Dünya yazarı Oğuz: Rakamlar illüzyonu ile karşı karşıyayız; illüzyonu bozan ise hayat pahalılığı

Dünya yazarı Oğuz: Rakamlar illüzyonu ile karşı karşıyayız; illüzyonu bozan ise hayat pahalılığı

Dünya yazarı Şeref Oğuz, dün TÜİK tarafından açıklanan verilerin ardından işsizliğin tek hanelere gerilemesi hakkında bir yazı kaleme aldı. Oğuz, iktidarın ön plana çıkardığı ekonomik göstergelerle gerçek hayat arasında fark bulunduğunu belirtti.

Oğuz, yazısında şunları belirtti:

"TÜİK, işsizliğin tek haneye indiğini savunuyor. Tek hane diyorsa öyledir zira TÜİK, devletimizin resmi kurumudur. Enflasyon başını alıp gitmiş, cari açık fırlamış, işletmeler hayatta kalma mücadelesi verirken, gençlerin iş aramaktan vazgeçtiği kriz coğrafyamızda işsizliği tek haneye saklayıverdik; %9.6

İşsizliği önce İŞKUR verileriyle örtüverdik sonra TÜİK rakamlarıyla resmileştirdik. Yetmedi; üniversiteleri işsizliği saklayabileceğimiz antrepolara çevirdik. Sonra da Heterodoks politikasının zafer belgesi olarak; %9.6 gibi tek rakama ulaştırabildik.

İki temel sorun kaldı geriye: 1-İş aramaktan bitap düşmüş gençlere, işsizliğin düştüğü bilgisini vermeyi unuttuk zira haberleri yok işe girdiklerinden (!), 2-İş arayanları da bu kötü alışkanlıklarından vazgeçiremedik. Hal böyle olunca siyasetçiye “işsizliği çözdük” söylemi kazandırmış olduk.

İşsizlik düştü; hem de tek haneye... Yakında faizler de tek haneye düşecek. Enflasyon da gerileyecek. Bir rakamlar illüzyonu ile karşı karşıyayız. Gördüğümüz, yaşadığımız ve hissettiğimiz bambaşka… İllüzyonu bozan ise pahalılaşan hayat, düşen alım gücü, gerileyen hayat standartları, azalan refah… Bir başka gerçek, işsizliğin, yoksulluk girdabına sürükleyen dramında yatıyor. Stres, depresyon eğilimi, umutsuzluk, içine kapanma, özsaygının yitirilmesi, toplumsal ve ailevi rolün kaybıyla oluşan belirsizlik, suç işlemeye yatkınlık. İşsizini görmezden gelen toplum, bir süre sonra işsizliğin yarattığı sosyal sorunları yaşamak zorunda…"

Yazının tamamı için tıklayınız