2016 yılından beri cezaevinde bulunan eski HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davada hakim karşısına çıktı. Duruşmada Yıldırım’ı avukat Erdal Kuzu, AİHM'in Yıldırım ve HDP'li milletvekilleri hakkında açılan davalarda ihlal kararı verdiğini hatırlatarak davanın düşürülmesini istedi. Mahkeme AİHM’in ihlal kararının uygulanmasıyla ilgili kararını sonraki duruşmada vereceğini belirtti.
Eski HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında 2012 ile 2016 yılları arasında yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek hazırlanan 8 fezlekeye ilişkin “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 16'ncı duruşması Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre duruşmaya Yıldırım, tutuklu bulunduğu Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Yıldırım’ın avukatı da duruşmada hazır bulundu. Geçici heyetin görevlendirildiği duruşma kimlik tespitinin ardından başladı.
Adalet Bakanlığı'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) HDP'li vekillerin tutuklanmasına ve yargılanmasına dair ihlal kararının infaz edilip edilmediğini soran yazısının mahkemeye geldiği görüldü.
Yıldırım, görüş günü olması dolayısıyla savunma yapmayacağını belirterek, savunma için süre talebinde bulundu. Ardından söz alan avukat Erdal Kuzu, AİHM'in Yıldırım ve HDP'li milletvekilleri hakkında açılan davalarda ihlal kararı verdiğini belirtti. Adalet Bakanlığı'nın da AİHM kararının yerine getirilmesi yönünde mahkemeye yazı yazdığını belirten Kuzu, "Mahkeme bu saatten sonra yargılamaya devam edemez. AİHM kararı Filiz Kerestecioğlu ve Selahattin Demirtaş kararlarına dayanıyor. AİHM kararında milletvekillerinin konuşmalarından dolayı yargılamayla karşı karşıya kalamayacağını söylüyor. Bu nedenle yargılamanın sonlandırılması gerekiyor. Yargılamanın yapılabilmesi için Anayasa'ya göre Meclis’te usulüne uygun bir karar alınmış olması gerekiyor. Müvekkilin yargılanmasına ilişkin Meclis’te alınmış usulüne uygun bir karar olmadığı için mahkemenin yargılamaya devam etmesi durumunda başka bir hukuksuzluk ortaya çıkacaktır. AİHM kararı kapsamında derhal yargılamanın durdurulması ve davanın düşürülmesi gerekmektedir" dedi.
İddia makamı, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini isteyerek, mütalaasını eksik hususlar giderildikten sonra mahkemeye sunacağını belirtti.
Mahkeme, Av. Kuzu’nun talebinin bir sonraki duruşma değerlendirilmesine, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Ekim’e erteledi.