Gayrimenkul sektörü temsilcileri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) birinci el ve ikinci el konut fiyatlarına getirdiği düzenlemeyi değerlendirdi. Temsilciler söz konusu düzenlemenin uygun fiyatlı sosyal konut üretimini teşvik edeceğini ifade etti.
Düzenlemeye göre 2 milyon TL'nin altındaki konutlar için ise yüzde 90'a kadar, 2 ile 5 milyon TL arası konutlarda ise yüzde 70'e kadar kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi imkanı olmayacak.
TIKLAYIN: BDDK'dan konut kredilerine ilişkin yeni karar
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre sektör temsilcileri bu düzenlemenin uygun maliyetli konut projelerini artıracağını ifade etti. Temsilcilere göre daha önce lüks projelere öncelik veren inşaat firmaları, dar ve orta gelirli vatandaşı da kapsayan işlere girebilecek. Özellikle 1 milyon liraya kadar olan konutta, rakamın yüzde 90'nın kredi ile temin edilmesi yani yüzde 10 peşinat ile satın alabilme imkanı sektördeki projelerin içeriğini de değiştirecek.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Kararın 1 milyona kadar olan kısmı çok önemli. Burada 2 amaç var; birincisi 10 milyon ve üstü kredi kullanan kişi zaten varlıklıdır ve devlet bu kişiye ‘Kredi kullanmana gerek yok’ diyor. İkincisi de inşaatçılara, müteahhitlere lüks konut yerine, sosyal konuta yönelin diyor. Tabi ki büyük oranda yalıtım ve izolasyona da teşvikin kararda etkisi var” şeklinde konuştu. Aşa, ayrıca buna bağlı olarak konut fiyatlarının düşebileceğini ve bu kararın insanları sosyal konuta yönlendirebileceğini belirtti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, BBDK’nın konut kredilerinde son yaptığı düzenlemenin, daha uygun fiyatlı ve sosyal konut üretimini teşvik edeceğini dile getirdi. Avdagiç şöyle konuştu:
”Yeni düzenleme inşaat firmalarını şüphesiz bu kategoride daha fazla arza yönlendirecektir. Ancak arsa maliyetlerini de unutmayalım. Uygun kredi imkanlarının yanısıra arsa üretimini de bu konuda gündemimizin ilk sırasına koymalıyız. Hep vurguladığımız gibi konutu etkileyen en önemli unsur arsa maliyeti. İlçe belediyeleri konut arsası üretmeli. Belediyeler imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin olmalı. Belediyelerin maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırmaları lazım. Ticari imarı olan parseller ticaret/konuta dönüştürülmeli. Kullanılmayan ticari alanlar konut olmalı”