Ermenilere karşı elçilik muhafızları nöbette

Ermenilere karşı elçilik muhafızları nöbette
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { color: #0000ff } -->

T24 - Yıldız YazıcıoğluWashington

[email protected]

Amerika’nınCalifornia eyaletinde  24 Nisan 1915 olaylarının 95’nciyıldönümü nedeniyle Ermeni Diasporası, başta Türkiye’ninWashington Büyükelçiliği olmak üzere Türk Devletitemsilcilikleri önünde protesto gösterisi düzenleyecek. ANCA(Armenian National Committee of America) adlı Ermeni örgütü,bugün de “We will always remember” (Biz her zamanhatırlayacağız) sloganıyla elçilikönüne gelmeye hazırlanırken; Türk – Amerikan DernekleriAsamblesi (ATAA) ise, dünden itibaren gençler son beş yılda olduğu gibi Ermenileri, elçilik önüne yaklaştırmamayı amaçlıyor.

Washington’da öncekigün Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ninde katıldığı ve "soykırım"ı açıkça destekleyen sözleriniyinelediği bir toplantıyı düzenleyen ANCA, “Soykırımıtanımanızı 95 yıldır bekliyoruz” ifadeler içerenmektuplar gibi hem Amerikan Kongresi hem de Başkan Barack Obamaüzerinde etkili olma çabalarını sürdürüyor. Bu aradaWashington’daki Ermeni Diasporası’nı sürekli “soykırım”konusu etrafında örgütlemeyi amaçlayan ANCA, bu hafta boyuncayürüttüğü etkinlikler dizisi kapsamında, bugün de Türkiye’ye“Soykırımı Tanı” çağrısını büyükelçilik önünde tekrarlayacak.

Bu etkinliğe karşıise ATAA Başkanı Günay Evinç, geçen yıl olduğugibi nöbet tutacak “vanguard” (muhafız) aradıklarıçağrısında bulundu. Evinç’in bu çağrısı üzerine dünakşamdan itibaren Türk bayraklarıyla elçilik önünde buluşanAmerika'da yaşayan Türk vatandaşları, MassachusettsAvenue’daki Türk Büyükelçiliği önünde sabahlamayabaşladılar. Washington saatiyle sabah saat 08.00, Türkiye saatiyle de saat (TSİ) 15.00’te gençlerden bu nöbeti başta Evinç olmak üzereATAA yöneticileri ve diğer Türk toplumu üyeleri devralacak. Bunöbet sistemiyle Ermenileri elçilik önüne yaklaştırmamak vecaddenin diğer yakasında tutmak hedefleniyor.

ATAA’nın duyurusuüzerine Washington’da gece yarısındaelçilik önünde buluşanlar vatandaşlar arasında Yurter Özcan, EmreHastürk, Emin Onuk, Çağrı Çaymaz ile Can Ozan Tuncer vardı.TSİ 07.00 itibariyle nöbete başlayan vatandaşlar,"Elçilikten ikram edilen çay ve kahvelerle ısınmaya çalışıyoruz;sabahleyin birkaç saat uyuduktan sonra tekrar Ermenileri protestoetmek için geri döneceğiz" dediler.

Bu arada Ermeniler, yarında Pazar ayini kapsamında Amerika’daki çeşitli kiliselerde“soykırım kurbanlarını anma” amaçlı törenlerdüzenleyecekler.