Ekonomim yazarı Özatay: Seçimlerden sonra politika faizini yüzde 29-yüzde 34 civarında bir yere yükseltmek gerekebilir

Ekonomim yazarı Özatay:  Seçimlerden sonra politika faizini yüzde 29-yüzde 34 civarında bir yere yükseltmek gerekebilir

Ekonomim yazarı Fatih Özatay, "Şu anda yüzde 8.5 düzeyinde olan politika faizini 29-34 civarında bir yere yükseltmek gerekebilir. Tek seferde değil, birkaç PPK toplantısı sonrasında" ifadelerini kullandı.

Özatay, makul ekonomi politikalarına dönülmesi halinde, bir yıl sonra (Mayıs 2024’te) tüketici enflasyonun yüzde 25-30 arasında bir yerde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü belirterek "Bu faiz düzeyi hala önemli bir negatif reel faize denk gelir. Öte yandan da bir yıl sonrasının enflasyon tahmini dikkate alındığında az sayılmayacak bir (pozitif) reel faiz olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Politika faizinin neden bu düzeylerde saptandığının piyasalara net bir şekilde anlatılması gerektiğini hatırlatan Özatay, "Makul ekonomi politikasının faiz politikası dışında kalan asıl unsurlarının da biran önce devreye sokulacağı da dikkate alındığında, normal koşullarda risk priminin düşmesi, lirada bir süre sonra değerlenme baskısının oluşması ve enflasyonun aşağıya doğru bir seyahate çıkması beklenir" diye belirtti.

Yazının tamamı için tıklayın