Dünya basınında bugün | "Ukrayna, silahları MacGyver stili kullanıyor"

Dünya basınında bugün | "Ukrayna, silahları MacGyver stili kullanıyor"

T24 Dış Haberler

The Guardian, Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) bekleme sürelerini inceledikten sonra İngiltere'de siyah ve Asyalı insanların kanser teşhisi için beyaz insanlara kıyasla daha uzun süre bekletildiğini tespit etti. Bu yaz Pakistan'ın büyük bölümünü etkisi altına alan muson yağmurlarının sebep olduğu sellerin Haziran ayından bu yana binden fazla insanı öldürdüğü ve bir o kadar da insanı yaraladığı belirtildi. ABD ve birçok Batı ülkesi, Ukrayna'ya Rus işgaline karşı mücadele edebilmesi için milyarlarca dolar değerinde askeri yardımda bulundu; ülkeye en gelişmiş silahlardan bazıları gönderildi. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'nın silahlarını "beklenmedik" şekillerde kullanarak başarılı olduğunu ifade etti. Yunanistan ordusundan kaynaklar, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının "Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine Yunanistan'a ait S-300 sisteminden radar kilidi atıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

29 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Ortaya çıkarıldı: Siyah ve Asyalı kanser hastaları, teşhis için daha uzun süre bekliyor

The Guardian, Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) bekleme sürelerini inceledikten sonra İngiltere'de siyah ve Asyalı insanların kanser teşhisi için beyaz insanlara kıyasla daha uzun süre bekletildiğini tespit etti. Bazı örneklerde bu bekleme süresinin beyaz vatandaşlara kıyasla 6 hafta daha uzun süre olabildiği görüldü. Irksal eşitlik ve sağlık liderleri bulguyu "rahatsız edici" olarak nitelendirdi. 

Financial Times | Ölümcül seller: Pakistan'da ölü sayısı bini aştı

Bu yaz Pakistan'ın büyük bölümünü etkisi altına alan muson yağmurlarının sebep olduğu sellerin Haziran ayından bu yana binden fazla insanı öldürdüğü ve bir o kadar da insanı yaraladığı belirtildi.

Yeni ölüm sayısı Şahbaz Şerif, selin sebep olduğu hasarla mücadele için uluslararası yardım istedikten bir gün sonra açıklandı. Seller nedeniyle şu ana kadar 33 milyon kişi yerinden oldu.

New York Times | Ukrayna güçleri cephaneliğini "MacGyver'lıyor"

ABD ve birçok Batı ülkesi, Ukrayna'ya Rus işgaline karşı mücadele edebilmesi için milyarlarca dolar değerinde askeri yardımda bulundu; ülkeye en gelişmiş silahlardan bazıları gönderildi. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'nın silahlarını "beklenmedik" şekillerde kullanarak başarılı olduğunu ifade etti. New York Times'ın aktardığına göre kaynaklar, Ukraynalıların füzeleri kamyonlara yerleştirerek hızlıca gerekli menzile sokabildiğini; uzmanları şaşırtacak şekilde "yavaş hareket eden" Bayraktar SİHA'larla Rus hedeflerini vurabildiğini ifade etti. ABD'li bir general,  insanların ana karakterin improvize silahlar kullandığı 1980'li yıllarda yayımlanan "Macgyver" dizisine atıfta bulunduğunu belirtti. 

eKathimerini | Yunanistan, S-300'lerinin Türk F-16'larına kitlendiği iddialarını reddetti

Yunanistan ordusundan kaynaklar, Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının "Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine Yunanistan'a ait S-300 sisteminden radar kilidi atıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

Yunanistan'ın önde gelen yayınlarından Kathimerini'nin aktardığına göre ismi paylaşılmayan Yunan ordusu kaynakları iddiaları yalanlarken, "Ordumuza ait uçakların yaptığı önlemeler uluslararası angajman kurallarına uygundur" dedi.

Anadolu Ajansı'nın Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına  dayandırdığı bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı F-16'lara, 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atıldığı belirtildi. 

Türk güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın yaptığı müdahalenin NATO'nun angajman kurallarına aykırı olduğunu söylemişti.

Moscow Times | "Ukrayna'daki nükleer santralde radyoaktif sızıntı riski var"

Ukrayna devlet enerji operatörü Energoatom, Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nde nükleer sızıntı riski olduğunu belirtti. 

Energoatom'dan cumartesi günü yapılan açıklamada Avrupa'nın en büyüğü olan Ukrayna'nın güneyindeki santralin savaşın 6 ayı içerisinde Moskova tarafında "tekrar tekrar vurulduğu" belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı ise santrali Ukrayna'nın vurduğunu iddia ediyor. 

Telegram üzerinden yapılan açıklamada Energoatom, "Gelen topçu ateşlerinin sonucunda istasyonun altyapısı zarar gördü. Hidrojen sızıntısı ve radyoaktif madde saçılması riski bulunuyor; yangın ihtimali de çok fazla" ifadelerini kullandı. 

Açıklamada santralin cumartesi günü itibariyle "radyasyon ve yangın güvenliği standartlarını ihlal etme riskiyle faaliyet gösterdiği" belirtildi. 

Al Jazeera | İsrail'in Suriye'de füze tesisini vurmasının ardından büyük yıkım

Uydu görüntüleri, Suriye'nin batısında bulunan büyük bir füze tesisinin İsrail tarafından yapılan saldırıda yok edildiğini gösteriyor. 

Al Jazeera'nın Suriye'de Şam'ın karşısında yer alan muhalif bir gözlem evinden aktardığına göre İsrail'in geçen hafta yaptığı bombalama, İran destekli grupların yüzlerce orta menzilli füze tuttuğu depoları patlattı. 

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin başındaki Rami Abdurrahman, İsrail'in çeşitli noktaları vurduğunu ancak ana hedefin bin füzenin bulunduğu füze depolama tesisi olduğunu söyledi. 

Abdurrahman, patlamanın saldırıdan 5 saat sonraya kadar devam ettiğini belirtti.

Gözlemevi, bölgede İran Devrim Muhafızları'nın kontrolünde olduğu belirtilen füze geliştirme tesisinin saldırıdan etkilenmediğini belirtti.

Öte yandan Abdurrahman, "Patlamalar, İsrail'in Suriye'yi vurmaya başlamasından bu yana gördüklerimizin en büyüklerindendi" dedi.