Koronavirüs salgını nedeniyle 'evde kal' çağrılarının yapıldığı, çoğu kişinin zorunlu izolasyon içinde olduğu bu günlerde, Engelliler Konfederasyonu bir açıklama yayımlayarak, "Salgın, engelli bireylerin yaşamlarını daha da sıkıntılı bir hale dönüştürmüştür" dedi.
Engelliler Konfederasyonu, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini engelli bireylerden oluştuğunu hatırlatarak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Zaten günlük yaşam içerisinde engellilerin büyük bir kısmı uygulanan yetersiz sosyal politikalar nedeniyle yaşamlarını güçlükle sürdürmektedir" denildi
Koronavirüs salgını engelli bireylerin yaşamlarını daha da sıkıntılı bir hale dönüştürdüğünü belirten Engelliler Konfederasyonu, "Erişilebilirlik engelli bireylerin yaşadığı en öncelikli problemi olarak güncelliğini korumaktadır" dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Korona salgını engelli bireylerin yaşamlarını daha da sıkıntılı bir hale dönüştürmüştür. Bu koşullarda engelliler çoğu temel haklarını da kullanamaz duruma gelmiştir. Erişilebilirlik engelli bireylerin yaşadığı en öncelikli problemi olarak güncelliğini korumaktadır.
"Çoğu engellinin kullandıkları ilaçlar, medikal ve sarf malzemelerinin birçoğundan ciddi katkı payı ve fiyat farkları alınmaktadır. Yaşamsal önem taşıyan bu malzemelere erişimde ciddi zorluklar yaşanmaktadır.
"SSPE ve diğer kas hastalıklarında Fizik Tedavi, engelli bireyler için hayati önem arz etmektedir. Ekonomik nedenlerle ulaşılamayan her ürün engelli bireyin bağışıklık sistemini etkileyerek, daha büyük yaşamsal sorunları tetiklemektedir."
"Çoklu engeli olan bireylerin bu virüse karşı en fazla risk grubu içinde yer aldığı bir gerçektir. Salgınla birlikte engellilerin çalışma yaşamında işe erişim noktasındaki zorlukları daha da artarak devam etmektedir. İstihdam edilmemiş birçok engelli birey yoksulluk sınırı altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Ailesinde bakıma muhtaç engelli birey olan çalışanlar salgın sürecinde daha da büyük güçlükler yaşamaktadırlar.
"Esas itibariyle devlet tarafından yürütülmesi gereken engelli bireylere eğitim veren Özel Rehabilitasyon Merkezleri kapalı olduğundan engelli eğitimleri yapılmamaktadır. Bu merkezler ayrıca çok zor durumda kalmışlardır. Zira bu çocukların uyum sağladıkları ortamlarda ve alıştıkları öğretmenlerle eğitimlerine devam etmeleri çok önemlidir."
"Medya ve sosyal medyada Koronavirüs ile ilgili yapılan haber, açıklama ve korunmaya yönelik bilgilendirmelerin işaret diliyle beraber sunulması ihmal edilmektedir. Sayısız ihtiyaç sahibi birey fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden mahrum kalmaktadır. Bu onlar için hayati önem taşımaktadır."
Açıklamada, acil olarak karşılanması gereken talepler şöyle sıralandı:
TIKLAYIN - Koronavirüs | Üniversite öğrencisi işitme engelliler için yüz maskesi tasarladı