Ekonomistlere göre; Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararına yön verecek 5 konu

Ekonomistlere göre; Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararına yön verecek 5 konu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) için karar günü geldi. Bugün 14:00'da açıklanacak kararın ne olacağı ise merak ediliyor.

Ocak ayındaki toplantıda geç likidite faizini 100 baz puan artırıp yüzde 11'e çıkaran Merkez, son hamleleriyle fonlama maliyetini yüzde 10,80'e kadar çekmişti.

BusinessHT'de yer alan habere göre, ekonomistlerin açıklamalarına bakıldığında kararı etkileyebilecek 5 ana konu bulunuyor.

1) Fed kararı

Fed, 11 yıldaki 3. artırımla politika faizini 25 baz puan artırdı. Fed kararı ardından Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) piyasa faizlerini 10'ar baz puan daha artırdığı görüldü.

Piyasa ekonomistleri PBOC'nin bu kararını Fed'in faiz artırımına uyum açısından aldığı izlenimlerini paylaştı. PBOC da kararının yurt içi ve yurt dışı sermaye arz/talep değişikliğini yansıttığını söyledi.

BoJ ise politikasını değiştirmedi ve analistler Fed faiz artırırken BoJ'un yerinde kalmasıyla politika ayrışmalarının daha da arttığı yorumunda bulundu.

Ekonomistlere göre TCMB'nin bugünkü kararı Fed'in hamlesine ne ölçüde yanıt verdiği olarak okunacak. Nomura Ekonomisti İnan Demir, TL'nin Fed sonrası değer kazancı nedeniyle Merkez'in sembolik bir faiz artışıyla da kalabileceğini belirtiyor. Demir'e göre bu senaryoda geç likidite penceresi faizleri 25-50 baz puan artırılabilir.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise şöyle diyor:

"Fed’den dolar-pozitif bir açıklama gelmemesiyle birlikte TCMB’nin bugün geç likidite penceresi borç verme faiz oranı dahil kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu konusundaki görüşümüzü koruyoruz.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yükselişini sürdürerek Kasım dönemine göre 0,2 puan artışla yüzde 12'ye çıkarken, bu aşamadan sonra yapılabilecek faiz artışlarının kredi faizlerine daha fazla yansıyabilecek olması Merkez Bankası’nın bugün beklemede kalmayı tercih etmesine neden olabilir."

Merkez Bankası Başkanı: Gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz