Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, teknoloji hamleleriyle dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine yaklaştığını söyledi.
TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayata geçirilen çalışmalarla beyin göçünü tersine çevirdiklerini savundu.
Erdoğan, "Ülkemizde bir kesim, her konuyu istismar etmekte sınır tanımıyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesi... Genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına çıkmalarına karşı değiliz, bunu destekliyoruz" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanları şöyle:
"Ülkemiz, milli teknoloji hamlesi rehberliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaşıyor. Siyasi bağımsızlık, teknolojik bağımsızlıktan geçiyor.
Ödül alsın almasın, tüm bilim insanlarımızın ülkemizin müreffeh yarınları için gecesini gündüzüne kattığını biliyoruz.
Son 1 yılda TÜBİTAK eliyle 174 üniversitenin 3134 araştırma, geliştirme projesine 1,5 milyar liradan fazla destek verdik. Bunlarda 10 bin araştırmacı, 12 bin bursiyer görev aldı.
Ülkemizde bir kesim, her konuyu istismar etmekte sınır tanımıyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesi... Genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına çıkmalarına karşı değiliz, bunu destekliyoruz.
Çin'in başarısının en büyük sebeplerinden biri olarak yurt dışına okumaya giden gençlerin, orada kazandığı tecrübelerle ülkelerine yaptığı katkılar gösteriliyor. Biz de TÜBİTAK aracılığı ile önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'yi, dünyanın her yerindeki bilim insanları için cazibe merkezi yapmayı hedefleniyoruz. Geri dönen araştırmacılarımız sayesinde beyin göçünü tersine çeviriyoruz.
Bizim bilimsel çalışma yapan, teknoloji geliştiren, üreten insanımıza verdiğimiz değer ortada. Bilime ve teknolojiye yaptığımız yatırımların meyvelerini her alanda topluyoruz.
Bugün nerede durduğumuzu ve yarın nereye gideceğimizi tespit etmek için nereden geldiğimizi bilmemiz şarttır. Bir dönem dünya çapındaki bilim insanları bizim gönül coğrafyamızdan çıkıyordu; Ali Kuşçu, Hazerfen Ahmet Çelebi, İbni Sina, Hayyam... Ancak daha sonra bilim ve teknoloji çalışmalarında durgunluk dönemi yaşadık. Artık bu fetret dönemini bitiriyor, bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz. Bu coğrafya, tekrar bilim ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacak. Teknofest kuşağına güveniyoruz. Bilim insanlarımız ve gençlerimiz bize bu ümidi veriyorlar.
Ülkemizin ilk yerli otomobili TOGG'u niye geçmişte değil de bugün üretebildik sorusu burada gizlidir. Dünya bizim insansız hava araçlarındaki başarımızı manşetlere taşıyor, şaşkınlıkla takipe ediyor."