Erdoğan: İlim insanına sahip çıkmadığınız zaman ona Alman sahip çıkar

Erdoğan: İlim insanına sahip çıkmadığınız zaman ona Alman sahip çıkar

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına Beştepe'de düzenlenen törende konuştu. İstanbul Üniversitesi'nden uzaklaştırıldıktan sonra Almanya'ya giden Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Türkiye'de barındırılmadığını ve bunun sebebinin yürüttüğü çalışmalarını başındaki İslam ifadesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "İlim insanına sahip çıkmadığınız zaman ona Alman sahip çıkar. Alman sahip çıkınca da bu eserler Almanca olarak bu dünyada yerini bulur" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Geçen yılın Eylül ayında yayınladığımız genelgeyle 2019'u Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan ettik. Bu yıl vesilesiyle ülkemizin yanı sıra Avrupa ve Türk cumhuriyetlerini de kapsayan geniş bir coğrafyada yaklaşık 800 etkinlik devam ettirilecek.

"Sezgin hocamızın 94 yıllık hayatının her safhası paha biçilemez anlarla doludur. İstanbul Üniversites'nden uzaklaştırılması tarihimizin en büyük ayıplarından biridir. İstanbul Üniversitesi'nden uzaklaştırılan Fuat Sezgin çalışmalarını Almanya'da devam ettirdi. Bizim kıymetini bilemediğimiz hocamıza Almanya'nın sahip çıkması boşuna değildir. hocamız İslam bilim tarihi bakımından yürüttüğü çalışmalarını Almanca olarak yayınlamıştır. Hocamızın ülkemizde barındırılmamasının sebebi yürüttüğü çalışmalarını başındaki İslam ifadesidir. Şayet Fuat Hoca Roma veya Bizans tarihi çalışmış olsaydı inanın hayatının sonuna kadar İstanbul Üniversitesi'nde kalmaya devam edecekti. Sıkıntı burada. İlim insanına sahip çıkmadığınız zaman ona Alman sahip çıkar. Alman sahip çıkınca da bu eserler Almanca olarak bu dünyada yerini bulur.

"Biz tüm ilmi müesseseleri öğrencilerimizin ayaklarına götürmeliydik. O yüzden 216 üniversiteye çıktık, o yüzden 81 vilayetimizin 81'inde de üniversitemiz var. Karslı, Ardahanlı, Hakkarili kendi şehrinde okuyabiliyor. Niye? Eğer ilme sahipseniz, ona sevdalıysanız ilim adamlarının önünü açacaksınız. 

"Milyonların konuştuğu kütüphanemiz yoktu ama şimdi var. Ve bunları yakından takip ederek inşallah dünyaya açılmış olacağız. 

"Bugün ülkemizde Müslüman bilim adamlarının ortaya koydukları eserleri iftiharla takip ediyoruz. Bu çalışmaların ortamını kendi medeniyet coğrafyamızda niçin oluşturamadığımızı sormalıyız. Önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için cazibe merkezi haline getireceğiz.

"İnsanı herhangi bir meta olarak gören anlayışla üretilen bilim ve teknoloji sadece dünyadaki adaletsizliği artırmaya yarar."