9 Nisan gecesi açıklanan yeni ekonomi tedbirleri kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde vade sınırlamasını 50-100 bin lira arasında 24 ay, 100 bin TL ve üzeri için 12 ay olarak belirlerken, kredi kartlarında asgari ödeme tutarını ise 25 bin liranın altı limitli kartlarda yüzde 20'ye, daha yüksek limitlilerde ise yüzde 40'a çıkardı.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, alt gelir gruplarının kredi kartlarıyla nakit akışlarını düzenlemeye çalıştıklarına dikkat çekerek “Yoksulların enflasyona karşı korunma araçlarının tıkanmasının olumsuz sosyal sonuçlar vermesi olasılığı yüksek” dedi.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'e konuşan tüketici kredisi kullananların yüzde 70'inden fazlasının ücretli kesim olup, ihtiyaç kredilerinin yaklaşık yüzde 80'inin borcunun 50 bin TL'nin altında olduğuna işaret eden Kozanoğlu, “Bu kredilerin büyük ölçüde hayat pahalılığına karşı korunmak, enflasyon ortamında talebi öne çekmek amacıyla kullanıldığı tahmin edilebilir. Bu nedenlerle talebi kısayım derken sosyal sonuçlar yaratmasından, ödenmesi geciken borç miktarını artırmasından korkulur” diyerek kararın sosyal boyutunun da göz önüne alınması gerektiğini söyledi.