Ertuğrul Özkök: Bir tuğgeneralin Kamil Koç otobüsünde koltuk komşusundan ricası

Ertuğrul Özkök: Bir tuğgeneralin Kamil Koç otobüsünde koltuk komşusundan ricası

Ertuğrul Özkök, eşinin adına gönderme yapan "Tansu'ya Mektuplar" başlığı altında yazdığı ve "newsletter" olarak paylaştığı yazılarında bugün, Tuğgeneral Nihayet Ünlü'nün Aliağa T Tipi Cezaevi’nden serbest bırakılma hikâyesine yer verdi. Özkök, "Bir kere daha görüyoruz ki, FETÖ bu ülkeye çok zarar verdi. Çok can yandı. Onlar gitti ama artçı depremleri hala böyle haksızlıklara yol açmaya devam ediyor. Nihayet Ünlü şimdi serbest. Ama geride böyle mağdur olmuş hala çok sayıda sivil asker insan var… İnşallah onların mağduriyetleri de giderilir." düşüncesini dile getirdi. 

Özkök'ün, "Bir tuğgeneralin Kamil Koç otobüsünde koltuk komşusundan ricası"  başlığıyla paylaştığı yazısı şöyle: 

Bir tuğgeneralin Kamil Koç otobüsünde koltuk komşusundan ricası

Anlatacağım olay bundan 13 gün önce, tam tarihiyle 31 Mart 2022 Perşembe akşamı geçti.

O akşam saat 21.30’da İzmir Aliağa garajından kalkan Kamil Koç otobüsünün 28 numaralı koltuğunda oturan 63 yaşındaki adam, kalkıştan süre sonra yanındaki koltukta oturan yolcudan şu ricada bulundu:

“Cezaevinden biraz önce çıktım. Ankara’ya evime gidiyorum, ama eşime haber veremedim. Cep telefonum da yok. Müsadenizle sizin cebinizden eşimi arayıp haber verebilir miyim?”

Hanımefendi burada eşiniz olduğunu söyleyen biri var

Yan koltuktaki yolcu herhangi bir insanın da yapacağı gibi biraz şüpheyle baktı.

Ancak düzgün görünümlü bir insandı. Yine de ihtiyatlı davranıp, “Eşinizin adı ne ve numarası ne. Önce ben arayıp soracağım” dedi.

Dediğini yaptı, o numarayı açtı “Hanımefendi siz Funda Ünlü müsünüz?” diye sordu.

Telefona çıkan kadın “Evet benim” deyince, “Şu anda otobüsteyiz, yanımda eşiniz olduğunu söyleyen bir beyefendi var ve sizinle konuşmak istiyor” dedi.

Telefona çıkan Funda Ünlü “Anlamadım, nasıl olabilir benim eşim cezaevinde” dedi.

Funda benim, bu akşam beni bıraktılar

Yan koltuktaki yolcu telefonu yanındakine uzattı ve o da eşine “Evet benim, bu akşam beni bıraktılar” dedi.

Funda Ünlü az daha bayılacaktı.

Şimdi bu konuşmadan 5 saat öncesine dönelim ve o anı Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in 9 Nisan günkü yazısından okuyalım:

Aynı akşam saat 17.30, Aliağa T Tipi Cezaevi

“Geçen hafta perşembe akşamı saat 17.45 sularıydı. 

İzmir Aliağa (T) Tipi Cezaevi’ndeki tek kişilik odanın demir kapısının üzerindeki 10’a 30 santimetre ebadındaki kapağın dışarıdan açıldığını fark etti. İnfaz memuru, açılan bölümden içeri doğru bakıp “Nihayet Ünlü sen misin?” diye sordu.

“Evet” yanıtını verdiğinde, infaz memurunun “Tahliye edildin” dediğini duysa da bir anlam veremedi. Önce nakledileceğini zannetti. “Ben nakil istememiştim” deyince, “Nakil değil, tahliye... Müdür Bey de seni bekliyor” yanıtını aldı.

Saat 20.30, 11 torbayla cezaevinden ayrılıyor

Kısa bir süre sonra cezaevi müdürünün karşısındaydı. Verilen bilgiye göre, Yargıtay’dan tahliyesi yönünde karar çıkmış ve durum hemen cezaevi yönetimine bildirilmişti. “Hükümlü ve tutuklu salıverme teslim fişi” düzenlendi, imzalar atıldı.

Odasına döndüğünde kısa zamanda toplanmaya çalıştı. Şahsi eşyalarını, dava dosyalarını, kitaplarını naylon poşetlere yerleştirdi, poşetleri de filelere koydu. Bu şekilde tam 11 torba yaptı. Eşyalarının bir bölümünü de hücrede bırakmak zorunda kaldı.

Saat 20.30 sularında 11 torbayla cezaevi nizamiyesinin önündeydi. Biraz ileride Aliağa merkeze giden dolmuş minibüsler vardı. Sıradaki minibüse bindi. Şansı yaver gidince kısa zamanda hareket ettiler. Minibüs şoföründen yol üstünde Ankara’ya giden bir otobüs işletmesi varsa, kendisini orada bırakmasını istedi. Şöför, bir süre sonra kendisini Aliağa Otogarı’nda Kamil Koç yazıhanesinin karşısında bıraktı.”

Kimdi o 28 numaralı koltuğun yolcusu

O akşam Aliağa T Tipi Cezaevi’nde serbest bırakılan kişi Tuğgeneral Nihayet Ünlü’ydü.

Onun hikâyesi son 15 yılda Türk ordusunun şerefli birçok subayına yapılan haksızlıkların bir başka örneğiydi.

Hikâyesi 15 Temmuz’daki o meşum FETÖ darbesi gecesi başlamıştı.

Darbe girişimi olduğunda Edremit 19’uncu Motorize Piyade Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu.

O sırada Akçay’daydı ve bunu duyar duymaz  Edremit’e geçmişti.

Tam o sırada ,  Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep de “Nihayet Paşam, derhal tugayına git ve tugayına sahip çık” emrini vermişti.

15 Temmuz darbe gecesi Edremit

Yine Sedat Ergin’in yazısına dönüyorum:

“Ünlü, gecenin akışına bakıldığında, maiyetindeki bütün birlik komutanlarını tugaya çağırmış, kendilerine anayasal çizgide duracaklarını bildirmişti. Hem karargâhta hem de tugaya bağlı Ayvalık, Burhaniye ve Bergama’daki birliklerde hiçbir hareketlilik gözlenmemiştir o gece. Üstelik İzmir’deki darbeci generallerden biri, kendisini arayıp Bergama’daki tank taburunu İzmir’e göndermesini talep ettiğinde de bu talebi reddetmişti.”

Ne idüğü belirsiz gizli tanıklar

Ancak bazı asılsız ihbarlar, iftiralar, ne idüğü belirsiz gizli tanıkların ifadeleriyle darbeci olarak tutuklanmıştı. Bu zulüm 6 yıl sürmüş ve Türk ordusunun bu şerefli komutanının hayatından tam 6 yıl gasp edilmişti.

Sonunda gerçekler ortaya çıkmış ve Yargıtay kararı ile serbest bırakılmıştı.

Ergin’in bu yazısını okuduktan sonra Nihayet Ünlü’yü arayıp konuştum.

Çıkar çıkmaz yapmak istediği iki şey

Altı yıl boyunca hapiste dünya edebiyatının klasiklerini okumuş. Özellikle Dostoyevski, Tolstoy ve Balzac onu çok etkilemiş. Tolstoy’un Anna Karenina romanındaki anlatım gücüne hayran olmuş.

Bana serbest bırakıldığı geceyle ilgili çok insani şeyler anlattı.

Evde çok sıcak anlar yaşamış. Sevinen sadece ailesi olmamış. Altı yıldır onu görmeyen köpeği,  5 basamak yukardan üzerine atlamış.

“İçerde bazı günler, ‘herhalde artık buradan cenazem çıkar’ diye düşündüğüm anlar oldu. İyimser anlarımda ise ‘Eğer bir gün çıkarsam yapacağım ilk iş ince belli bardakta çay içmek ve sonra Anıtkabir’e gidip Atatürk’ün huzurunda dua etmek olacak” diyordum.

Atatürk'ün huzurunda takılan nikâh yüzüğü

“Öyle de yaptım. Eve gelir gelmez elimi yüzümü yıkadım, sonra eşimle birlikte Anıtkabir’e gittik ve dua ettim.”

Orada ilginç bir de şey olmuş. Kendisini gözaltına almaya geldiklerinde nikâh yüzüğü elinde değilmiş. Eşi nikah yüzüğünü saklamış. O sabah Anıtkabir’e gittiklerinde yüzüğü yeniden eşinin parmağına takmış. “Ata’nın huzurunda  eşimle nikâh tazeledik” diyor.

FETÖ gitti ama bıraktığı artçı haksızlıklar devam ediyor

Peki ya hayatından giden 6 yıl…O bir daha geri gelmeyecek.

Bir kere daha görüyoruz ki, FETÖ bu ülkeye çok zarar verdi.

Çok can yandı. Onlar gitti ama artçı depremleri hala böyle haksızlıklara yol açmaya devam ediyor.

Nihayet Ünlü şimdi serbest. Ama geride böyle mağdur olmuş hala çok sayıda sivil asker insan var…

İnşallah onların mağduriyetleri de giderilir."