Enerji krizi kış turizmini canlandıracak; 1-3 milyon Avrupalının kışı Türkiye'de geçirmesi bekleniyor

Enerji krizi kış turizmini canlandıracak; 1-3 milyon Avrupalının kışı Türkiye'de geçirmesi bekleniyor

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Avrupa'da bu kış yaşanacak olası enerji kriziyle, Türkiye'de kış turizminin patlama yapması bekleniyor. Bazı sektör temsilcileri ise yaşanacak turist artışının sadece gaz krizinden değil, ayrıca pandemi kısıtlamalarının kalkmasıyla da oluşan ertelenmiş tatil talebinden kaynaklanacağını belirtti.

Rezervasyonlarda 2019’un rakamları yakalandı. Özellikle kasım ayı rezervasyonlarında yüzde 50’lik artış var. Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerine göre mevcut uçuş kapasitesiyle 1 ila 3 milyon Avrupalının kış tatili için Türkiye’yi tercih etmesi bekleniyor. Gaz krizinin turizm için fırsata dönmesini bekleyen bazı oteller kışın da açık olmayı planlıyor. 

"Ertelenmiş talep etkili olacak"

Dünya gazetesinden Selenay Yağcı'nın haberine göre TÜROFED Başkan Yardımcısı Tunç Batum, pandemi kısıtlamalarıyla geçen iki yılın ardından, ertelenmiş tatil talebinin, satın alınmış ama ertelenmiş tatillerin bu kış sezonunda etkili olduğunu söyleyerek, gerçek taleplerin 2023’te görülebileceğini söyledi.

Batum, enerji krizi sebebiyle emekli Almanların Türkiye’de daha çok tatil yapacağı konusunda temkinli olduklarını belirterek, “Azerbaycan’la enerji koridoru yaratıldı, Amerika likit gazla Avrupayı destekleyecek, elektrikli ısınma çözümleri yaratıyorlar yani çeşitli alternatifler bulmaya çalışıyorlar” dedi.

“Hareketlenme direkt doğalgaz sıkıntısına bağlı değil”

Doğalgaz sıkıntısından dolayı kimsenin ‘Hadi bir kayak tatili yapalım’ demeyeceğini kaydeden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Seyahatler bu yıl yeni açıldı. İnsanlarda özlem var. Tüm dünyada da buna bağlı olarak turizm hareketliliği var. Bu yıl kısıtlamasız ilk kış olacak. Bu hareketlilik Avrupa ülkelerinde 2019’un iki katı. Biz de 2019’u yakaladık. Dolayısı ile kış turizmi açısından yoğunluk bekliyoruz ama direkt doğalgaz ile bağlantılı değil bu hareketlenme” dedi.

Bağlıkaya, “Alman hükümetinin artan enerji fiyatlarından dolayı halka yaptığı para yardımı Antalya-Side bölgesine bir hareketlilik getirebilir. Kışı daha sıcak ülkelerde geçirmek isteyen ve doğalgaz sıkıntısının da motive edeceği, İspanya-Yunanistan-Türkiye çanağında özellikle, Alman emekli turistler olabilir. Zaten halihazırda her kış Türkiye’yi tercih eden Alman emekliler de var. Bu sebeple Türk turizmi ziyadesi ile bu işten payını alacak” diye konuştu.

“3 yılın en hareketli kışı olacak”

Kış turizmini geliştirmek için ürün ve pazar çeşitlendirmesi çalışmaları yapıldığını kaydeden Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı ise, şunları anlattı:

Avrupa’daki gelişmelere baktığımızda son 3 yılın en hareketli kış turizmini yaşayacağız. Bu beklenti sadece Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle oluşmadı. Biz birçok Avrupalı turisti kış turizmi çerçevesinde zaten ağırlıyorduk. Bunun yanında sağlık, futbol, golf, kongre ve etkinlik turizmiyle de kış sezonunu destekliyorduk. Ama şu da bir gerçek; Avrupa’da yaşanan son durum karşısında oluşan talebin karşılığını alması gereken en önemli aday Antalya. Antalya’da kasım ayının özellikle Avrupa ve İngiltere pazarında iyi geçeceğini öngörüyoruz. "