Ekonomik toparlanma petrol fiyatlarına yaradı

Ekonomik toparlanma petrol fiyatlarına yaradı
Ekonomideki toparlanmanın petrol fiyatlarını yukarı çektiğini belirten OPEC, üretim hedefinin sabit kalacağını açıkladı.Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC, öndegelen petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan'ın güçlü ekonomininpetrol fiyatlarını destekleyeceği yönündeki beklentileri ve artanpetrol stoklarını dikkate değer bulmamasının ardından bu sabah erkensaatlerde aldığı kararla üretim hedeflerini sabit tuttu.

Düngeç saatte başlayıp üç saat kadar süren toplantıda genel beklentiyeuygun olarak üretim hedefinde resmi bir değişikliğe ihtiyaç olmadığıkararlaştırıldı. Ancak bazı OPEC üyeleri, üretim için konulan sınırlaradaha sıkı bir şekilde uyulması çağrısında bulundu.

SuudiArabistan'ın başını çektiği OPEC ülkeleri bakanları, toplantınınbaşından itibaren varil başına 71 doların üzerinde olan yüksek petrolfiyatının üretimde herhangi bir değişiklik gerektirmediğine işaretettiler.

Ekonomideki toparlanmanın petrol fiyatlarınıyukarı çektiğini belirten ve yüksek petrol stok seviyelerinin piyasaiçin belirleyici olmadığını kaydeden Suudi Arabistan Petrol Bakanı Alial-Naimi gazetecilere yaptığı açıklamada "Piyasada temel bir değişimolduğunu anlamalısınız. İçinde bulunduğumuz koşullar ekonomininbüyümekte olduğunu gösteriyor. Petrol fiyatını belirleyici

olanbudur. Ekonomi büyüdüğü için petrol fiyatları yükselecektir. Şu andakipetrol fiyatlarının seviyesinden memnunuz ve fiyat bir süre daha buseviyede kalacak" dedi.

Al-Naimi,fiyatların geçen sene Temmuz'da ulaştığı varil başına 150 dolarseviyesine tırmanmasını beklemediğini de belirtti. Petrol fiyatlarıgeçen sene Temmuz'da tepe yaptıktan sonra Aralık ayında varil başına 32dolar seviyesine gerilemişti.

OPEC,petrol talebinin hızlı gerilemesinin ardından geçen yılın sonundapetrol üretimini Eylül 2008 seviyelerinden günde 4.2 milyon varilseviyesinde azaltma kararı almıştı.