Erzurum Valisi Memiş'ten kolluk kuvvetlerine: Biz devletten tarafız ama kendi başımıza göre hareket edecek değiliz, hukuk içinde hareket edeceğiz

Erzurum Valisi Memiş'ten kolluk kuvvetlerine: Biz devletten tarafız ama kendi başımıza göre hareket edecek değiliz, hukuk içinde hareket edeceğiz

Erzurum Valisi Okay Memiş, kolluk kuvvetlerinin sorumluluklarına çok dikkat etmesi ve vatandaşlara iyi davranması gerektiğini belirtti. Memiş, "Biz devletten tarafız ama kendi başımıza göre hareket edecek değiliz, hukuk içinde hareket edeceğiz" dedi.

Vali Memiş, valilik toplantı salonunda İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kolluk Gözetim Komisyonu Hakkında Kamu Farkındalığının Arttırılması Eğitim Programı"nda yaptığı konuşmada, devletten taraf olan bir konumda olduklarını ve yasalara göre hareket ettiklerini söyledi.

Devletten taraf olduklarını ancak anayasaya göre yargının Türk milleti adına karar verdiğine işaret eden Memiş, "Biz devletten tarafız ama kendi başımıza göre hareket edecek değiliz, hukuk içinde hareket edeceğiz. Kanun ve tüzük anayasanın temel prensipleridir. Bize ne emrediyorsa, kanunlarda kalarak hareket etmek durumundayız. Bu yüzden taraf olduğumuzu ifade ediyorum. Jandarmamız, polisimiz ve güvenlik korucularımız bizlerin başının tacı, gözümüzün nurudur." dedi.

TIKLAYIN - Sivas Valisi'nden polislere: Cemaat ve tarikatlara bağlı olmayın

Mevzuatta vali, büyükelçi ve cumhurbaşkanının devleti temsil ettiğinin açıkça yazdığını hatırlatan Memiş, şunları kaydetti:

"Bu üniformaları giyenlerin mesuliyeti, vatandaşın gözünde çok daha önemli ve değerlidir. Kolluk kuvvetlerinin bu duruma çok dikkat etmesi ve vatandaşa iyi davranması gerekiyor. Onların yapacağı kötü muamele, diğer kamu görevlilerinin yaptıklarından daha farklı neticeler ortaya çıkarabilir. Vatandaşın emrindeyiz. Bize birtakım imkanlar veriliyorsa bunlar insanlara hava atmak, vatandaşa tepeden bakmak için değil. Dengeyi korumak durumundayız. Bizler hiçbir vatandaşımıza din, dil, ırk, mezhep, siyasi görüş ve inanç ayrımı yapmadan görev yapmak zorundayız. Bizler devletten maaş alan insanlarız ve devlete olan borcumuz görevimizi layıkıyla yapmaktır. Bizlerin görev yaparken anayasal ilkelere uygun hareket etmesi boynumuzun borcudur."

“Güvenlik güçlerine yönelik şikayetler kayıt altına alınıyor”

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı İbrahim Akın da kolluk gözetiminin kurulmasıyla şikâyet ve ihbarları kayıt altına alma amacında olduklarını anlattı.

Kolluk gözetimin kurulmasıyla emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personelinin işlediği iddia edilen suç, eylem veya tutumlar hakkında ihbar ve şikayetleri merkezi bir sistemle kayıt altına almayı amaçladıklarını dile getiren Akın, "Komisyon, Bakanlık bünyesinde kurulan bağımsız ve sürekli bir kurum olarak yapılandırılmıştır. Komisyon, illerde Valilik, İl İdare Kurulu Müdürlükleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilçelerdeki yazı işleri müdürlükleri personel dairesi bünyesinde kolluk şikayet büroları şeklinde teşkilatlandırılmıştır." bilgisini verdi.

Programa, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Mülkiye başmüfettişleri Hakan Arıkan ile Dr. İmran Kürşad Ağca, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, kaymakamlar ve kurum müdürleri katıldı. (AA)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz yıl ekim ayında Kadın Muhtarlar Derneği’nin kongresinde şu ifadeleri kullanmıştı:

“110 bin metruk bina vardı, biz bunun 75 binden fazlasını yıktık. 15 binini de restore ettik. Geçen gün vilayetlere gidiyorum; Diyarbakır, Adana ve İstanbul da dahil olmak üzere, muhtarlarımız diyor ki ‘Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara “Bu binayı ne yapacaksın.” Muhtar “mahkeme kararı var yıkamayız” diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın kim yıktı biz nereden bilelim ya!”

Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ise 8 Kasım’da ' Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı’ başlıklı sempozyumda yaptığı konuşmada İçişleri Bakanı Soylu’nun bu sözlerine  göndermede bulunarak “Geçmişte yaşanan her şey esas itibariyle bugüne bir mesaj ve aynı zamanda sorumluluk ifade etmektedir. Kanaatimce geçmişte yaşananlardan alınması gereken en önemli mesaj hukuk devleti ilkesinin demokrasimiz açısından ne kadar hayati bir öneme sahip olduğudur. Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti." demişti.

 

TIKLAYIN - Bakan Gül'den Soylu'ya gönderme: Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti

TIKLAYIN - Bakan Soylu'dan geri adım: Lafa takla attırdılar, biz hepimiz hukukun adamlarıyız, ne yapıyorsak hukukun üstünlüğü ile yapıyoruz