Erdoğan: Merkez Bankası kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynasaydı böyle bir değişikliğe ihtiyaç olmazdı

Erdoğan: Merkez Bankası kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynasaydı böyle bir değişikliğe ihtiyaç olmazdı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını eleştirenlere sert bir dille tepki gösterdi. Yeni yönetim sisteminde Cumhurbaşkanı'nın ekonomi politikalarından ve Merkez Bankası Başkanı'nı atamaktan sorumlu olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Merkez Bankası kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynayabilmiş olsaydı böyle bir değişikliğe zaten ihtiyaç olmazdı. Ama orada bir tıkanıklık var" dedi. 

"Göz göre göre ülkemizin sırtına böyle bir yükün bindirilmesine rıza göstermek cumhurbaşkanı olarak bizim görevimizi ihmal ettiğimiz anlamına gelirdi" diyen Erdoğan, "Bunun için gereken istişareleri yaptık, kararımızı aldık ve bunu uyguladık. Bundan sonra merkez Bankası ekonomi programımıza  çok daha güçlü destek verecektir" ifadesini kullandı.

Hak-İş Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, Merkez Bankası'na ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Milletimiz madem bu görevi bize vermiştir, gerekli adımlar atmak ve iradeyi ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Bütün geçici işçiler için 4 ay görev uzadı. Merkez Bankası Başkanlığındaki yapılan görev değişikliği nedeniyle birilerinin yaklaşım doğru değil. Bedelini kim ödeyecek? Siyasetçi. Mutluluğu kim yaşayacak? Bankanın başındaki. Olmaz. Faiz denilen her türlü kötülüğün anası olan Para Politikalar Kurulu'ndaki kararlara uymayan arkadaşı hep faizciler savunuyor. Faiz politikasının nasıl şekillendiğini göreceksiniz. Faiz enflasyonun anasıdır. Gezi olaylarıyla birlikte hatırlayın, faiz birden yükselmeye başlamış çift haneli rakamlara çıkmış, enflasyon da onunla beraber çift haneli rakamlara çıkmıştır. Ve şimdi tekrar bunu tek haneli rakamlara indirmek durumundayız. Ve bunu da başaracağız. Bunun başka bir izahı yoktur. Ama Türkiye'deki bazı faizciler şunlar bunlar vesaire bundan rahatsız olabilir. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar. Kararlıyız ve bu işi de bitireceğiz. Yeni yönetim sisteminde Merkez Bankası Başkanı'na atama görevi ülkenin diğer politikalarıyla birlikte ekonomi politikasından da sorumlu olan Cumhurbaşkanına bırakılmıştır. Eğer ekonomi politikalarında Merkez Bankası kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynayabilmiş olsaydı böyle bir değişikliğe zaten ihtiyaç olmazdı. Ama orada bir tıkanıklık var. Bunun bedelini tüm ülke tüm millet hep birlikte ödüyoruz. Göz göre göre ülkemizin sırtına böyle bir yükün bindirilmesine rıza göstermek cumhurbaşkanı olarak bizim görevimizi ihmal ettiğimiz anlamına gelirdi. Bunun için gereken istişareleri yaptık, kararımızı aldık ve bunu uyguladık. Bundan sonra merkez Bankası ekonomi programımıza  çok daha güçlü destek verecektir."

Erdoğan'ın Hak-İş Genel Kurulu'ndaki konuşmasının tamamı için TIKLAYIN