminde çıkarılan yasalar, savaşa tepki göstermenin birçok yolunu engellemişti.

Le Monde | Ukrayna, topraklarını geri alma yolunda

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı işgal sürerken Ukrayna güçleri son bir haftada karşı saldırılarını yoğunlaştırdı. Kiev, ülke içinde 3 bin kilometre karelik alanın Rus güçlerinden geri alındığını açıkladı. Moskova ise Rus güçlerinin planlı bir şekilde çekildiği noktalar olduğunu duyurarak odağın Donetsk çevresinde yoğunlaştığını belirledi.

Al Jazeera | Aralarında bebeklerin de bulunduğu 6 Suriyeli sığınmacı teknede ölü bulundu

İki bebek ve bir çocuğun da aralarında bulunduğu altı Suriyeli sığınmacı, Sicilya’nın Pozallo limanına ulaşan bir sığınmacı teknesinde ölü olarak bulundu. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’ndan yapılan açıklamada “Susuzluktan, açlıktan ve ağır yanıklardan dolayı öldüler. Bu, kabul edilemez” dedi. BM Temsilcisi, “Denizde kurtarmaları güçlendirmek bu trajedileri önlemenin tek yolu” dedi. Altı kişinin hayatını kaybettiği teknede toplam 26 sığınmacı bulunduğu belirtildi.