İşsizlik patlayınca Alo Sohbet Hatları'nda çalışan kadın sayısı 1 yılda yüzde 50 artarak 5 bine ulaştı
Krizde, kocası işini kaybeden devlet memurları bile soluğu ‘Alo Sohbet Hatları’nda alınca, bu hatlarda çalışan kadınların sayısı 1 yılda yüzde 50 artarak 5 bine ulaştı. Yıllık 330 milyon TL’lik hacme ulaşan sektörde, kadınlar internet üzerinden görüntülü olarak gerçekleştirdikleri her bir saat için 3 TL ile 5 TL arasında kazanç sağlıyor.
22 milyon dakika
Normal telefonda geçirilen saat ücreti ise 3 TL’de kalıyor. 6’sı büyük olmak üzere 17 altyapı ve iletişim firmasının faaliyet gösterdiği sektörde, konuşmaların sadece yüzde 20’sinin cinsel içerikli olduğu söyleniyor.
Habertürk gazetesinin haberine göre,ş Alo Sohbet Hatları üzerinden ayda 22 milyon dakikalık görüşmenin yapıldığı Türkiye’de, bu hatlarda çalışan bir bayanın, günde 3 saat çalışması durumunda, kazancı 350 TL civarında oluyor. 8 saatini telefon başında konuşan bir kadının kazancı ise, 950 TL’ye ulaşıyor. Hatlardan kazanılan toplam gelirin yüzde 30’u GSM operatörü şirketlere akıyor. Çalışan kadınların ve o kadınları bulan taşeron firmaların saat başında ortalama 3-4’er TL’lik ücretleri ödendikten sonra, kalanı ana firmalar alıyor. Sektörde faaliyet gösteren taşeron firma sayısı 50’yi aşıyor. ‘Evden çalışmak istemiyorum’ diyen kadınlar için de her şey düşünülmüş. Dileyen, her sabah bir ofise gelip, call center benzeri bir ortamda, 8 saat boyunca çalışabiliyor. Ancak, günlük 10-12 saat çalışma karşılığı elde edilen kazanç, aylık 600 TL ile 850 TL arasına düşüyor. Ancak, çoğu şirket aylık 150 saat barajını aşan kadınlara 100 TL’lik ek prim de veriyor.
Artık kadınlar daha kültürlü
Firmalar krizin işsizliği artırması nedeniyle, iş kaybını eve yansıtmak istemeyen bazı kadınların da soluğu bu hatlarda almasıyla, çalışan kadınların kültür seviyesinde artış gözlediklerini dile getiriyor. Taşeron firmalara göre, hatlarda çalışmak isteyen meslek grupları içinde devlet memurları bile var.
Tarife değişiyor...
Talep yoğunluğuna bakıldığında da, bu hatlarda çalışan kadınların büyük çoğunluğu İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’u Ankara ve Antalya izliyor. Yapılan aramalarda da İstanbul aslan payını elinde bulunduruyor. Konuşma ücretleri GSM tarifesine göre, saati 120 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hatlar üzerinde yapılan aylık görüşmelerin nisan ayından bu yana 6 milyon dakika artış gösterdiği de ifade ediliyor.
‘Babası bile tanımaz’
Taşeron firmalar, bir kadını işe almadan önce belirli şartlar öne sürüyor. “Kurallara uyan kadın, telefonda babasıyla konuşsa bile tanınmaz” diyen bir taşeron firma yetkilisi, bu kuralları şöyle anlattı: “Bizim kurallarımıza göre kadın gerçek ismini ve adresini kimseyle paylaşamaz. Hatta biz ona sürekli yanıltıcı bilgiler vermesini öneririz. Dışarıda buluşmaları da kesinlikle yasaktır. Hatta şirket bilgisini de paylaşamazlar.”
‘Yüzünü gösteren kadın bulamadık’
Alo Sohbet pazarı, teknolojiye de ayak uyduruyor. İnternetten sonra, telefon üzerinden de görüntülü sohbet için kolları sıvayan sektör “Bazı operatörlerde altyapı çalışmaları tamam” diyor. Ancak, sektörün teknolojiye ayak uydurmasının önündeki en büyük engelin yüzünü gösteren kadın bulmak olduğunu ifade eden ITS Genel Müdürü Kubilay Erdoğan, “Kadınlar yüzlerini göstermeleri halinde 3 kat fazla maaş alacak. Saatlik ücret 13-14 TL’ye kadar çıkacak. Ama bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
Alo Sohbet’ten ilginç diyaloglar
Karısı doğum yapan erkeklerin ‘bir oğlum oldu’ müjdesini verdiği ilk kişi, telefondaki gizli bayan dostu olabiliyor.
Politikacılara kızıp arayan, kayınvalidesini şikâyet eden çok sayıda erkek var.
Akşam, alkol alırken yalnızlıktan sıkılıp, saatlerce sohbet eden erkekler de bulunuyor.
İşten atılmak üzere olduğunu ve bu korkusunu sadece telefondaki kadınla paylaşabileceğini belirten erkekler de var.