Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından onlarca ülkenin arama kurtarma ekipleri afet bölgesindeyken, dünyanın dört bir yanında Türkiye'ye yardım ve bağış kampanyaları düzenlenmeye devam ediliyor.
Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'nun koordinasyonunda yürütülen 'yardım malzemelerinin Milano’dan gönderilmesi operasyonunda', Milano Eğitim Ataşeliği'nin çağrısıyla Milano'da okuyan çok sayıda Türk öğrenci de seferber oldu.
Başkonsolos Mehmet Özöktem, AA'ya yaptığı açıklamada, cuma ve cumartesi 25'er ton olmak üzere şu ana kadar 50 ton yardım malzemesini, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere THY aracılığıyla Türkiye'ye yolladıklarını söyledi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), depremlerin yaşandığı bölgelerde kullanılmak üzere Türkiye'ye 70 iş makinesi gönderdi.
Barzani Yardım Vakfı, "Türkiye'ye Barzani'nin geçmiş olsun dileklerini getirdiklerini" söyledi.
Barzani Vakfının Şanlıurfa'da işbirliği yaptığı Miran İnsani Yardım Derneği Başkanı Süleyman Şeyhnebi ise "Depremden 9 saat sonra ekiplerimiz Türkiye'ye giriş yaptı. 40 araçlık ekip ilk etapta geldi. Şu an ise 70 iş makinesini taşıyan konvoy Türkiye'ye girmiş durumda. Adıyaman'da çalışmalara başlayacağız. Bu acıyı paylaşmak bizleri birleştiriyor. Irak halkı da gelişmeleri yakından takip ediyor." diye konuştu.
Pakistan'dan Türkiye ve Suriye’ye kara yolundan ulaştırılmak üzere yardım malzemesi taşıyan 16 tır yola çıktı.
Ulusal Afet Yönetim Ajansından (NDMA) yapılan açıklamaya göre Türkiye ve Suriye’ye gönderilecek yardım tırları için Lahor'da tören düzenlendi.
Törene, Pakistan Eğitim Bakanı Rana Tanvir Hüseyin, Türkiye’nin Lahor Başkonsolosu Emir Özbay ve yetkililer katıldı.
İran üzerinden Türkiye’ye gidecek olan kışlık çadır ve battaniye yüklü 16 tırın 10 gün içerisinde deprem bölgelerine varması planlanıyor.
Tunus Sosyal İşler Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Suriye'deki depremzedeler için bağış yapmak isteyenlerin GSM şirketi üzerinden gönderecekleri kısa mesaj (SMS) ile bağışlarını gönderebilecekleri belirtildi.
Ülkede faaliyet gösteren Tunisie Telecom, Ooredoo ve Orange GSM firmalarının kampanyaya destek verdiği belirtilen açıklamada, "İki kardeş ülkemiz Türkiye ile Suriye’yi vuran bir dizi yıkıcı depremde yaralanan ve depremde zarar görenler için bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız için SMS yardım sistemini aktifleştirdik." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, yardım yapmak isteyenlerin 1810 numarasına gönderecekleri “ST” mesajı ile yardımlarını kolayca depremzedelere ulaştırabilecekleri aktarıldı.
Batı Balkan ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek depremlerden etkilenenlerin yaralarını sarmak için yardım kampanyalarını sürdürüyor.
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde toplanan yardımın ilk kısmı deprem bölgesine gönderilirken, yardım etmek isteyenlerin büyükelçilikle irtibata geçebileceği ifade edildi.
Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar, 7 kamyonluk yardım konvoyu hazırladı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi cami önünde depremzedeler için kermes düzenlendi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye ve Suriye’den depremzedelere üç aylık vize vereceklerini açıkladı.
Bild gazetesine konuşan Faeser “Bu bir acil durum yardımıdır. Türk ve Suriyelilerin yakın akrabalarını, bürokrasiye takılmadan Almanya’ya getirmelerine olanak sağlamak istiyoruz” dedi.
Almanya'da yardım kuruluşları, merkezi Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenenler için 'rekor' düzeyde bağış topladı.
Alman yardım kuruluşu Aktion Deutschland Hilft, Türkiye'deki depremzedeler için 10.2 milyon Euro bağış topladıklarını belirtirken; Aktionsbündnis Katstrophenhilfe de 8.5 milyon Euro topladıklarını ifade etti.
Alman devlet kanalı WDR'ye konuşan Aktion Deutschland Hilft sözcüsü, "Toplanan miktar, daha önceki felaketlerle karşılaştırdığında çok büyük" dedi.