İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentteki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını, ünlü romancı Halide Edip Adıvar’ın, İstanbul’un işgalinin ardından 23 Mayıs 1919’da düzenlenen mitingde konuştuğu noktadan başlattı. “İstanbul ve Atatürk Fotoğrafları Sergisi”nin açılışında konuşan İmamoğlu, “Cumhuriyet ve demokrasinin yan yana durduğunda ne kadar güzel olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan, Cumhuriyet’imize ve demokrasimize zarar veren her şeyin karşısında, milli duygularımızla, hep birlikte, bir arada, 82 milyon vatansever insan olarak, 16 milyon vatansever insan olarak, kol kola, omuz omuza duruşun simgesidir bugün” diye konuştu. İmamoğlu, açılışını yaptığı sergiyi, vatandaşların izdihama varan yoğun ilgisi nedeniyle gezemedi.
Açılış için Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndaki resmi törenden Sultanahmet Meydanı’na gelen İmamoğlu, kendisini bir anda vatandaşların arasında buldu.
Zorlukla konuşma yapacağı kürsüye ulaşan İmamoğlu, vatandaşları, “Bayramınız kutlu olsun” sözleriyle selamladı. Sultanahmet’in İstanbul ve Türkiye tarihinde ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Burası, bundan 100 yıl önce, Mayıs ayında, bağımsızlığımız için meşhur Sultanahmet Mitingi’nin yapıldığı yer. Yani, Halide Edip başta olmak üzere hem bir Türk kadını hem de o günün bağımsızlığı savunan insanlarıyla, halkımızla bir araya gelip, kurutuluşumuz için kararlı duruşumuzun en simgesel buluşmalarından bir tanesi yapıldı burada. Belki de her birimizi, geçmişinde nine ve dedelerimizin büyük mücadelesiyle, biz, şu anda bu vatanın evlatları olarak, bu güzel cennet vatan da yaşamımızı sürdürüyoruz” dedi.
İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tam da burada şunu hatırlatmak gerekir: Biliyorsunuz ki İstanbul, aynı zamanda ne yazık ki, 4 yıl işgal altında kaldı. 6 Ekim 1923’te İstanbul, tekrar düşman işgalinden de kurtularak, fetihten sonra tekrar milletimizin yaşam alanlarının içinde kalmasına vesile olundu. Bu manada, bu cennet vatanı bize emanet eden bütün geçmişimize, o dönemde, o silahlı mücadelenin komutanlığını yapmış herkese, elbette ki Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duygularımızı iletiyoruz. Dolayısıyla milletimizin en büyük bayramı olan, Cumhuriyet Bayram’ımızı İstanbul’da yaşıyoruz. Bugün, İstanbul’umuzun birçok ilçesinde kutlamalar var. Her ilçeye bu güzel enerjiyi yaygınlaştırmak istedik Sultanahmet’te de. Taksim’de çelenklerle başlattığımız resmi programımızın, Sultanahmet’te de bence iz bırakan güzel fotoğraf sergisi ile insanlarımıza ve bu güzel cennet vatanı, bu özgür ve bağımsız topluluğun, milletin oluşturduğu kardeşçe bir arada duruşumuzun en güzel anlarını ve değerini paylaşmak için birazdan bu fotoğraf sergisini açacağız. Aynı zamanda ülkemizi ziyaret eden insanların da ilgiyle ve büyük bir merakla takip edeceklerini umuyorum.”
Sergide, işgal kuvvetlerinin İstanbul’u terk edişinden Atatürk’ün ölümüne kadar olan fotoğrafların bulunduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu şöyle konuştu:
"Sergimiz, 17 Kasım’a kadar, arkadaşlarımın yağmurlu havalarda da alacağı tedbirlerle devam edecek. Bir millet bu topraklarda ne olduğunu, geçmişini bilmez ise ve bugün nasıl yaşadığının farkında olmaz ise geleceğe de ümitle bakamaz. Bu bilinç, hepimizi birçok tehditten korur. O bakımdan, hayata bilinçli bakabilmemiz adına, bilinçli nesiller, bugünün değerini hisseden, akılla bilimle buluşmuş güzel bir nesil yetiştirebilmemiz için, Cumhuriyet’imizin değerini bilmeliyiz. Demokrasimizin de değerini bilmeliyiz. O bakımdan, Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti hem Cumhuriyet’imizi hem de demokrasimizi daha da geliştirerek ileriki yıllara taşıyacağız. Hep birlikte yapacağız bunu. O manada bu sene özellikle bütün afişlere, ‘Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Demokrasi’ yazdık. Cumhuriyet ve demokrasinin yan yana durduğunda ne kadar güzel olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan, Cumhuriyet’imize ve demokrasimize zarar veren her şeyin karşısında, milli duygularımızla, hep birlikte, bir arada, 82 milyon vatansever insan olarak, 16 milyon vatansever insan olarak, kol kola, omuz omuza duruşun simgesidir bugün."
Konuşmasının ardından açılışını yaptığı sergiyi gezmek isteyen İmamoğlu, vatandaşların izdihama varan yoğun ilgisi nedeniyle bu isteğini gerçekleştiremedi. İmamoğlu, Sultanahmet Meydanı’ndan zorlukla ayrılabildi.