Forbes dergisinin geçen hafta açıklanan 2018 yılı ‘en zengin 100 Türk’ listesini değerlendiren Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, 2006 yılı listesi ile yeni listeyi karşılaştırdı. Ülker, 12 yılda 48 ismin liste dışı kaldığını, bunların 14’ünün vefat ettiğini diğer 34 ismin neden listede olmadığının bilinmediğini yazdı.
Kerim Ülker’in ‘Zenginlerin yarısı şimdi listede yok’ başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:
Forbes, geçen hafta Türkiye’nin en zengin 100 insanını açıkladı. Bu yıl 13’üncü kez hazırlanan ‘En Zengin 100 Türk’ listesindeki iş insanlarının serveti 121.4 milyar dolar olarak hesaplandı. Geçen yıla göre artış 18.5 milyar dolar oldu. Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un 124.3 milyar dolarlık servetini düşündüğümüzde daha gidilecek çok yolun olduğu görülüyor. Bezos ile ilgili bir not daha… Bir yılda servetindeki artış miktarı 27 milyar dolar. Yani 100 Türk’ün servetindeki artıştan daha fazla…
Ancak beni ilgilendiren Bezos’tan öte bu listedeki değişimler oldu. Geçen yıl ile karşılaştırıldığında Orta Asya’daki projeleriyle öne çıkan Polimeks İnşaat’ın kurucusu Erol Tabanca ve Tosyalı Holding’in patronları Fuat-Ayhan-Fatih Tosyalı kardeşler bu yıl kazandıkları ‘milyarder’ unvanını daha çok yurt dışındaki işlerine ve yatırımlara borçlu isimlerden. Diğer yandan listeye giremeyenler de dikkat çekti. Örneğin bir dönemin en zengin Türk’ü Mehmet Emin Karamehmet. Kalkavan Ailesi, Dinçkök Ailesi…
Forbes’un 2006’daki listesine ulaştım. Önceki gün açıklanan liste ile karşılaştırmak için… İş dünyasının kaybettiği 14 ismi yeniden anarken, listedeki değişim dikkat çekiciydi. 2006 yılında listede yer alan 100 Türk’ün serveti 84 milyar dolardı. Şu anda 121 milyar dolar. 13 yılda 37 milyar dolarlık artış yaşanmış. Ancak en dikkat çeken ise isimlerdeki değişimdi. O zamanki listede yer alan 100 iş insanından 48’i yeni açıklanan çalışmada yoktu. Bunların 14’ü hayatını kaybeden sektörünün kurucusu, lideri, öncüsü isimler. Diğerlerinin neden listede olmadığı bilinmiyor. İşte 2006’da listede olup 2018 sıralamasında yer almayan dikkat çeken isimler.
Demirören Grubu’nun patronu Erdoğan Demirören, 2006’da 950 milyon doları olan Ömer Dinçkök, Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, o dönem 750 milyon dolarlık serveti olan Ali Dinçkök, Doğan Grubu’ndan Vuslat Doğan Sabancı, Hanzade Doğan Boyner, Begümhan Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yaşar Holding’in kurucusu Selçuk Yaşar, işadamı Ahmet Hamoğlu, Nafi Güral, Boyner Holding’in patronu Cem Boyner, Altınbaş Holding’ten İmam Altınbaş, Güriş İnşaat’tan Müşfik Hamdi Yamantürk ve Tevfik Yamantürk, Orjin Group’tan Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım, İsfendiyar Zülfikari, Metin ve Nevzat Kalkavan, Atasay’ın patronu Cihan Kamer, son dönemin en fazla yıldızı parlayan ismi Ethem Sancak, bir dönemin en fazla adından söz ettiren isimlerinden Şahinler Holding’in kurucusu Kemal Şahin… Bir de Türk iş dünyasının şüphesiz en fazla tanınan ismi Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet…
2000 yılını hatırlayın… 8 milyar dolarlık servetiyle kırılması zor bir rekora imza atarak dünyadaki en zengin Türk unvanını alan isimdi Mehmet Emin Karamehmet… Forbes’un dünyanın en zengin isimleri listesinde 29’uncu sırada yer alarak küresel piyasaların da bir anda dikkatini çekmişti. 2000 yılında rekorla girdiği o listede Karamehmet, kimleri geride bırakmamıştı…
33’üncü sırada 7.9 milyar dolarlık servetiyle (Şu anda 68.7 milyar dolar) Meksikalı Carlos Slim Helu, 34’üncü sıradaki 7.8 milyar dolarla (şu anda 28.7 milyar dolar) Fransız işadamı Francois Pinault, 7.7 milyar dolarla o zaman 36’ncı sıradaki (Şu anda 16.8 milyar dolar) olan H&M’in kurucusu Stefan Persson, 6.6 milyar dolar ile Hindistan’ın milyarder ailesi Ambani Kardeşler, 58’inci sıradaki Alman Von Siemens Ailesi. Bir de 55’inci sıradaki Amazon’un kurucusu ve patronu Jeff Bezos… Bezos’un serveti 2000 yılında 6.1 milyar dolardı. Karamehmet’in ise 8 milyar dolar…
Karamehmet artık listede yok… Bezos ise 124.3 milyar dolarla en tepede…