Eski Pentagon yetkilisi: ABD kaygılı; Suriye'de işler Türkiye'nin istediği yönde gitmezse...

Eski Pentagon yetkilisi: ABD kaygılı; Suriye'de işler Türkiye'nin istediği yönde gitmezse...

Dört ay öncesine kadar ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) Ortadoğu'dan sorumlu 'bakan yardımcısı vekili' olarak görev yapan Andrew Exum, “Suriye’de işler Türkiye’nin istediği yönde gitmeyebilir. Ama bu Türkiye’nin işleri bozan bir aktör (spoiler) haline gelip, süreç içinde herkesin hayatını berbat bir hale getiremeyeceği anlamına gelmiyor" dedi. 

Exum, "The Atlantic" dergisinde yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullandı:

“YPG’yi silahlandıran her kimse Türkler karşısında bunun sonuçlarını yutmak zorunda kalacaktır. Bu, Türklerinİncirlik’teki stratejik hava üssünü kapatmalarına kadar gidebilir."

Hürriyet yazarı Sedat Ergin'in, Andrew Exum'un açıklamalarına da yer verdiği yazısı şöyle:

Trump yönetiminin Suriye ile ilgili son kararının Ankara’da yarattığı hayal kırıklığı ve tepkilerin gerisinde, ABD’nin nasıl olup da PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD gibi bir örgütü Türkiye gibi bir NATO müttefikine tercih ettiği sorusu asılı duruyor.

ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından The Atlantic Council’in Ortadoğu Merkezi direktörü olan Frederic Hof’un dün yayımladığı makalesinde altını çizdiği önemli bir ayrıntı, bu kararında ABD’li askerlerin Türkiye’ye bakışlarında meydana gelen önemli bir kırılmanın da rol oynadığını gösteriyor.

Kendisi de asker kökenli olan ve bir önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın büyükelçi unvanı vererek ‘Suriye’deki geçiş sürecinden sorumlu özel danışmanlığı’na atadığı Hof’un dikkat çektiği hadise, IŞİD’in 2014 sonbaharındaki Kobani kuşatmasıdır.

Hof’a göre, PYD’nin askeri kanadı olan YPG, IŞİD’e karşı cephede pekâlâ becerikli olduğunu kuşatma sırasında ABD’li askerlere kanıtlamıştır. Ortadoğu’dan da sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığı ile YPG arasında işbirliği bu kuşatmanın püskürtülmesi sırasında başlıyor. ABD’nin hava gücü ile karada YPG’nin muharip unsurlarının girdiği işbirliği, IŞİD kuşatmasının kırılması ve bu örgüte IŞİD’e ağır zayiat verdirilmesinde başlıca rolü oynuyor.

Hof, meselenin Türkiye’yi ilgilendiren kritik noktasını şöyle anlatıyor:

“Ankara’nın Kobani’deki savaş sırasında mesafeli bir şekilde durması bazı Amerikan askeriçevrelerinde Türkiye’nin problemli olduğu yolundaki algıları derinleştirdi. Bu algıların başlangıcı aslında Ankara’nın 2003 yılında ABD’nin Irak’a karşı kuzey cephesini açabilmesi için Türk topraklarının kullanmasına izin verilmemesi yönündeki kararına kadar gitmektedir.”