Evrensel GYY'si Polat: Yeni sansür yasasını hayatımıza sokanlar, halkın vergileriyle oluşan bütçenin akıbetiyle ilgili şeffaflık sorunu karşısında neden suskunlar?

Evrensel GYY'si Polat: Yeni sansür yasasını hayatımıza sokanlar, halkın vergileriyle oluşan bütçenin akıbetiyle ilgili şeffaflık sorunu karşısında neden suskunlar?

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Yeni sansür yasasını hayatımıza sokanlar, halkın vergileriyle oluşan bütçenin akıbetiyle ilgili şeffaflık sorunu karşısında neden suskunlar?" diye sordu. 

Polat yazısında, "Kuruluş gerekçesi, fikir farkı gözetmeksizin basının desteklenmesi olan Basın İlan Kurumu’nun Evrensel’in ilan hakkını iptal etmiş olması, daha önce de birçok kez dile getirdiğimiz gibi, Evrensel çalışanlarının basın kartlarının yıllardır Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yenilenmemesiyle birlikte düşünüldüğünde çok açık olarak ‘fikir’ farkı gözeten siyasi bir tutumu yansıtıyor. Her iki hukuksuzluğun da değişmesi için çabalıyoruz, çabalamaya da devam edeceğiz. Bu gerçeklikle uyumlu bir başka gerçek, önceki günkü Evrensel’de Prof. Dr. Aziz Konukman’ın değerlendirmeleriyle yansımıştı. Konukman, kamu kaynağından beslenen dernek ve vakıfların adlarının hukuka aykırı biçimde gizlendiğine dikkat çekerek, bu dernek ve vakıfların açıklanması gerektiğini söylüyor." ifadesini kullandı. 

Polat şunları kaydetti:

"Sayıştay tarafından yayımlanan 2021 Yılı Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu’na göre, merkezi bütçeden transfer (yardım) yapılan dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık vb. kuruluşların hangi kuruluşlar olduğuna ilişkin bir bilginin sunulmadığı belirtiliyor. Sayıştay, bu durumun sorumluluk ilkesi gereği hesap verebilirlik ve mali saydamlığı zedeleyecek nitelikte olduğunu ifade ediyor.

AKP döneminde devletin bütçesinden güçlü mali destek almış olan çeşitli dini vakıflara ait yurtlarda gündeme gelen taciz vakaları da unutulmasın.

Tüm bunların üzerine giderken de türlü sansür ve baskı mekanizmalarını karşınızda buluyorsunuz.

Kanırta kanırta ‘dezenformasyon’ ile mücadele adı altında yeni sansür yasasını hayatımıza sokanlar, halkın vergileriyle oluşan bütçenin akıbetiyle ilgili şeffaflık sorunu karşısında neden suskunlar?

Yurttaşlarının vergilerinin akıbeti ile basın özgürlüğü arasındaki hayati ilişki bile, basın özgürlüğü mücadelesinin sadece gazetecilerin sorunu olmadığını, olmaması gerektiğini bize söylüyor."