Eskiden şaşardık bazı şeylerin yokluğuna; Marmara Adası’nda ‘Edebiyat Günleri’ başlıyor…

Afiş (solda): İsmet Değirmenci | Kitap desen: Selçuk Demirel

T24 Kültür Sanat

Bu yıl ilk kez düzenlenen Marmara Adası Edebiyat Günleri, 5-7 Ağustos günlerinde yazarları, şairleri ve sanatçıları çeşitli etkinliklerle Marmara Adası’nda buluşturuyor.

 Ahmet Ümit, Aslı Perker, Barış Müstecaplıoğlu, Fuat Sevimay, Gaye Boralıoğlu, H. Can Yücel, İnci Aral, İsmet Değirmenci, Müge İplikçi, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Pelin Batu, Sabâ Altınsay, Tuna Kiremitçi ve Turhan Günay Marmara Adası merkez, Gündoğdu ve Çınarlı köylerinde sanat severlerle buluşacaklar.

 Marmara Adası müdavimleri

 Marmara Adası 1950’lerde 60’larda dönemin önde gelen edebiyatçılarının, yazarlarının, sanatçılarının gözde mekânıydı. Melih Cevdet, Oktay Rifat, Yaşar Kemal,Fethi Naci, Edip Cansever ve Arif Damar pek çok yazar ve şair arasında  Marmara Adası’ndan geçenlerden sadece birkaçı.

Turgut Uyar ve oğlu Hayri Turgut Uyar, Marmara Adası âşığı Aydın Senatörü Osman Saim Sarıgöllü’nün 1962/63 yıllarında adada yaptırdığı Sarıgöl Otel’de 104 numaralı odanın balkonunda (1984)

 

Sanat çevrelerinden heykeltıraş/ressam Gürdal Duyar, Ömer Uluç, Aliye Berger Marmara Sarıgöl Otel’de konakladı. Aynı otelde Türk şiirinin önde gelen isimleri arasında yer alan şair Edip Cansever ile şair Turgut Uyar ve yazar Tomris Uyar çifti uzun seneler yaz tatillerini geçirdi. Tomris Uyar öykülerinde Marmara Adalı birçok simaya da yer verdi. Oya Baydar’ın son romanı Yazarlarevi Cinayeti de, mekân olarak,  Marmara Adası’ndan hareket ediyor. Türkiye'de edebiyatın önde gelen isimlerinden Baydar,  uzun yıllardır yaz aylarını önemli ölçüde Marmara Adası'nda geçiriyor.

2021 baharı: Oya Baydar, Prof. Dr. Talat Kırış ve 24 Mart’ta kaybettiğimiz Aydın Engin Marmara Adası’nda

Yaşar Kemal’in ‘Karıncanın Su İçtiği’ romanı, Samih Rıfat’ın ‘Ada’sı, Yaman Koray’ın ‘Büyük Orfoz’unun yanı sıra şiir ve öykülerinde Turgut Uyar ve Tomris Uyar’a da iham veren, bugün de hikâyelere romanlara konu olan Marmara Adası’nda edebiyat geleneğinin sürdürülmesi çabasıyla planlanan etkinliğin tanıtım bülteninde, o günlerin havasına yeniden kavuşturmak hayaliyle bu yola çıkıldığı söyleniyor. Tanıtım bülteni şöyle devam ediyor:

“Marmara Adası Edebiyat Günleri, Ada’yı seven, Ada için emek veren Marmara Adası Dostları, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği ve Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği’nin ortak çalışmaları, Adalı gönüllülerin katkıları ve Marmara Adalar Belediyesi desteği ile ilk kez düzenlenmektedir. Marmara Adası Edebiyat Günleri’nin organizasyonu, gönüllülerden oluşan düzenleme kurulu tarafından gerçekleştirilmiştir. Edebiyat Günleri, kurumların, destekçilerin ve düzenleme kurulunun çabasını aşan bir emeğin ürünüdür. Uzun yıllar sürmesi umulan bir geleneğin başlaması Marmara imecesi ile mümkün oldu. Etkinliğin posteri ve logosu ise Marmara Adası'nda yaşayan değerli şair ve ressam İsmet Değirmenci imzası taşıyor.”

Marmara Adası Edebiyat Günleri Etkinlik Programı

5 Ağustos Cuma - Şifalı Su Seyir Terası / Marmara Merkez

18.30 – 18.50 | Açılış Konuşmaları

Marmara Adası'nda yer alan Şifalı Su Seyir Terası'nda açılış konuşmaları yapılacak.

19.00 – 19.45 | Adadan Geçen Edebiyat

Can Yücel, gazeteci Turhan Günay ve Selmin Ergüden edebiyatta Marmara Adası’nı ele alacak.

19.45 – 20.30 | Şiir Akşamı

İsmet Değirmenci, Orhan Alkaya ve Pelin Batu şiirlerini seslendirecekler ve şiir üzerine bir söyleşi yapacaklar.

 6 Ağustos Cumartesi

11.30 – 12.30 | Gündoğdu Köyü / Kıvanç Kafe

7 Ağustos Pazar

11.30 – 12.30 | Çınarlı Köyü / Çınaraltı

Yazarlarımız, Adil Çamur Çınarlı’da edebiyatseverlerle buluşacak.

16.00 – 16.45 | Ada Kafe/Marmara Merkez

“Edebiyat Ruhumuza İyi Gelir”

Aslı Perker, Gaye Boralıoğlu ve Tuna Kiremitçi, edebiyatın ruha etkisi üzerine konuşacaklar.

17.00 – 18.00 | Ada Kafe / Marmara Merkez

 Ahmet Ümit ile Söyleşi

Ahmet Ümit gazeteci Turhan Günay ile söyleşecek. 

 

* T24’ÜN NOTU: Başlıktaki “Eskiden şaşardık bazı şeylerin yokluğuna” dizesi; Turgut Uyar’ın, Marmara Adası’ndaki bir ağaca gönderme yaparak adını “Kayayı Delen İncir Ağacı” koyduğu kitabında yer verdiği “Kırlardan Geliyorlar” başlıklı şiirinden alındı.