Dünya basınında bugün | Washington'da Trump-Pence düellosu; 2024'ün fragmanı mı?

Dünya basınında bugün | Washington'da Trump-Pence düellosu; 2024'ün fragmanı mı?

T24 Dış Haberler

Britanya’da bakanlar ve hükûmet yetkililerinin Covid-19 döneminde bir sağlık şirketiyle yaptığı 777 milyon sterlinlik sözleşme tepki çekiyor. New York Times'a konuşan bir kaynak, federal savcıların görgü tanıklarına direkt olarak 2020 seçimlerini seçimlerini tersine çevirme girişimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın rolünü sormaya başladığını belirtti. Salı günü ABD'nin başkenti Washington'da eski Başkan Donald Trump ve onun 4 yıl yardımcılığını yapan Mike Pence ayrı etkinliklerde konuşma yaptı.

27 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Bakanların ‘hızlı ve gevşek’ Covid anlaşmaları tepki çekti

Britanya’da bakanlar ve hükûmet yetkililerinin Covid-19 döneminde bir sağlık şirketiyle yaptığı 777 milyon sterlinlik sözleşme tepki çekiyor. 777 milyon sterlinlik sözleşmenin yapıldığı şirket için Muhafazakâr Partili Owen Paterson’ın lobicilik yaptığı biliniyordu. Siyasi bağlantısı olan şirketle yapılan sözleşmeye ilişkin rapor, Avam Kamarası’Na sunuldu. Rapor, hükûmetin süreç boyunca ciddi hatalar yaptığı, sözleşme konusunda şeffaf davranmadığı belirtildi.

The Independent | Sunak’tan U dönüşü: Faturalarsa KDV’yi kaldırma planını sundu

Britanya’nın Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışında olan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, evlerdeki yakıt faturalarında geçici olarak KDV’yi kaldırma sözü verdi. Sunak’ın verdiği sözün, Maliye Bakanı olduğu dönemde attığı adımlarla çeliştiği dikkati çekti. Muhalefetteki İşçi Partisi, Sunak bakanken, yaşam pahalılığıyla mücadele için KDV’nin kaldırılmasını önermiş, Sunak, planı “aptalca” olarak nitelendirmişti.

New York Times | ABD'li savcılar, Trump'ın rolü konusunda detay istiyor 

New York Times'a konuşan bir kaynak, federal savcıların görgü tanıklarına direkt olarak 2020 seçimlerini seçimlerini tersine çevirme girişimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın rolünü sormaya başladığını belirtti. Trump'ın seçimleri tersine çevirmek için girişimlerde bulunduğu uzun süredir hem siyaset sahnesinde hem de medyada yaygın olarak konuşuluyordu, ancak Adalet Bakanlığı şu ana kadar bu konuda sessiz kalmıştı.

Wall Street Journal | Pence ve Trump'tan Washington'da konuşma düellosu

Salı günü ABD'nin başkenti Washington'da eski Başkan Donald Trump ve onun 4 yıl yardımcılığını yapan Mike Pence ayrı etkinliklerde konuşma yaptı. Cumhuriyetçi siyasetçiler, konuşmalarında birbirlerine gönderme yaptı. WSJ, bunun 2024 Cumhuriyetçi Parti başkan adayı ön seçimlerinin fragmanı olabileceği yorumunda bulundu. 

Moscow Times | Uzay ajansı başkanı doğruladı, Rusya '2024'ten sonra' Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilecek

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos, Rusya’nın 2024'ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılacağını açıkladı.

Roscosmos Başkanı Yury Borisov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede “Tabii ki ortaklarımıza karşı yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz ancak 2024’ten sonra ISS’ten ayrılma kararı alındı” dedi. Borisov, Rusya'nın kendi uzay istasyonunu kurmaya başlayacağını belirtti.

Le Monde | Suriye’de rejimin ‘mezarkazıcılarından’ itiraflar

Le Monde gazetesi, Berlin’de Suriye’de öldürülenlerin cesetlerini ortadan kaldırmakla görevli olmuş iki kişiyle söyleşi gerçekleştirdi. İki adamın Şam bölgesinde cesetleri toplayarak ortadan kaldırdıklarına ilişkin anlattıklarının baskı rejiminin ‘inanılmaz şiddetini’ ortaya koyduğu belirtildi.

Al Jazeera | İran, AB’nin teklifinden sonra nükleer anlaşmayla ilgili “yeni fikirleri” olduğunu söylediAvrupa Birliği koordinatörünün 2015 nükleer anlaşmasına dönülmesi için sunduğu son teklifin ardından İran, anlaşmaya dair yeni fikirleri olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, anlaşmaya ulaşmak için yeni bir metin sunduğunu açıklamıştı. İran’ın baş müzakerecisi Ali Kani, konuyla ilgili tweetinde İran’ın müzakereleri sonlandırmak için kendi fikirleri olduğunu, yakında açıklanacağını söyledi.

Al Jazeera | İran, AB’nin teklifinden sonra nükleer anlaşmayla ilgili “yeni fikirleri” olduğunu söyledi

Avrupa Birliği koordinatörünün 2015 nükleer anlaşmasına dönülmesi için sunduğu son teklifin ardından İran, anlaşmaya dair yeni fikirleri olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, anlaşmaya ulaşmak için yeni bir metin sunduğunu açıklamıştı. İran’ın baş müzakerecisi Ali Kani, konuyla ilgili tweetinde İran’ın müzakereleri sonlandırmak için kendi fikirleri olduğunu, yakında açıklanacağını söyledi.