Araştırmaya katılan veliler, artan eğitim giderlerini karşılayabilmek için sosyal hayat harcamalarını kıstığını belirtti.
Ipsos tarafından gerçekleştirilen ANTİKRİZ MONİTÖRÜ araştırmasında okul masrafları karşısında zorlanan ebeveynler mercek altına alındı. Okul masraflarında en çok nerelerde zorlandıkları, bu süreci nasıl yönettikleri, neler yaptıkları izlendi. Araştırma, 15 Eylül-15 Ekim arası yürütülen 4 haftalık çalışmanın sonuçlarından derlendi, toplamda 568 okula giden çocuğu olan ebeveynlerin yanıtları ele alındı.
Araştırmaya göre ebeveynlerin yüzde 81’i okul harcamalarının yanı sıra diğer masrafları karşılayabilmek için bazı harcama kalemlerini de kısmaya çalışıyor. Bu kişilerin özellikle sosyal hayata yönelik kalemlerde tasarrufa gittiği görülüyor.
Dışarıda yemek yemek, dışarıdan yemek ısmarlamak ya da sinema tiyatro gibi dışarıda eğlence aktiviteleri daha az yapılmaya başlanmış. Bu gider kalemlerinin dışında ek olarak giyim harcamaları da kısılmaya çalışılan diğer bir harcama kalemi.
Veliler, eğitim masraflarını karşılayabilmek için temel harcama kalemlerinden de tasarrufa gittiğini belirtti. Velilerin yüzde 43'ü mutfak harcamalarından, yüzde 24'ü ulaşım, yüzde 23'ü ise elektrik ve doğalgaz giderlerinden kısıntı yaptığını belirtti.
Çocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını, yüzde 24’ü de biraz zorlayacak şekilde arttığını söylüyor. Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynleri oranı ise sadece yüzde 6