Dünya basınında bugün | Ukrayna tahılı blokajında görüşmeler dururken küresel açlık riski yükseliyor

Dünya basınında bugün | Ukrayna tahılı blokajında görüşmeler dururken küresel açlık riski yükseliyor

T24 Dış Haberler

Rusya, Ukrayna’da başlattığı işgali ülkenin doğusuna yoğunlaştırırken hazırlanan bir istihbarat raporu, Ukrayna askerlerinin silah açısından Rus güçleri karşısında zor durumda kaldığını aktardı. Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Karadeniz'de tahıl taşıyan gemilere yönelik blokajını sonlandırması ile ilgili görüşmelerin durmasının ardından yüz milyonlarca insanın gıda kıtlığı nedeniyle açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 

9 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Yakıtta fiyat artışı ve olumsuz ekonomik öngörü Başbakan’ın “sıfırlama” umutlarını yıktı

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın “partygate” gibi skandallar nedeniyle sallantıya uğrayan liderliğini yenileme çabaları, petrol fiyatlarının 17 yılın en büyük artışını yaşamasıyla bir kez daha zorlaştı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ekonomik etkileri dünyanın dört bir yanında hissedilirken uluslararası thinktank kuruluşu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu, Britanya’nın gelecek yıl G7’deki en zayıf ekonomi olabileceğine işaret etti.

The Independent | “Ukrayna güçleri Rusya karşısında silah açısından zor durumda”

Rusya, Ukrayna’da başlattığı işgali ülkenin doğusuna yoğunlaştırırken hazırlanan bir istihbarat raporu, Ukrayna askerlerinin silah açısından Rus güçleri karşısında zor durumda kaldığını aktardı. Rus güçlerinin ağır silahlarda 20 kat, cephanelerde 40 kat daha fazla kapasitesi olduğu belirtildi. Rapor, Ukrayna askerlerinin savaşın doğu cephesini terk etmeye başladığını aktardı. İki tarafın da karşı taraftan yakaladığı asker sayısı artarken Kiev’in pazarlık pozisyonunun da zayıflamaya başladığı. belirtildi.

New York Times | Demokrasiye yapılan bir saldırının içinde

New York Times, ABD Kongresi'nin saldırıya uğradığı 6 Ocak 2021 tarihinin artık sadece bir tarihten ibaret olmadığını; Donald Trump ve müttefiklerinin ABD hükümetini devirme girişiminin bir sembolü haline geldiğini ifade etti. Temsilciler Meclisi'nde 6 Ocak'ı araştırması için seçilen özel komite, bugün hazırladıkları dosyayı sunmaya başlayacak.

Financial Times | Ukrayna tahılı blokajında görüşmeler dururken küresel açlık riski yükseliyor

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Karadeniz'de tahıl taşıyan gemilere yönelik blokajını sonlandırması ile ilgili görüşmelerin durmasının ardından yüz milyonlarca insanın gıda kıtlığı nedeniyle açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Financial Times, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov liderliğinde yapılan görülmelerin başarısız olduğunu belirtti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları görüşmeden sonra, "Tahıl koridoru planını Türkiye olarak uygulanabilir görüyoruz" dedi.

Lavrov, "Batılılar bunu bir facia olarak göstermeye çalışıyor, halbuki Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin payı piyasada sadece yüzde 1'dir. Bunun gıda krizine yol açacağını söyleyemeyiz" diye konuştu. 

Lavrov, "Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine hazır olduklarını beyan ediyor. Mayınsızlaştırma faaliyetine hazırsa Ukrayna, biz de görüşmeye hazırız. Bu çok ufak bir problem, bizim tarafta herhangi bir engel yok. Bir kez daha Türk mevkidaşlarımıza teşekkür ederiz" dedi.

Moscow Times | Putin, telefon maratonunu 18 yıl sonra ilk kez erteledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haziran ayında geleneksel olarak gerçekleştirdiği telefon maratonu yaklaşık 18 sene sonra ilk kez ertelendi.

Rusya vatandaşlarına Putin'le direkt olarak konuşma ve sorularını sorma fırsatı veren program, son olarak 2004'te ertelenmişti. 

Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, programın ilerlenen bir tarihte gerçekleşeceğine dair güvence verdi.

Hükümet, Putin'in maratonu 15-18 Haziran arasında gerçekleşecek Saint Petersburg Ekonomi Forumu'ndan yapabileceğini söylemişti. Kremlin, bu ihtimali ortadan kaldırmış oldu.

Nisan ayında bir başka geleneksel organizasyonu olan Putin'in Rusya Federasyonu Federal Meclisi'ne yıllık konuşması da ertlenmişti.

Le Monde | Ukrayna’da savaş: Avrupa, hedefler konusunda bölündü

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş 100’üncü günü geçerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un savaş sonrası çıkış yolu bulmanın mümkün olması için “Rusya’yı küçük düşürmemek gerektiği” yönündeki açıklamaları fikir ayrılıklarına neden oldu. Baltık ülkeleri ve Polonya’nın Rusya’nın yenilgisine kadar savaşın sürmesi taraftarı olduğu; Fransa, Almanya ve İtalya’nın ise Ukrayna’ya yardım konusunda daha şüpheli bir şekilde Moskova’yla ateşkes üzerine anlaşma taraftarı odluğu belirtildi.

Al Jazeera | FBI, eski ABD’li General’in Katar’daki lobicilik rolünü soruşturuyor

ABD'nin eski Afganistan komutanı ve IŞİD'le Savaş Koalisyonu Temsilcisi olan Brookings Enstitüsü Başkanı Allen'ın Katar lobisi yolsuzluğu soruşturması kapsamında elektronik verilerine el konuldu. Mahkeme belgelerine göre Washington'ın 2017 Körfez krizinde Katar'a yönelmesinde önemli rol oynayan Allen, bu çabasına 'tamamen duygusal' karşılık aldı. Associated Press'in (AP) incelediği federal mahkeme belgelerine göre Katar adına yasadışı lobi kampanyasındaki rolüyle ilgili yalan ifade vermek ve suç kanıtı oluşturan belgeleri saklamakla itham edilen emekli deniz piyadesi generali hakkında ceza davası açılması mümkün.