Ekonomim yazarı Aktaş: Yabancıların gayrimenkul yatırımı olmasa doğrudan yatırım kalemi neredeyse sıfırlanacak

Ekonomim yazarı Aktaş: Yabancıların gayrimenkul yatırımı olmasa doğrudan yatırım kalemi neredeyse sıfırlanacak

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "Yabancıların gayrimenkul yatırımı olmasa doğrudan yatırım kalemi neredeyse sıfırlanacak. Üstelik gayrimenkulle gelen dövizin doğrudan yatırım olmadığı da ortada" dedi.

Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlar giderek azalırken, yabancıların gayrimenkul alımı artmaya devam ediyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) verilerine göre, yılın ilk 9 ayında gerçekleşen 5,6 milyar net doğrudan yatırım girişinin yüzde 86'sı gayrimenkul sektörüne gitti.

Raporda, doğrudan yatırımların azaldığı vurgusu yapılarak şöyle denildi:

"2006 sonrası doğrudan yabancı yatırım girişlerinin seyri incelendiğinde, 2011 ve 2015 dışında, aşağı yönlü bir eğilim izlediği, net girişlerin de buna paralel olarak yaklaşık 20 milyar dolar düzeyinden 5 milyar doların altına kadar gerilediği gözlenmektedir. 2022'de de sınırlı bir artış gözlenmektedir. Doğrudan yatırım girişleri 2007'de 22 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyeye yükselmiş ancak, izleyen yıllarda bu ivme korunamamış ve 2020'de 7,8 milyar dolara kadar gerilemiştir."  

TIKLAYIN: Yabancı yatırım girişlerinin yüzde 86'sı gayrimenkul sektörüne gitti

Aktaş, bugünkü yazısında azalan yatırımlara değinerek, şunları belirtti:

"İnsan ister istemez, 'iyi ki paramızın değerini düşürdük de yabancı daha kolay ve daha çok gayrimenkul alabilir hale geldi; iyi ki gayrimenkul alanlara vatandaşlık vermeyi kolaylaştırdık da alım yapanlar çoğaldı' diye düşünmeden edemiyor. Yoksa halimiz ne olurdu!

Baksanıza, ödemeler dengesinde doğrudan yatırım başlığına koyduğumuz ve 'aman ne güzel, yabancının doğrudan yatırımı devam ediyor' diye övündüğümüz kalemde denge nasıl değişmiş...

Artık kabaca doğrudan yatırım başlığında toplanan her 100 dolarlık döviz girişinin 80 dolar kadarı yabancıların gayrimenkul alımından, 20 doları ise diğer yatırımlardan oluşuyor.

Öyle bir duruma gelindi ki yabancının gayrimenkul alımı olmasa ya da bu şekilde gelen döviz yatırım sayılmasa doğrudan yatırım kalemi bu gidişle adeta sıfırlanacak."

Yazının tamamı için tıklayın