Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yarın yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’na ilişkin, “Cumartesi günü yapılacak sınavdan sonra verilecek olan bir karar yeni bir hukuksuzluğun önünü açacaktır. Geç gelen adalet, adalet olmayacaktır” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı yarın yapılacak. Sınavda başarılı olan öğretmenler ‘uzman’ ya da ‘başöğretmen’ olacak ve maaşları da buna göre bir miktar artacak.
Eğitim-İş Genel Başkanı Özbay, “Bu kanunla yalnız öğretmenlerimiz ayrıştırmakla kalmayacak, öğrenci ve velilerimiz arasında da yeni bir kast sistemi yaratacak. Okulları nitelikli-niteliksiz diye ayıran Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin üzerinde iyi ve kötü öğretmen diye ayıran bir süreci açmaktadır” dedi. Özbay konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Hafta sonu, öğretmenlerimizi sıralara oturtarak alanlarıyla ilgisi olmayan çoktan seçmeli bir sınava mahkum edeceksiniz. Bu sınavın karşılığında da öğretmenlerimizi mahkum ettiğiniz bir ekonomik tablodan dolayı bir ücretle ödüllendirecekmiş algısıyla yeni bir kaosun içerisine sürükleyeceksiniz.
Öğretmenleri, ‘çapulcu’, ‘süfli’ ve ‘trol’ olarak adlandırmanız da ayrı bir üzüntü. Size çiçek vermek isteyen bir öğretmeni bile görmezden, duymazdan geliyorsunuz. Kulağınızı kaşıyorsunuz. Duymamakta ısrarcısınız. Bu üslubunuz bile aslında eğitime bakış açınızı gösterir niteliktedir.
Anayasa Mahkemesi'nin eğitim sendikalarını dinleyecek ara kararını değerli bulmakla beraber aslında itirazı yükselten sendikaları dinlemesini daha önemli olduğunu da belirtmek isteriz. Ancak Anayasa Mahkemesi bu ara kararı vermesine rağmen, bir yürütmeyi durdurmayı kararı vermemiş olması acaba bu dinlemenin göstermelik olacağını mı da bize hissettirmekte. Cumartesi yapılacak sınavdan sonra verilecek olan bir karar yeni bir hukuksuzluğun önünü açacaktır. Geç gelen adalet, adalet olmayacaktır.
Bakan bu süreçte 600 bin öğretmenin sınava başvurduğunu söylüyor. Sayın bakanım bugün öğretmenler maaşlarıyla kendi ev kiralarını ödeyemez durumdalardır. Öğretmenlik maaşları yoksulluk sınırının daha da altında. Öğretmenlerin aldığı maaş açlık sınırına yaklaşmış durumda. Asıl yapmanız gereken bugün okullarımızda öğrencilerin açlığını susuzluğunu görmektir.” (ANKA)