AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Madrid'deki NATO liderler zirvesi kapsamında ikili görüşme gerçekleştirdi. TSİ 18.55'te başlayan görüşmenin 1 saat sürmesi beklenirken, görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.
Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, toplantıda Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan ve kuzey ülkelerine NATO üyeliği yolunu açan 3'lü mutabakattan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Açıklamaya göre liderler toplantıda Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı savunmasına verdikleri desteği tekrar dile getirdiler.
İki liderin de Ege Denizi ve Suriye'de istikrarı korumanın öneminden söz ettiği vurgulandı.
Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden, yapıcı ikili ilişkileri koruma konusundaki desteğini dile getirdi ve iki lider de Türkiye ile ABD arasındaki yakın temasların önemli olduğunu ifade etti.
Habertürk'ün ikili görüşmeye yakın Türk kaynaklardan edindiği bilgilere göre, ABD Başkanı Biden F-16 talebi konusunda kuvvetli bir sinyal verdi, destek olacağına dair ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin F-16 modernizasyonu ve yeni savaş uçağı taleplerini dile getirdi. Edinilen bilgilere göre, Başkan Biden, "Washington'a iner inmez F-16 konusunu çözmek için çalışacağım ve Kongre'den geçmesi için gayret göstereceğim" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IFEMA Kongre Merkezi'nde ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
NATO Zirvesi'nin gündemi itibarıyla çok güçlü bir zirve olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Zirvede yarın devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimize dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir." dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde hububat ve akaryakıt konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığına işaret eden Erdoğan, "Bu konuda denge politikasıyla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım." değerlendirmesinde bulundu.
Biden, Türkiye'nin Ukrayna'da tutulan ve limanlardan çıkarılamayan tahılın dünya piyasalarına ulaştırılabilmesi için yaptığı "müthiş iş" yaptığını belirtti ve "İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ilerlemesine izin verilmesi" dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. ABD Başkanı Biden, "Harika bir iş yapıyorsunuz. Size teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Salı akşamı Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metniyle birlikte Ankara'nın Helsinki ve Stokholm'ün NATO üyeliğine destek vereceği açıklandı. Bu vesileyle Madrid'deki NATO liderler zirvesinde iki kuzey ülkesinin savunma ittifakına üyelik sürecinin ilerlemesinin önü açıldı