İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Esenler Otogarı'nın (15 Temmuz Demokrasi Otogarı) alt katındaki yapıların yıkımı sürüyor. Bazı dükkan sahipleri kendilerine tebligat gelmeden ve yer gösterilmeden iş yerlerinin yıkıldığını öne sürerken, İBB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada ise sözleşmesi bulunmayan bu kişilere yapılan uyarılara rağmen dükkanların boşaltılmadığı ve yıkımların gerçekleştirildiği ifade edildi.
İBB'nin bir süre önce devraldığı otogarda 1 Ekim'de yıkım ve temizlik çalışmaları başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu çalışmalarla ilgili, "İstanbul Otogarı'nda dönüşümü başlattık. İBB ekiplerimizin metruk alanlardaki yıkım işlemlerini tamamlamasının ardından temizlik ve aydınlatma çalışmalarını da gerçekleştirerek bu alanları güvenli hale getireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.Ekipler, otogarın alt katında iş makineleriyle yıkım çalışmalarına başladı ancak kendilerine tebligat gönderilmediğini iddia eden dükkan sahipleri ile çalışanlar arasında tartışmalar yaşandı.
Otogarın alt katında reklam ve tabela dükkanı olan Yavuz Battal, "Belediye başkanı buraya geldiğinde hiçbir esnafa dokunulmayacağını söylemişti ama her yeri yıkmaya başladılar, insanlar eşyalarını bile doğru düzgün çıkartamadan yıkım başladı. Bizlere de diyorlar ki 'Yerleriniz işaretli ama kiralarını alacağız. Ondan sonra sizin dükkanlarınızı da yıkacağız'. Bize ne yer gösteriyorlar, ne tebligat gönderiyorlar, ne kadar kira alacaklarını söylemiyorlar. İnsanları burada mağdur ediyorlar. Bize yer göstermiyorlar. Dükkanımı yıktılar, sorgusuz sualsiz " dedi.
Otogarda bulunan dükkanını depo olarak kullanan Ercan Büyük ise iş yerinin kapısının yıkıldığını arkadaşlarından öğrenerek geldiğini söyledi. "Hiç habersiz dükkanıma geldiler yıktılar, şu anda mağdurum" diyen Büyük, "Dükkanımı nereye taşıyacağımı da bilmiyorum. Malımın değeri çok yüksek olduğundan başında bekliyorum. Şu an bir muhatap da bulamıyoruz. Yetkililerden ricamız, gelip bizimle muhatap olsunlar, onlarla bir sözleşme yapabilelim" ifadelerini kullandı.
Reklam ve tabela işi yapan, otogarın kuruluşundan beri burada esnaf olduğunu belirten Zeki İstanbullu ise "Arkada kullanılmayan dükkanlardan başladılar, esnaf kısmen mağdur olsa da iyi olacağına da inanıyoruz. Esnafı da mağdur edeceklerini sanmıyorum, Ekrem İmamoğlu tarafından söz verildi. Planı bilmiyoruz, ne olacağını bilmiyoruz bilsek ona göre davranırız. Bu bir zaman süreci alacak ama ne kadar zaman süreci alacak bilmiyoruz. Bütün esnaf ne olacağını bilmeden bekliyor. Esnafı yeni yapacakları yere mi alacaklar, başka bir şey mi yapılacak belediye çalışanları dahil kimse bilmiyor. Hiç bir açıklama yok. Bekleyip göreceğiz" dedi.
Bayrampaşa'daki otogarda yapılan yıkımlara tepki gösteren esnafın iddialarına İBB yetkilileri yanıt verdi. Yıkılan dükkanların mülkiyet hakkının İBB'de olduğunu belirten yetkililer söz konusu kişilerin işgalci konumunda olduğunu ifade etti. Herhangi bir sözleşmesi bulunmayan bu kişilere yapılan uyarılara rağmen dükkanların boşaltılmadığını belirten yetkililer, yıkımların gerçekleştirildiğini söyledi. Yıkımların olduğu bölgenin güvenlik ve hijyen açısından uygun olmadığını belirten İBB yetkilileri yıkımdan sonra önlemlerin alınmaya başlandığını ifade etti. (DHA)
Dünyada ve Türkiye'de günün gelişmeleri T24 haber bülteni Manşet'te